Sykkeltalentet som helst skulle spille fotball

Broren ble nærmest headhuntet til sykkelklubben Rog-Ljublana som 6.-klassing. Tadej Pogacar var to år yngre og mest opptatt av å spille fotball. Men det var han som skulle lykkes.

Tadej Pogacar har stått frem som en talent helt utenom det vanlige i årets utgave av Tour de France. Til tross for at han syklet bort halvannet minutt på sidevindsetappen, så har han fortsatt håp om å kunne kjøre for den gule trøyen om Champs-Élysées.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Slovenerne herjer i Tour de France. Primoz Roglic var et hett navn lenge før sykkelsirkuset hadde rullet en eneste meter i Pyreneene. Nå er han i tet, men den 30 år gamle eks-skihopperen hører landsmann Tadej Pogacars (21) girskift bak ryggen.

Noen ganger ender det med at Pogacar kommer først opp bakken. Som på den 9. etappen. Pogacar først i mål foran Roglic.

Pogacar har fått sykkeleksperter over hele verden til å rope ut sin begeistring. Allerede i Vuelta a Espana for ett år siden viste han seg frem. Nå er han bare en ulykksalig sidevindssplitt av feltet på den 7. etappen av Tour de France fra å være blant de aller fremste som kjemper om den gule trøyen i Tour de France.

Les også

Boasson Hagen om munnbindrefsen: – Får håpe folk er friske

Tadej Pogacar har akkurat vunnet den 9. etappen i Tour de France foran landsmannen Primoz Roglic.

Broren viste vei

Men historien begynte altså i Komenda. En landsby ved foten av de høye fjellene nord i Slovenia. Pogacar vokste opp i en familie opptatt av idrett. Etter hvert skulle han finne ut at idrettslivet handlet om mer enn fotball.

Broren Tilen ble nærmest headhuntet til sykkellaget Rog i Ljubljana etter å ha overbevist på tester da klubben reiste rundt på skoler i Slovenia for å presentere sporten. Han fikk spørsmål om han hadde en bror. Ja, var svaret. Men to år yngre Tadej var mest opptatt av fotball.

Det var først da broren fikk sykkel og utstyr at lillebror virkelig fattet interesse.

– Tadej kunne blitt veldig god i mange idretter, sier hans første sykkeltrener Miha Koncilija til den slovenske nettavisen siol.net.

Koncilija forteller om en sped gutt som ikke hadde umiddelbar suksess på sykkelen.

– Han var hverken bedre eller dårligere enn de andre på laget, sier treneren.

Men etter hvert som han ble voksen, kom også resultatene. Koncilija skjønte etter hvert at klubben hadde et stort talent.

Pogacar tar sin første store seier som World Tour rytter. Han vant Tour of California bare 20 år gammel.

Tidlig proffkontrakt

Som 18-åring viste Tadej Pogacar seg frem med sitt lag Rog-Ljubljana (nå Team Ljubljana Gusto Santic). Han var som 20-åring lagkamerat med Aleksander Kristoff, Sven Erik Bystrøm og Vegard Stake Laengen på UAE Team Emirates.

Suksessen kom fort. På vårparten i 2019 – hans første sesong som profesjonell og fortsatt bare 20 år gammel – vant han Tour of California og Volta ao Algarve. Det var bare begynnelsen på en stor debutsesong. I sitt første Grand Tour, Vuelta a Espana, vant han like godt tre etappeseiere og ble nummer tre sammenlagt.

Verden hadde sette et sykkeltalent utenom det vanlige. Da ble det plass på UAE Emirates-laget i det største av alle store sykkelritt denne sesongen – Tour de France.

Les også

Stjerneryttere reagerer på slike bilder i Tour de France: Kommer med bønn til publikum

Har fortsatt tro på den gule trøyen

Han fyller 22 i slutten av september, men uredd har han gått til verket. Allerede har han vunnet en etappe. Han er den yngste som har vunnet en Tour-etappe i det 21. århundre. Mer venter når det blir mer motbakke i Alpene.

Han har en jobb å gjøre før han får tatt igjen landsmannen Roglic. Men yngste slovener i feltet har ikke gitt opp kampen om å vinne hele stasen. Det var hans viktigste ambisjon med alle angrepene opp fjellene i Pyreneene på den 9. etappen. Flere angrep kommer når Tour de France i neste uke tar seg inn i Alpene. Nå kan det bli litt vanskeligere enn han hadde tenkt seg. I løpet av de to siste dagene har to av hans viktigste medhjelpere på klatreetappene, Fabio Aru og Davide Formolo, stått av rittet. Men han vil uansett være offensiv i hodet.

– Mitt hovedmål var å ta så mange sekunder som mulig i sammenlagtresultatlisten. Hvordan jeg vant spurten? Det vet jeg ikke. Jeg bare tråkket hardt. Men det er klart jeg tenker på sammenlagt. Det var derfor jeg kom hit, sa han etter målgang på den 9. etappen hvor han tok sin første TdF-seier.

Pogacar er god. Hvordan han i det hele tatt er blitt så god, skjønner ikke alle rundt ham heller.

– Tadej er et fenomen, akkurat som Roglic er et fenomen. Det er ikke bare arbeid og trening. Talent er en viktig suksessfaktor. Men du må ha noe mer i deg, sier trener Miha Koncilija som har trent ham nesten halve livet.

Hva dette ekstra er, kan heller ikke han definere.

PS! Tilen Pogacar som dro broren inn i sykkelsporten, er fortsatt aktiv, men har ingen proffkontrakt og har ett registrert resultat denne sesongen. En 40. plass i den nasjonale slovenske mesterskapet. Det vant Primoz Roglic foran Tadej Pogacar.

Publisert: