Liverpool tjener milliarder. Likevel har de ikke råd til spillere. Hvorfor er det egentlig sånn?

Det første ligagullet på 30 år.

Et dypdykk i regnskapene viser store forskjeller mellom Premier Leagues storklubber.

Det er ingen tvil om at Jürgen Klopp er lei spørsmålet. Det ser ikke ut til å bety noe at Liverpool nå har vunnet «alt».

Skal dere ikke kjøpe flere spillere? spør journalistene. De speiler ropet i supporterskaren. Mange ser nesten ut til å ha glemt sommerens ligatrofé. Når rivalene signerer store stjerner, krever de det samme fra klubben i sitt hjerte.

En avtale om å kjøpe Timo Werner virket klar på forsommeren. I stedet havnet tyskeren i Chelsea. London-laget har brukt nesten 2,4 milliarder kroner i sommer. Liverpool har kun signert den ukjente grekeren Kostas Tsimikas for 142 mill. kr.

– Vi lever i en verden med mye usikkerhet nå. For noen klubber ser ikke det ut til å bety noe. De er eid av nasjoner eller oligarker. Det er sannheten. Vi er en annerledes klubb, sa Jürgen Klopp i et BBC-intervju nylig.

Det var liten tvil om at han siktet til Manchester City og Chelsea.

Men en pandemi til tross, Liverpool har gått med milliardoverskudd de siste årene.

Hvorfor har de ikke mer penger å bruke?

Svaret finner vi i storklubbenes regnskaper.

La oss først se hvor de tjener pengene. Inntektene kommer hovedsakelig fra tre områder:

Som vi ser, er TV-pengene viktigst:

Vi ser at Liverpools omsetning er omtrent som Manchester Citys og større enn Chelseas. Liverpool-fansen er frustrert over at det ikke viser seg igjen på overgangsmarkedet.

Der ser vi at de antatt sterkeste rivalene er mer aktive:

Dette er ikke noe nytt i år. Tre klubber bruker mer penger enn Liverpool. Hvis vi ser på hva klubbene har kjøpt for de fem siste årene, og deretter trekker fra det de har solgt for, får vi dette bildet:

Fansen spør seg om det virkelig må være sånn. For i takt med den sportslige suksessen, har klubben levert pene overskudd:

Les hele saken med abonnement