Han bergtok Gothia Cup som 11-åring. Nå er han klar for Champions League-finale nummer fire.

Det er vanskelig å bli kulere enn Andrea Pirlo. I Berlin lørdag kveld kan Juventus-stjernen vinne Champions League for tredje gang.

Juventus' Andrea Pirlo var med å vinne Gothia Cup i Sverige som unggutt. Han endte opp som en av de mest respekterte spillerne på den internasjonale fotballscenen. I kveld spiller han Champions League-finale.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Göteborg, 19. juli 1990:

— Gi fra deg ballen, gi fra deg ballen!

En illsint mann med bart freser opp og ned langs sidelinjen på Gamla Ullevi. Ingenting er bra nok for Roberto Clerici. Ikke i denne kampen heller. På den ene innbytterbenken sitter Milan-legenden Gunnar Gren, ofte omtalt som en av Sveriges beste fotballspillere gjennom tidene.

Gunnar Gren kveler en gjesp og strekker litt på beina. Det er Grens Italia-kontakter som gjør at Roberto Clerici og hans lag US Voluntas igjen er i Göteborg for å spille Gothia Cup.

Det har klubben gjort tidligere. Med flere forskjellige lag. Men denne finalen, i guttenes 13-årsklasse mellom bulgarske Pleven og italienske US Voluntas, er av det helt spesielle slaget.

Det er en liten tass på midtbanen, med altfor stor trøye og shorts, som får de 13.200 på tribunen til å sperre opp øynene.

Publikumsfavorittene US Voluntas vinner 4–0. Og den lille 11-åringen, to år yngre enn både lagkamerater og motspillere, er kampens store gigant.

Andrea Pirlo blir kåret til finalens beste spiller. Senere har han vunnet både VM og Champions League. Men sin første internasjonale tittel vant Pirlo i Gothia Cup i 1990.

Les også

«Juventus kan vinne mot Barcelona. Men jeg tviler sterkt»

Var med som læregutt

— Treneren Roberto Clerici var en diktator som trener. De svenske avisene omtalte ham som en despot og at han ikke burde trene yngre spillere. Men han ble en veldig god venn utenfor banen. Og vi holdt kontakten, forteller Dennis Andersson, generalsekretær i Gothia Cup og til stede da Pirlo vant sin første pokal i 1990.

MER JUBEL? Juventus er suverene hjemm i Italia. Men nå skal de møte Barcelona.

— Mange år etter denne finalen pratet Clerici og jeg om Pirlo og hans karrière. Han fortalte at Pirlo egentlig var med på laget for å se og lære. Han var for ung og var hodet kortere enn de andre. Men allerede den gangen hadde han et stort talent. De første kampene i turneringen satt Pirlo på benken. Det var først i sluttspillet at Clerici ville ha mer kreativitet i laget, dermed fikk også Pirlo spille. Og han overrasket alle. Clerici trodde ikke at lille Pirlo skulle kunne gå inn og lede laget på den måten han gjorde. Ingen som så finalekampen kunne unngå å legge merke til den lille gutten på midtbanen med for stor trøye og for stor shorts som dominerte alt som skjedde på banen, sier Andersson 25 år etter.

Les også

Norske supportere reagerer på «Viasat-provokasjon»: - De tråkker oss rett i trynet

Fikk ny rolle

36-åringen har sagt at han gir seg i Juventus dersom sesongen krones med Champions League-tittel. Det er "kun" Barcelona og 90 minutter på Olympiastadion i Berlin som er eneste gjenværende hinder.

Og hva skjer dersom Pirlo og Juventus vinner? Det er ikke lett å si. For alt har ikke alltid gått som planlagt i Pirlos karrière.

Han skulle for eksempel aldri spilt Gothia Cup i 1990. Han var der som læregutt. Men etter turneringen var det han alle snakket om.

Rundt tusenårsskiftet trodde mange at Pirlo skulle bli en offensiv midtbanemann, en hengende spiss, en ny nummer 10. Pirlo var en ny Baggio, Totti eller Del Piero. Kapteinen som ledet Italia til gull i U21-EM i 2000, var den neste store.

Men det var noen skjær i sjøen. I Inter var kampen om plassen for hard, Milano-klubben hadde et arsenal av offensive stjerner den gangen. Og da Pirlo i 2000 ble lånt ut til Brescia, klubben han Serie A-debuterte for som 16-åring, var trøye 10 opptatt.

Av hvem? Legenden Roberto Baggio. Brescia-trener Carlo Mazzone hadde en løsning. Baggio fortsatte som nummer 10 bak veteranspissen Dario Hubner. Andrea Pirlo fikk trøye 5, ble trukket tilbake på banen til en defensiv midtbanerolle.

Det skulle vise seg å fungere veldig bra.

Les også

FIFA-skandalen kan redde Luis Suarez

Erstattet av Guardiola

Da Pirlo ble kjøpt av Milan sommeren 2001, hvem hentet Brescia som erstatter? Pep Guardiola, han som definerte den defensive midtbanerollen på første halvdel av 1990-tallet. Guardiola har i intervjuer sagt at "spillere som ham var en utdøende rase". Det fantes nesten ikke sentrale, defensive midtbanespillere som kunne diktere tempoet offensivt og levere en matchavgjørende pasning fra distanse.

Dersom Juventus skal vinne Champions League, må denne mannen, Lionel Messi, stoppes.

Ifølge Guardiola fantes det ett unntak: Andrea Pirlo.— I den rollen har Guardiola vært forbildet. Eller kanskje heller modellen. For sin spilleforståelse, for sin ro og for sin pasningsdyktighet, har Pirlo sagt.

Italieneren gir to trenere æren for sin fantastiske karrière.

— Jeg er skyldig Carlo Mazzone og Carlo Ancelotti absolutt alt. Det er de to viktigste trenerne jeg har hatt.

Mazzone flyttet Pirlo lenger ned i en dypere midtbanerolle.

Ancelotti fikk Pirlo til å videreutvikle den rollen, rett foran de to midtstopperne, etter at han ble hentet til Milan.

Les også

Messi har rast ned i vekt: - Har aldri sett ham bedre

For gammel for Milan

På 10 år i Milan vant han både Champions League og Serie A to ganger.

— Pirlo er en stille leder. Han snakker med føttene, sa tidligere landslagssjef Marcello Lippi, som ledet Pirlo og Italia til VM-gull i 2006. Midtbaneeleganten ble den gangen kåret til banens bestemann i både semifinale og finale. Hvor han spilte finalen? Olympiastadion i Berlin.

Men alt har som sagt ikke gått etter planen i Pirlos karrière. Forsommeren 2011 feiret Milan et nytt seriegull. Pirlo feiret også, men skader hadde satt ham utenfor store deler av sesongen, og han hadde kun fått spilletid i 17 av 38 seriekamper for mesterlaget.

Milan mente Pirlo var for gammel og tilbød ham ettårskontrakt. Han dro til Juventus. Som tok imot ham med åpne armer. Pirlo takket for tilliten med å vinne Serie As assistliga og ledet "den gamle dame" til seriegull på første forsøk.

— Han er fra en annen planet, sa keeper og Juventus-kollega Gianluigi Buffon – og rettet seg selv:

— Jeg mener: Andrea er gud.

Pirlo, Buffon og Juventus har nå vunnet fire strake seriegull. Buffon beskriver viktigheten av Pirlos inntreden i laget slik:

— Om Pirlo drar, kan vi like gjerne montere ned arenaen bit for bit og slutte helt med å spille fotball.

Publisert: