Stjernen stilte opp for Obama. Men nå vil han bryte gammel, amerikansk tradisjon.

Basketballspiller Stephen Curry vil vise at han ikke aksepterer Donald Trumps handlinger.

Stephen Curry har ikke lyst til å møte Donald Trump det hvite hus.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Barack Obama fikk åtte år som amerikansk president. I hvert av de åtte årene kom de regjerende NBA-mesterne til det hvite hus for å hilse på Obama. Det er i tråd med en årelang amerikansk tradisjon.

Nå spøker det imidlertid for president Donald Trumps første basketballmøte.

I juni vant Golden State Warriors fra California NBA-finalen - etter 4–1 i kamper over Cleveland Cavaliers. Men lagets store stjerne, skarpskytteren Stephen Curry, ønsker å benytte muligheten til å protestere mot Trump.

– Jeg har ikke lyst til å dra, sier Curry på en pressekonferanse ifølge The Guardian.

Curry, som er én av de mest populære idrettsutøverne i USA, har flere ganger tidligere vært kritisk til Trump-administrasjonen. Sist gang Golden State Warriors var regjerende mestere, møtte Curry & Co Barack Obama i det hvite hus i 2016.

Les også

Nord-Korea og svakt billettsalg bekymrer før OL. Nå har IOC snakket med Donald Trump.

– Tingene han har sagt

Currys uttalelser har vakt oppsikt i USA. Lørdag ettermiddag kommenterte Donald Trump saken på sin Twitter-konto.

Going to the White House is considered a great honor for a championship team.Stephen Curry is hesitating,therefore invitation is withdrawn!

Dermed ser det altså ikke ut til Golden State Warriors kommer til å besøke det hvite hus med det første.

Så hvorfor ønsker Stephen Curry at laget skal boikotte Trump?

– For å vise at vi ikke aksepterer det presidenten vår har... tingene han har sagt og tingene han ikke har sagt på de rette tidspunktene. Det handler om å vise at vi ikke aksepterer det, forklarer Curry.

Det er tradisjon at NBA-mesterne møter den amerikanske presidenten. Her avbildes Los Angeles Lakers-stjernen Kobe Bryant med Barack Obama i 2009.

– Og ved å handle og ikke dra, kan vi forhåpentligvis inspirere litt endring når det kommer til hva vi tolerer i dette landet, hva som er akseptert og når vi vil se gjennom fingrene.

Curry understreker at han ikke tror en boikott vil føre til «mirakuløse» endringer i det amerikanske samfunnet, men at dette er hans mulighet til å ta et standpunkt.

Les også

Bjørn Dæhlie forteller om kostbar pakt med Vegard Ulvang: – Det var den største tabben i livet mitt

Respekterer ikke Trump

Curry følger i fotsporene til lagkamerat Kevin Durant. I august uttalte Durant at han ikke ville besøke det hvite hus fordi han «ikke respekterer den som har makten».

Både Chicago Cubs, som vant World Series i baseball, og Superbowl-vinnerne New England Patriots har besøkt Trump i det hvite hus i år.

Allerede etter NBA-seieren i sommer kom imidlertid ryktene om at Golden State Warriors hadde bestemt seg for å droppe det hvite hus.

Før Trumps Twitter-melding lørdag, fortalte imidlertid hovedtrener Steve Kerr at de ikke imidlertid ikke bestemt seg ennå. Overfor CBS Sports sa Kerr at NBA-organisasjonen ikke skulle få påvirke beslutningen, men at det ville være opp til lagets spillere.

– Jeg vil si min mening, men spillerne, de som vant NBA-finalen, de som gjorde alt arbeidet, det er de som vil være ansvarlige for alt vi gjør. Vi som støtteapparat vil prøve å veilede dem på parketten, sa Kerr.

NBA-sesongen starter 17. oktober.

Er sykkel-VM i Bergen et VM i bergensk selvgodhet eller en sykkelfest? Og hva er det Ronny Deila gjør galt i Vålerenga? Hør Aftenpodden Sport her nå:

Publisert: