Disse tjener mest på norsk EM-avansement

Syv spillere har vært med i samtlige landslagstropper i EM-kvalifiseringen. De vil motta den største bonusen om Norge tar seg til EM.

AKTIVE: Ørjan Nyland, Omar Elabdellaoui, Håvard Nordtveit, Alexander Tettey, Per Ciljan Skjelbred, Stefan Johansen og Vegard Forren har vært med i samtlige av Norges tropper i kvalifiseringen. Det kan gi klingende mynt i kassen om det norske laget når EM i Frankrike.
 • Magnus Wikan
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

ULLEVAAL/LILLESTRØM (bt.no): De norske landslagsspillerne vil kunne unne seg noen ekstra sukkerbiter i kaffen dersom de tar seg til EM-sluttspillet neste sommer.

Som Aftenposten omtalte onsdag, vil Det europeiske fotballforbundet (Uefa) dele ut 2,8 milliarder kroner til deltakerlandene i EM i Frankrike. 112 millioner av disse kronene vil gå til Norges Fotballforbund (NFF), og av den summen skal spillerne ha 25 prosent ifølge landslagets bonusavtale.

LES OGSÅ:

Les også

Thrilleravslutning i dødens gruppe: Tyskland har presset på seg

Dermed ligger det 28 millioner kroner i potten for våre beste menn før skjebnekampen mot Italia. En sum som kan øke dersom prestasjonene eventuelt blir gode i Frankrike.

− Spillernes ønske

De 28 millionene vil ikke bli fordelt jevnt mellom spillerne. De vil bli fordelt etter hvor mange ganger man er blitt tatt ut i troppen i EM-kvalifiseringskampene. Derfor spiller det heller ingen rolle om man har vært på banen i samtlige minutter eller har sett hver eneste kvalifiseringskamp fra benken.

− Det har vært et prinsipp for oss lenge, og det er noe spillerne selv ha ønsket, sier Tom Fodstad, leder for salg og forretningsutvikling i NFF.

LES OGSÅ:

Les også

Wales klare for sitt første EM

Ordningen var den samme forrige gang Norge kvalifiserte seg for et mesterskap – EM i år 2000. − Avtalen har vært den samme siden sist. Om det var slik før det igjen, aner jeg ikke. Det begynner å bli såpass lenge siden, sier Fodstad.

Spillerne mottar ingen kampbonus i kvalifiseringen. Pengebonuser blir det kun dersom de kvalifiserer seg.

Disse får mest

Fordelingsordningen gjør at de spillerne som har vært med i alle landslagstroppene gjennom kvalifiseringen vil få mest utbetalt. Totalt vil det være syv spillere: Ørjan Nyland, Omar Elabdellaoui, Vegard Forren, Stefan Johansen, Håvard Nordtveit, Per Ciljan Skjelbred og Alexander Tettey.

Av disse spillerne er det kun keeper Nyland og høyreback Elabdellaoui som har vært på banen i samtlige minutter av kvalifiseringen til nå. Færrest spilleminutter av de syv har Nordtveit, som har startet seks av de ni kampene som er spilt til nå.

LES OGSÅ:

Les også

Tettey tror Italia kommer til å slappe av mot Norge

Totalt har 47 spillere vært innom den norske landslagstroppen under kvalifiseringen.

− Det er veldig solidarisk og for så vidt ok, sier TV 2s landslagsekspert Jahn Ivar "Mini" Jakobsen, og legger til:

− Alt i alt er den bonusen bare en liten greie for spillerne. Om de får en million kroner, så merker de det, men de tjener såpass godt at de klarer seg godt uten bonusen, sier den tidligere landslagsspilleren.

Bonus ingen motivasjon

− Hvor mye har en pengebonus å si for spillernes motivasjon?

− Jeg er fristet til å si ingenting. Jeg synes det er flott at de ikke får noe hvis de ikke kvalifiserer seg, for da tjener ikke Forbundet noe heller. Da kan de heller bruke pengene på mer fornuftige ting, sier Mini, som ikke kan huske hva han fikk da han kvalifiserte seg til VM i 1994 og 1998. − Det kan ikke ha vært mye, men det var sikkert noe. Jeg husker vi fikk en telefon, sier han og ler.

Landslagsstopper Even Hovland bruker uansett ikke pengene som en motivasjon.

− Jeg har ikke tenkt så mye på bonuser. Det er ikke det som driver meg. Hva vi eventuelt får utbetalt får vi bare ta om den tid eventuelt kommer, sier stopper Even Hovland, som har vært i Norges tropp i seks av de ti kvalifiseringskampene.

Men før eventuelle bonuser må mest sannsynlig Italia slås. Det frykter landslagssjefen at kan bli veldig vanskelig.

− Ser en på forutsetningene, må vi kanskje gjøre tidenes bortelandskamp i en kvalifisering. Italia taper stort sett aldri hjemme og de er inspirert av å være kvalifisert. Det blir en særdeles utfordrende kamp, sier Høgmo.

Les også

 1. «Det finnes bare ett argument for at Norge kan slå Italia»

 2. Disse kan Norge møte i EM-playoff

 3. Høgmo før Italia-kampen: - Den vanskeligste bortekampen du kan få

Publisert:
 1. Herrelandslaget fotball

Mest lest akkurat nå

 1. – Julebordsesongen er nå avlyst

 2. Falske eposter utgir seg for å være fra Helsenorge

 3. Slik ble Rogalands 20 rikeste gode for 15 milliarder

 4. Bensinstasjonssjefen på Ålgård tjente over 15 millioner i fjor

 5. Kjempeopplegg!

 6. Lønnen foreslås å øke med 45.000 kroner i en jafs. SV-lederen sier blankt nei. Ap går inn for lønnsfrys.