Beckenbauer etterforsket av FIFA

FIFAs etiske komité offentliggjør hvilke fotballedere som er under etterforskning.

ETTERFORSKES: Franz Beckenbauer.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Onsdag bekreftet FIFAs etiske komité at den tyske fotballegenden er blant dem som etterforskes for brudd på FIFAs etiske regler.

Det bekreftes også at Ángel María Villar Llona, Michel D'Hooghe, Worawi Makudi, Jeffrey Webb, Ricardo Teixeira, Amos Adamu, Eugenio Figueredo og Nicolás Leozer er blitt eller er under etterforskning.

I tillegg er allerede det kjent at Sepp Blatter, Michel Platini og Jérôme Valcke er suspendert og under etterforskning, men dette er ikke relatert til VM-tildelingen.

Les også

Tysk magasin: - Tyskland jukset til seg VM med gigantbeløp

Etterforsket for Qatar-koblinger

Den etterforskende delen av FIFAs etiske komité har fullført etterforskningen av Beckenbauer og Villar Lona. Det er nå opp til den dømmende delen av organet å bestemme om de skal straffes. Etter suspensjonen av Platini er Villar Lona i praksis den øverste lederen i Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Villar Lona ble nylig også satt ned som leder av FIFAs organisasjonskomité for VM i 2018. Det er ikke oppgitt hva fotballederne er under etterforskning for, men etterforskningen av Beckenbauer skal ifølge den tyske avisen Die Welt handle om hans rolle i den kontroversielle tildelingen av VM i 2018 og 2022 til Russland og Qatar. Ifølge avisen dreier det seg om en reise til Qatar før VM-tildelingen i 2010. Beckenbauer satt i FIFA-styret som stemte under tildelingen.

Beckenbauer er tidligere blitt suspendert av FIFA for ikke å ha samarbeidet med etterforskerne av VM-tildelingen.

Det var under tirsdagens ekstraordinære styremøte i FIFA at den etiske komiteen fikk tillatelse til å offentliggjøre navnene på fotballederne som er under etterforskning. Dette som en følge av en ambisjon om mer åpenhet etter de siste måneders skandaleavsløringer rundt organisasjonen.

Beckenbauer har også vært gjenstand for anklager om skittent spill i prosessen som ga VM i 2006 til Tyskland. Anklagene går blant annet på at det skal ha blitt opprettet et bestikkelsesfond av den tyske søkerkomiteen. Beckenbauer ledet komiteen, men har nektet for at tyskerne kjøpte retten til å arrangere mesterskapet.

Publisert: