Norges OL-håp vil ikke ha spesialbehandling. Treneren avviser korona-unntak for idrettsstjernene

Henrik Christiansen er medaljekandidat i svømming når OL en gang blir avviklet. Men de neste ukene vil han holde seg unna alle svømmehaller.

Henrik Christiansen har kunnet boltre seg i bassenget frem til nå.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Svømmetrener Joachim Lilleåsen er krystallklar. Han er endelig hjemme etter en treningsleir på Mallorca. De siste av de 14 aktive og tre trenere fra Lambertseter svømmeklubb og Wang toppidrett kom hjem søndag kveld.

Henrik Christiansen, Norges beste svømmer, er allerede kvalifisert for OL i Tokyo til sommeren. To andre fra Lambertseter jager OL-plass. De aktive og trenerne lurte lenge på hva de skulle gjøre. Enten bli på Mallorca og trene der, eller dra hjem til stengte svømmehaller.

Da beskjeden kom om at også bassengene i Spania ble lukket fra mandag, var det ingen tvil.

Les også

Trude (48) har løpt 50 maraton. Det har gitt henne supereffekter som overrasker stort.

Svømmegjengen som var på Mallorca inntil søndag. Bak. f.v. Jørgen Scheie Bråthen (landslagssvømmer), Jolann Bovey (sveitsisk landslagssvømmer), Stina Kajsa Colleou (landslagssvømmer), Astrid Julie Halvorsen, Uliana Gorlova (landslagssvømmer), Rebekka Valvik Christiansen, Henrik Christiansen (landslagssvømmer). Foran f.v.: Elias Kristensen, Marte Løvberg, Silje Poll Mikkelborg, Eva Kummen (landslagssvømmer)

Må stå sammen

Selv om svømmerne bruker mesteparten av treningstiden sin i vann, mener Lilleåsen at det ikke skal være noe forskjellsbehandling på idrettsstjerner og alle andre. Det betyr at det ikke skal søkes dispensasjon for at de skal få innpass i svømmehaller til bestemte tider. Selv ikke bare med de beste.

– Vi kan ikke ha noen spesielle regler for noen få toppidrettsutøvere i den situasjonen vi er kjent med nå, er hans oppfatning.

– Solidariteten må gjelde alle. Nå er idretten uviktig. Vi må ta hensyn til samfunnsansvaret, som er viktigere enn å jage egen fremgang og prestisje.

47-åringen mener at alle må stå samlet om et felles prosjekt de neste ukene: Unngå å spre koronavirus.

– På sikt kan kanskje trening i basseng være en løsning, hvis restriksjonene letter litt. Da vil vi gripe den muligheten, legger han til.

Joachim Lilleåsen vil at idrettsutøvere skal behandles som alle andre i denne alvorlige situasjonen verden er inne i.
Les også

Minst 100 norske topputøvere i karantene. Slik finner de alternativ trening.

Må finne løsninger

Henrik Christiansen er enig i at sikkerhet og helse for alle mennesker må komme først. Norges beste svømmer følger de reglene som settes.

– Jeg må bare forberede meg på å gjøre det absolutt beste ut av de mulighetene jeg nå kommer til å få, sier han.

Akkurat som de andre, måtte han i 14 dagers karantene da han kom hjem søndag kveld. Sammen med trener Ronny Anstensen i Lambertseter har han lagt en plan for å løse den neste perioden.

Henrik Christiansen har kunnet boltre seg i bassenget frem til nå.

Tvilende på OL

Lilleåsen har hovedansvaret for Stina Kajsa Colleo og Jolann Bovey fra Sveits. Sistnevnte har trent med Oslo-klubben i tre år. De to svømmerne satser mot OL-kvalifisering.

Lilleaasen forteller at han personlig ikke tror det blir noen sommerleker i Tokyo i juli/august.

– Jeg ser ikke hvordan det skal gå til. Hvordan skal utøvere i de forskjellige landene få trent og kvalifisert seg? Det blir så store ulikheter. Men utøverne kan likevel ikke bare gi opp, legge seg på sengen og si at nå er det over. De får et treningsprogram som kan gjøres hjemme.

Kristian Gilbert vil heller ikke ha noen særordninger for sine toppidrettselever.

Viktigst: Etikk og moral

Toppidrettssjef Kristian Gilbert på Wang Oslo deler Lilleåsens synspunkter.

– Det skal ikke være noe unntak for hvordan vi håndterer dette, selv om det dreier seg om kommende topputøvere. Det er mye viktigere å ta hensyn til fellesskapet enn særordninger for enkeltidretter. Vi må ikke glemme etikk og moral.

Gilbert mener det er ekstremt viktig å følge de rådene som kommer fra høyere hold. Selv starter Wang med virtuell undervisning mandag, inkludert teoretisk undervisning fra trenerne.

Publisert: