Disse enkle fasilitetene skapte en verdensmester fra Ulsteinvik: – Ikke bare store haller som gjør deg til verdensmester

Karsten Warholm la grunnlaget for å være en av de største VM-favorittene da han trente på enkle treningsfasiliteter i ungdommen.

Publisert: Publisert:

DIMNA GRENDAHUS: I denne lille gymsalen måtte Karsten Warholm bruke mye tid for å legge grunnlaget til å bli en av verdens aller beste friidrettsutøver. Arve Hatløy synes hele eventyret er uvirkelig. Foto: Marius Simensen

 • Odd-Sølve Grannes

Akkurat disse forholdene kan ha gjort Warholm til den utøveren han er i dag. Dimna-løperen kunne fort ha endt opp i toppen av helt andre øvelser om han ikke hadde vært nødt til å trene i en slitt og liten innendørshall, på en grusbane og en sandstrand om vinteren.

– Det kan godt hende at han hadde blitt god i andre øvelser enn 400 meter hekk, han kunne blitt god i høyde eller lengde, korthekk eller sprint, om han hadde andre fasiliteter. Nå har han vært nødt til å trene masse løping og grunntrening. Da endte vi opp med en veldig god langhekkeløper, sier Warholms tidligere trener i Dimna, Arve Hatløy, til Sunnmørsposten.

Les også

Her er fullt program for friidretts-VM i Doha 2019

INTERVALLER: Osnessanden var kanskje det beste stedet å løpe om vinteren. Stranda blir fortsatt brukt til trening i dag av Dimna. Foto: Marius Simensen

Det var også mye av grunnen til at Warholm ble juniorverdensmester i mangekamp som 17-åring. Det var langt for gitt at han ble en spesialist på 400 meter hekk, men heller ikke helt tilfeldig.

– Det året han var 19 år og ferdig som junior, var han på statistikken Europas beste junior på 400 meter flatt og 110 meter hekk. Vegen til å kombinere 400 meter og hekk i en ny øvelse var ikke så lang da. Det var sånn sett et bevisst valg. Mens han venta på å bli god i mangekamp, så skulle han ha det gøy med 400 meter hekk, sier Hatløy.

Les også

– Ett av de beste norske lagene noensinne

MOTBAKKE: Om vinteren tok Karsten Warholm på seg piggskoa og løp intervaller opp. Foto: Marius Simensen

Flo og fjøre

Fasilitetene Warholm i ungdommen har brukt kan beskrives som nokså enkle. Særlig om vinteren, da utendørsbanen på Høddvoll som regel hadde for mye is på seg, måtte alternativer brukes. Et av treningslokalene var den lille gymsalen på Dimna Grendahus.

– Han begynte å trene her inne da han var elleve år. Da trente vi her helt fram til han var 18 år, sier Hatløy, og legger til:

– I denne hallen var det stort sett grunn- og styrketrening, mye spensttrening. Han har alltid vært en god hopper. Da han var 13–14 år var det lengde og høyde han var best i, han var ikke så god å løpe. Han hadde ekstremt god spenst, det har han fremdeles, og her ble det trent mye med hekker og diverse utstyr vi hadde for å trene spenst.

GRUSBANE: Her løp Karsten Warholm mye om vinteren. På sammeområdet er det en kastebane. Foto: Marius Simensen

Samtidig tok de ofte i bruk grusbanen like utenfor grendahuset for å løpe, samt en asfaltert bakke ved siden. Også sandstranden Osnessanden ble flittig brukt.

– Vi brukte piggsko på asfalten for ikke å skli. På sandstranda trente vi mye intervaller. Vi var der for å få litt bart under beina og litt kvalitet, herdes litt ekstra. Det var en nødløsning fordi vi ikke hadde hall til å løpe innendørs i. På stranda måtte vi tilpasse treningstidene etter flo og fjøre.

Karsten Warholm på plass i VM-byen Doha. Foto: Jessica Gow / TT / / TT NYHETSBYRÅN

– Ikke avgjørende

Først i 2015 da Warholm var 18 år fikk Dimna Ulsteinhallen, som er et fullverdig friidrettsanlegg innendørs. Disse kan dagens ungdom på Søre Sunnmøre bruke til det fulle i dag.

HØDDVOLL: Sommerstid er og var Høddvoll hovedanlegget. Her er det ikke byttet dekke på 20 år. Foto: Marius Simensen

– Det hjelper ikke bare med fasiliteter for å bli verdensmester. Det hadde gjort hverdagen mye enklere om vi hadde hatt de fasilitetene vi har i dag da Karsten var 14 år, men det er absolutt ikke avgjørende. Man må ha talentet og treningsviljen, det må ligge i bunn, så må man prøve å legge til rette for de mulighetene til treningen som er der. Trener man allsidig og godt, så er det ikke alltid man trenger de sværeste og flotteste hallene for å bli best, avslutter Hatløy.

Fredag skal Warholms tidligere trener benke seg foran TV-en for å se sin gamle elev løpe forsøksheat på 400 meter hekk i VM i Doha.

ULSTEINHALLEN: Denne kom først i 2015, og den fikk Karsten Warholm kun bruke i ett år. Foto: Marius Simensen

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 3. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 4. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 5. Med to ord fikk han en samlet norsk samfunns­elite til å innse korona-alvoret

 6. Savnet person funnet på skjær ved Lindesnes - fraktet til SUS med helikopter

 1. Karsten Warholm
 2. Friidrett
 3. verdensmester
 4. Doha
 5. Løping