Dette vil avgjøre kvartfinalene

Lars Tjærnås mener vi er vitne til tidenes åpneste mesterskap. I kveld er det kvartfinaler.

ANGREPSPAR: Kan Colombia stoppe Hulk (til venstre) og Neymar?
 • Lars Tjærnås
  Fotballekspert
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

FØLG FREDAGENS KVARTFINALER HER:

 • 18: FRANKRIKE-TYSKLAND
 • 22: BRASIL-COLOMBIA

Mange mener det er tidenes beste VM. Enda flere stemmer på at det er det morsomste. Selv tenker jeg mest på akkurat nå at det trolig er tidenes mest åpne og uvisse mesterskap.

Hvem kan med trygghet peke ut ett lag som har overbevist oss nok til å være en klar favoritt? Ingen av lagene er komplette, kanskje til og med ikke i nærheten av å være det. Samtlige kamper i åttendedelsfinalene ble avgjort på mikroskopiske marginer. Felles for dem alle er likevel at de største favorittene landet på bena til slutt etter sterk turbulens i svevet. Skjer det samme i kvartfinalene? Hvile punkter blir avgjørende? Jeg har valgt meg ut tre nøkkelpunkter til hver kamp.

FRANKRIKE-TYSKLAND

Mathieu Valbuena (t.v.) er på vei til å omfavne Antoine Griezmann etter scoring mot Nigeria.

Frankrike-Tyskland er for oss nostalgikere det ultimate revansjeoppgjøret fra kampen i 1982, som fortsatt er den kampen i et VM-sluttspill som sitter sterkest i minne hos meg, og sikkert mange andre. Det de har vist oss så langt tyder på at vi har en ny klassiker i vente. Det er de to lagene som er "lettest å lese", det vil si mest gjenkjennelige fra en kamp til en annen. Det er ofte et styrketegn. Dette tror jeg avgjør.

 • Frankrike er laget som oftest angriper bredt i banen, og særlig til høyre. Når Tyskland har kanter som går innover i banen vil "les Bleus" få mye plass der ute. Det er skummelt når de har Benzema til å forvalte innleggene.
 • Tyskland har vært sårbare i "offensiv markering". Mot Algerie lå de ofte igjen i feil posisjoner med eget klag i angrep. Dette er nødt til å rettes opp, ellers har Frankrike mange spillere som garantert vil straffe dem i denne fasen.
 • Tyskland er laget med flest pasninger og høyest treffprosent av de lagene som er igjen. Derfor blir siste nøkkelpunkt enkelt: Får Frankrike tak i ballen i gode posisjoner, og har de krefter igjen når de vinner den? Særlig sentralt i banen har Tyskland en liten "arme" av tekniske spillere som kan bryte gjennom på små flater.

BRASIL-COLOMBIA

22 år gamle James Rodriguez har virkelig levert varene for Colombia i årets VM-sluttspill.

Brasil-Colombia er kampen mellom det laget som har imponert meg mest, og det som fortsatt er min største favoritt.Colombia har spillerne Brasil mangler. Der hjemmelaget savner en spiss som "virker" og en hengende spiss i Oscar som har hatt en fallende kurve har Jose Pekermans mannskap briljante James Rodriguez og smarte Teo Gutierrez i de posisjonene. Derfor blir faktorene:

 • Brasil må nekte mellomrom der Rodriguez har herjet. Uten Luis Gustavo blir det avgjørende at Paulinho og Fernandinho har større mobilitet enn før.
 • Backene til Brasil må finne balansen mellom å angripe og forsvare seg med fornuft. Colombia har kolossal kontringsstyrke og fart på kantene.
 • Colombias bakre ledd har ikke blitt testet skikkelig så langt. Hvor gode er de når Neymar og Hulk fra hver sin kant drar inn, og får med seg en back som truer rom på utsiden?

ARGENTINA-BELGIA

Lionel Messi tar opp arven etter Maradona.

Argentina-Belgia er matchen mellom manges favoritt og den outsideren som har blitt så farlig som forutsett før mesterskapet. Argentinerne har ikke imponert, men de har Messi. De har også Angel di Maria, som er en kreativ løpsmaskin. Belgia har gjort det som har vært nødvendig, pluss litt mer. Kampen mot USA var en forestilling de fleste av oss aldri ønsket at skulle slutte.

 • Nå er det på høy tid at flere spisser enn Lionel Messi viser et snev av det som fikk oss til å lovprise Argentinas offensive artilleri før VM startet. Det er tid for at Higuain , Lavezzi, Palacio og Aguero (hvis han blir skadefri) viser at de er verdensklasse i praksis, ikke kun på papiret.
 • Belgia har to backer som er enda bedre som stoppere. Er Argentina villige til å utfordre Verthongen og Alderweireld på tempo langs baken, og i stand til å skape overtall der ute, i stedet for å presse mye inn i midten?
 • Belgia kan kontre. Åh, som de kan kontre. Ikke bare har de tempo i laget stort nok til å løpe fra motstandere, men de har driblere som kan skaffe seg plass forbi de samme motstanderen om de rekker å komme på rett side. Se opp for Hazard når han drar seg ut til venstre i banen, der Zabaleta akkurat har deltatt i enda et angrep.

NEDERLAND-COSTA RICA

Nederlands Arjen Robben.

Nederland-Costa Rica er sensasjonslaget mot laget som alltid er i toppen , men aldri vinner VM. Costaricanerne har sjarmert og imponert oss, og hatt nødvendige marginer med seg. Nederland har vært veldig mye Arjen Robben, mest på godt og litt til ergrelse. Han blir selvsagt avgjørende også her.

 • Costa Rica må bruke sin store styrke-innlegg-for alt det er verdt. Det var det som sendte dem tilbake i kampen mot Uruguay, ga dem seieren mot Italia, og ekstraomganger mot Hellas. De er smarte i bevegelsene her, og vil skape problemer for de oransje i denne fasen.
 • I denne kampen blir en enkelt duell avgjørende. Junior Diaz har vært blant mesterskapets beste venstre vingbacker. Greier han seg en mot en mot Robben? Kan han klare å lede han utover i banen, ikke inn i farlige rom? Trenger han mye hjelp av medspillere, som i så fall kommer til å skape rom andre steder på banen?
 • Så langt har ikke Nederland overbevist i spill mot etablert forsvar. Det må de her. Nøkkelordene er samtidig bevegelse i flere rom av gangen, ikke kun til høyre hos Robben. Costa Rica kommer ikke til å ville styre noe.

Tror nesten jeg gleder meg litt til dette.

Publisert:
 1. Fotball
 2. Sportsblogger
 3. Belgias herrelandslag fotball
 4. Argentinas herrelandslag fotball
 5. Costa Ricas herrelandslag fotball

Mest lest akkurat nå

 1. Nord-Jæren: 119 nye smitte­tilfeller

 2. Viking dropper sesong­kort – innfører helt ny ordning

 3. Resultatene i stor fedme­studie over­rasker forskerne. Kjell Vidar Moland ble 65 kilo lettere

 4. Derfor vil de ikke vaksinere seg

 5. Dette bør du vite om «glattå»

 6. Manuell dirigering etter trafikkulykke