Vi ba 15 eksperter vurdere Høgmos fremtid: Dette er deres dom

Presset på Per-Mathias Høgmo er stort før nøkkelkampen mot Tsjekkia. Slik vurderer ekspertene landslagssjefens fremtid.

tb80a8eb.jpg
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

BERLIN: Mandag ettermiddag startet landslaget sin samling i Berlin før fredagens svært viktige VM-kvalifiseringskamp mot Tsjekkia i Praha. I det som kan være Per-Mathias Høgmos siste kamp som landslagssjef.

Aftenposten har stilt følgende spørsmål til 15 fotballeksperter:

Hva tror du skal til for at Per-Mathias Høgmo skal få fortsette som landslagssjef også etter Tsjekkia-kampen?

Kjetil Rekdal mener det blir feil å skyte på kun én mann for landslagets tøffe tider.

Kjetil Rekdal, Vålerenga-trener og tidligere landslagskaptein:— Jeg har egentlig ingen formening om det. Vi har de spillerne vi har, vi har en utfordring med å løfte nivået på norsk fotball, og det er ting vi må ta tak i, det har jeg og sagt en stund. Alt er ikke negativt, men vi er akterutseilt. Men samtidig er ikke det én mann som er årsaken til det. Det blir feil å skyte på én person.

Les også

Tilskuertabellen: RBK i egen klasse, men Brann øker mest

Øyvind Alsaker, TV 2-kommentator:

— Han må vinne! Slik jeg ser det så lever han nå fra kamp til kamp resultatmessig. Jeg stiller meg undrende til evalueringsprosessen i NFF. Jeg mener de burde tatt den grundige evalueringen etter forrige landskamprunde mot Aserbajdsjan og San Marino. Fordi et sluttspill trumfer alt, og må være det eneste fokuset. Dette var det verste tidspunktet for NFF å få et trenerspørsmål. Som plutselig ble et hastetema. Håper ikke vi ryker ut nå fordi ingen ville evaluere ferdig etter Aserbajdsjan og San Marino. Taper Norge for Tsjekkia nå kan han ikke fortsette, vinner Norge så kan han nesten ikke sies opp.

Monica Knudsen, avtroppende trener LSK kvinner:

— Det er kanskje ikke så sannsynlig at Norge skal slå Tsjekkia borte. Men i Norge har vi et litt feil inntrykk av hvor godt det herrelandslaget skal være. Å være i harnisk fordi de taper for Tyskland, vi skal ikke være der. Norge er ikke på et nivå hvor vi kan forvente å hevde oss så veldig høyt. Forventningene er urealistiske. Vi må ha en innstilling som Island, være glade for det vi får til. Dessuten har det vært altfor mye støy rundt dette med evalueringer. Jeg synes det høres rart ut med flere evalueringer.

Morten Pedersen, kommentator Dagbladet:

— Minimumskravet er seier. Men jeg er usikker på om det er nok. For det er ikke bare resultatene som plager det norske landslaget. NFF må ta hensyn til Høgmo og lagets standing i folket, for akkurat nå vil jeg nesten si den, i moderne tid, er på et historisk lavt nivå. Akkurat som FIFA-rankingen. Og det er dårlig for butikken. Da han fikk fortsette etter kampen i Budapest i fjor er det helt naturlig at han fikk fortsette ut dette året. Det ville vært meningsløst å gi ham sparken etter Aserbajdsjan-kampen, selv om det var kampen som ødela alle Norges sjanser til å gå til VM.

Lars Tjærnås mener det blir feil om kun Tsjekkia-kampen skal avgjøre Høgmos fremtidige skjebne.

Lars Tjærnås, Aftenpostens fotballekspert:— At det er en velbegrunnet tro på at 2017 gir fremgang. Etter min mening blir det feil om tre, ett eller null poeng i Praha skal være avgjørende. Det avgjørende er at styret har tro på at han kan snu det som har vært en negativ spiral den siste tiden. Da må de ha gjort et grundig forarbeid, og blant annet fått ærlige svar fra spillerne om de har tro på prosjektet. En sparker ikke en trener uten å være nesten sikker på at en får inn noen som kan gjøre en forskjell.

Les også

Dansk storavis stiller ultimatum til Åge Hareide

Petter Myhre, TV 2-ekspert:

— Resultatet i Tsjekkia-kampen har selvsagt noe å si, men ikke ene og alene. Hele perioden må evalueres. Man må se på hva som er tilgjengelig av trenere, og hvordan oppfatter spillergruppen prosjektet – har de fortsatt troen på dette? Man må se på hvilke type endringer som kan virke positivt. Men at temaet er oppe, det ser jeg på som naturlig ettersom laget har prestert dårligere enn man hadde håpet på. Og det blir fort en debatt som vil vare gjennom hele kvaliken helt frem til det kommer en avgjørelse.

Tom Nordlie, NRK-ekspert:

— Jeg håper en trener evalueres fra den dagen han blir ansatt til den dagen han går av, og at det ikke blir sånn hyperevaluering bare fordi resultatene er dårlige, for å sette det på spissen. Det kom en evaluering, hvor svaret var "du skal få lov til å lede laget i neste kamp". Det gir neppe ro til en trener som er under press. Og i det svaret ligger det at man bør vinne eller ta poeng mot Tsjekkia. Jeg ønsker at en trener skal evalueres på pedagogikk, lederegenskaper, det fotballfaglige, hvordan han er i mediene, i tillegg til resultatene man oppnår.

Bertil Valderhaug, redaktør 100% Sport:

— Høgmo har snart prøvd og feilet lenge nok nå. Jeg mener det bør være takk og farvel hvis det ikke blir poeng i Praha. Ett poeng eller seier kan være nok til at Høgmo beholder jobben, men da er det først og fremst prestasjonen som er avgjørende. Landslaget må umiddelbart vise tegn til bedring. Hvis ikke er det lurt å tenke nytt allerede til helgen.

Tom Nordlie vil ha en bred evaluering av landslagssjefen, som han håper startet den dagen Høgmo ble ansatt, og ikke etter forrige samling.

Karl Petter Løken, NRK-ekspert:— At vi vinner. Enkelt og greit. Det står og faller på det. Den eneste muligheten vi har til å henge med er seier, så med seier tror jeg han får fortsette, og taper vi tror jeg han er ferdig. Da er løpet kjørt med tanke på kvaliken også tror jeg. Luften er i ferd med å gå ut av ballongen, det er ikke noe entusiasme rundt landslaget. Det er en konsekvens av prestasjonene i senere tid.

Jahn Ivar "Mini" Jakobsen, tidligere landslagsspiller:

— I mine øyne bør vi skifte trener. Vi kan ikke la ett resultat i én kamp avgjøre fremtiden, hverken positivt eller negativt. Man må se på hva som har skjedd de tre siste årene med Norge. Vi er på det laveste punktet på FIFA-rankingen og mislyktes i en kvalik vi hadde en alle tiders mulighet i. Derfor mener jeg det bør komme et trenerskifte uansett.

Les også

Rennes fortsatt interessert i å hente Ødegaard: - Vi vil forhøre oss igjen

Jesper Mathisen, TV 2-ekspert:

— Først og fremst må Tsjekkia slås, og så må Ståle Solbakken ikke ville flytte hjem til Norge nå. Vinner Norge i Tsjekkia tror jeg Høgmo får fortsette videre i kvaliken, da er Norge også med i gruppen igjen for så vidt. Men dette handler om alternativer. NFF har helt sikkert begynt å sondere markedet for andre kandidater enn Høgmo. Og hadde det åpenbart bedre alternativet vært tilgjengelig nå, så hadde skiftet allerede skjedd tror jeg. Sånn sett har Høgmo vært litt heldig med akkurat det.

Knut Espen Svegaarden, kommentator VG:

— Hvis Norge vinner over Tsjekkia vil det være forståelig om han fortsetter, på grunn av de andre resultatene, som gjør at Norge da vil ligge OK an. I avgjørelsen NFF skal ta, handler det om hvem som skal overta, eventuelt når, det er mange hensyn å ta. Det er ingen vits i å pælme ut et menneske uten en plan for hva man skal gjøre etterpå. Det virker litt dødt nå. Det virker som den berømte luften er ute av ballongen. Med seier kommer han nok garantert til å fortsette. Med tap ganske sikkert ikke. Så kan man argumentere alle veier hvis det blir uavgjort.

Tidligere landslagskaptein Erik Thorstvedt (t.h.) mener det skal en del til for å stå i mot når snøballen begynner å rulle. Her sammen med kolleger i TV 2, Petter Myhre (midten) og Jan-Henrik Børslid.

Roar Stokke, Viasat-kommentator:— For det første, hva er alternativene? Det er vel ingen grunn for at Ståle Solbakken skal gi slipp på klubblagsambisjonene sine? Høgmo har en begredelig statistikk som landslagssjef, men får nå en alle tiders mulighet mot et svært redusert tsjekkisk lag i trøbbel. Kun seier er godt nok, og slår Nord-Irland Aserbajdsjan, er vi i posisjon igjen. Så paradoksalt er det. Én god kamp og en seier i Praha så løfter folket Per-Mathias på gullstol. Det er ikke lenger avstand fra helvete til himmelen i fotball.

Bengt Eriksen, MAX-ekspert:

— Norge må spille en veldig god fotballkamp, en som lever litt opp til det han har forespeilet dette landslaget skal se ut som. Og som fører til at Norge vinner. Jeg tror han skal "peake", for å si det sånn. Tsjekkia er ikke det det en gang var. De har scoret null mål på tre kamper. Jeg er bare 51 år, men har aldri sett at det har gått ut en pressemelding om at en landslagssjef skal være landslagssjef i neste kamp. Det er spesielt. Men dette henger vel litt igjen fra Ungarn-kampen borte i fjor. Prestasjonene våre over tid har ikke vært gode nok.

Erik Thorstvedt, tidligere landslagskaptein:

— Hvis Norge ikke taper, tror jeg han fortsetter. Men det er en ekstrem negativitet rundt landslaget, det er ofte det som er problemet. Og når den snøballen begynner å rulle er det vanskelig å stå imot. Men vi er ikke kjent for å sparke trenere i hytt og vær, så jeg tror han fortsetter. Og det er sykt stas med sånne som nesten er helt avskrevet, som reiser seg igjen. Det skjer ikke så ofte, men la oss håpe de klarer det nå.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor blant annet landslagets viktige VM-kvalikkamp er blant temaene:

Publisert: