Omdal hevder Blatter løy for åpen scene: - Platinis lønn var aldri et tema

Den tidligere NFF-presidenten er rystet over Sepp Blatters oppførsel og utsagn.

Tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal (t.h) kjenner Sepp Blatter godt fra tiden han var styremedlem i UEFA.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal sier at det har vært null åpenhet om pengeutbetalinger til Michel Platini og Sepp Blatter.

– Verdens største barne— og ungdomsorganisasjon må åpnes opp. Det må være åpenhet i alle bauger og kanter. Det sier seg selv at det må opplyses om hva FIFA-presidenten tjener, sier Per Ravn Omdal.

Video: Se Blatters pressekonferanse i vinduet ovenfor

Han er tidligere president i Norges Fotballforbund og har hatt tunge verv både i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) og Det europeiske fotballforbundet (UEFA).

– Helt siden Blatter ble valgt som FIFA-president i 1998 har man etterspurt hva han tjener. Vi fikk aldri noe svar, selv om vi spurte år etter år. Det er meget spesielt, sier Omdal til Bergens Tidende.

– Lønn var ikke tema

Michel Platini er bannlyst fra alle fotballverv de neste åtte årene.

Mandag ble Blatter og UEFA-president Platini utestengt fra all fotballrelatert aktivitet i åtte år. Bakgrunnen for utestengelsen er en pengeoverføring gjort i 2011. De drøyt 17 millioner kronene (2 mill. sveitserfranc) skal ha vært betaling for arbeid som Platini gjorde for FIFA fra 1998 til 2002.Blatter hevder å ha informert UEFAs eksekutivkomité om dette under et møte i Stockholm 12. november 1998. Her var den nyvalgte FIFA-presidenten invitert, sammen med Platini som den sommeren hadde ledet organisasjonskomiteen for VM-sluttspillet i Frankrike.

Blatter sier at deltakerne på møtet ble informert både om at Platini var hentet inn som konsulent, samt hva franskmannen skulle få i godtgjørelse. Det eneste Blatter beklager er at det ikke ble gjort en skriftlig avtale. Både Norge og Sverige var representert på møtet med henholdsvis Per Ravn Omdal og Lennart Johansson.

– Blatter er en løgner når han påstår at det ble opplyst om hva Platini skulle få i lønn. Det var ikke tema på møtet, og det ville i så fall blitt husket. De andre som var med på møtet, avviser også dette kategorisk. Dette er noe som Blatter finner på i ettertid, sier Omdal til Bergens Tidende.

Omdal skviset ut, inn med Platini

At Platini skulle inn og gjøre en jobb for FIFA etter VM i 1998 var kjent før møtet i Stockholm, sier Omdal. Men han avviser på det sterkeste at lønnen var et tema.

– Jeg vet at det ikke stemmer, sier Lennart Johansson til den svenske storavisen Aftonbladet.

I 2001 var Omdal styremedlem i FIFA. Allerede tre år ut i Blatters regjeringstid ble sveitseren anmeldt til sveitsisk politi av sitt eget FIFA-styre.

– Vi anmeldte Blatter for «mismanagement» i 2001. Sveitsiske myndigheter henla saken, sier Omdal.

Året etter, i 2002, ble Omdal vraket fra FIFAs eksekutivkomité. Motkandidaten ble valgt inn, og gjett hvem det var? Blatters støttespiller Michel Platini.

– Jeg ble skviset ut fordi jeg var FIFA-kritisk, det er helt klart. Men jeg orker ikke å være bitter, sier Omdal som fortsatte i vervet som visepresident i UEFA under Lennart Johansson.

– Utrolig trist

Platini derimot ble valgt inn i UEFAs og FIFAs eksekutivkomité. På dette tidspunkt, i 2002, var han fortsatt spesialrådgiver for Blatter. Fem år senere, i 2007, ble Platini valgt som UEFA-president. Han var favoritt til å overta presidentvervet i FIFA etter at flere skandaler rammet Blatter, men nå er ikke Platini lenger en kandidat under valget som skjer 26. februar neste år.

– Jeg synes bare det er utrolig trist det som har skjedd, sier Per Ravn Omdal.

– Hva må skje for at FIFA skal komme ut av uføret?

– Først og fremst må det bli åpenhet overalt, både når det gjelder lønn, rapporter, stemmegivning og så videre. Det må være en aldersgrense og mandatbegrensning for FIFA-presidenten, og det må skapes solide systemer for revisjon og regnskap. Det må gjennomføres reformer på en rekke områder. Det FIFA har stått for står i skarp kontrast til idealene om åpenhet og demokrati, sier Omdal.

Platini nekter å gi opp

FIFAs etiske komité sto bak mandagens åtteårige utestengelse. Senere samme dag anket både Blatter og Platini utestengelsene inn for Idrettens voldgiftsrett (CAS). Platini nekter å gi slipp på drømmen om å bli FIFA-president.

– Jeg skal kjempe. Deretter skal jeg ta ansvar for det som blir utfallet, sier han til nyhetsbyrået AFP tirsdag.

– Jeg sliter med å forstå dette. Hvorfor? Hvordan kom vi hit? Jeg gjorde litt arbeid, jeg spurte om å få betalt, jeg sendte en faktura, jeg fikk betalt og jeg betalte skatt. Det var i 2011, sier Platini.

– Det var gjeld om ble gjort opp. Punktum! Deretter, i 2015, ønsket sveitsiske myndigheter mer informasjon. Og nå er jeg her. Utestengt fra all fotballrelatert aktivitet i åtte år, fortsetter han.

– Hva gjorde FIFAs etiske komité mellom 2011 og 2015? Sov den? Plutselig våknet den opp. Og selvfølgelig, den våknet i et valgår hvor jeg er presidentkandidat. Det er fantastisk! sier han.

Publisert: