Ekspertene ikke skremt av EM-vinneren: – Norge kan slå nedenfra

Nederland jublet for sitt første EM-gull. 24. oktober skal Norge møte gullvinnerne.

De nederlandske spiller jubler for gull etter å ha slått Danmark 4–2 i EM-finalen søndag. Det var 30.000 tilskuere på stadion.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Nederland-Danmark 4–2

– Inntrykket fra denne finalen er at kampen var helt rå. Det var god fotball, faktisk en enorm finale, sier Hege Riise.

Lillestrøms trener i Toppserien, og selv mangeårig landslagsspiller, var til stede på stadion i Nederland.

Hun fikk se flotte mål, og at avgjørelsen kom 50 minutter ut i kampen. Da var stillingen 2–2.

Lieke Martens skulle ta frispark og lot som om hun skulle skyte. Isteden var det Sherida Spitse, tidligere Lillestrøm-spiller, som sendte ballen nede i målvaktens venstre hjørne. Men danskenes siste skanse Stina Lykke Petersen så ut som en saltstøtte. Dermed 3–2. Det siste målet som hjemmelaget fikk kom av at danskene kjørte flere i angrep i håp om utligning og ekstraomganger.

Isteden økte hjemmelaget til 4–2 ved Vivianne Miedema.

Nederland og Norge er i samme pulje i VM-kvalifiseringen som starter i høst.
Les også

Tidligere LSK-spiller avgjorde da Nederland tok EM-gull etter målfest

Har en liten flik av suksessen

– Jeg er veldig stolt på Spitse og Lillestrøms vegne for at de klarte det. Hun har vært med og satt preg på Toppserien og bidratt til å vinne alt vi har klart. Jeg vet hvor dedikert hun er. Det er gøy for oss å vite at vi har vært med på å utvikle en slik spiller, sier Riise.

Spitse var i Norge i tre sesonger, og ble serie- og cupmester flere ganger.

– Nå skal Norge møte Nederland, etter Nord Irland og Slovakia i samme gruppe i kvalifiseringen til VM. Hva tenker du om det?

– Det blir en stor oppgave. Nederland kommer til å løfte seg enda mer. De får en boost. Forbundet ser at det er attraktivt med kvinnefotball. Det å vinne sitt første mesterskap gjør noe med kulturen. Men ikke noe er umulig. Det er borte- og hjemmekamp. Riktignok går bare vinneren direkte videre, og den beste toeren, men ikke noe er umulig.

Les også

Tidligere landslagsprofil er bekymret: – Det er en skrekk å se yngre lag i jentefotballen i Norge

Halleluja for fotballen

Trine Rønning er tidligere landslagsspiller og fortsatt aktiv i Toppserien for Stabæk.

– Det var en veldig god finale. 4–2 er ting å rope halleluja for. Som forsvarsspiller er jeg kritisk til forsvarsspillet, som nøytral fotballspiller synes jeg det var en flott finale.

– Har Norge noen muligheter mot Nederland?

– Ja, fordi hver fotballkamp lever sitt eget liv. Vi vet at Norge også har et godt fotballag. Det som er fascinerende med fotball er at neste gang kan Norge vinne 4–2. Vi så i dette mesterskapet at mange gode lag måtte ut.

– Hva så du ellers i dette EM?

– At fotballen på kvinnesiden går mye fortere. De to lagene i finalen var også mye mer gjennombruddshissige. Det var noen målvaktstabber, men jeg setter et spørsmålstegn mellom samarbeidet keeper og forsvar. Det fungerte ikke alltid så godt.

Rønning skjønner hvis folk tenker at Norge vil bli gruset i møtet med europamestrene.

– Man kan se litt mørkt på det etter det som skjedde i EM, men det er jo ikke slik Norge vil fremstå. Inngangen til den neste landslagssamlingen blir viktig, sier Rønning, som selv gleder seg til seriekamp lørdag etter en lang pause. Da er Røa motstander.

Sherida Spitse har skjønt det. Da hun la på til 3–2 for Nederland, var gullet nesten i havn.

Må ta noen grep

TV 2-ekspert og mangeårig landslagsspiller Solveig Gulbrandsen mener også at finalen var veldig underholdende, hadde høyt tempo og et bra nivå.

Hun synes det er fint at Tyskland ikke regjerer lenger, selv om hun også tror laget kommer tilbake.

– Jeg tror at Norge har visse muligheter mot Nederland. Hvis man klarer å ta noen grep, er ikke laget langt unna. Det blir selvsagt kjempetøft, men ikke noe er umulig.

– Det er veldig positivt at Nederland vinner, men det er også en synergi etter dette. Nå blir de favoritter. Norge kan slå nedenfra. Det er fullt mulig å slå Nederland.

Publisert: