De skal bli engelske jenters nye rollemodeller

England imponerer i EM. Håpet er at det skal gi ytterligere medvind til kvinnefotballen i sportens hjemland.

Prins William ønsker det engelske landslaget lykke til under en mottagelse på Kensington Palace i forkant av årets EM.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

APELDOORN: Som ett av to lag med full pott etter to kamper har de engelske håpene overbevist kraftig.

«Løvinnene» åpnet med å slå de skotske naboene i nord med 6-0, før de fulgte opp med en kruttsterk 2-0-seier over gullutfordrer Spania.

Bronsemedaljene i Canada-VM for to år siden (hvor de slo ut Norge i åttedelsfinalen) betydde enormt mye for interessen og investeringene til kvinnefotballen i det ballgale landet.

Håpet er at ny mesterkapsuksess skal gi enda et dytt i riktig retning.

– Tredjeplassen førte til at Det engelske fotballforbundet (FA) investerte mer tid og ressurser i kvinnefotballen. Fasilitetene landslagsspillerne har tilgang på nå er blant de beste i verden, sier Kieran Theivam til Aftenposten.

Redaktøren av Women’s Soccer Zone er en av journalistene som følger utviklingen tettest, og mener kvinnefotballen er mer populær enn noen gang.

– Det har også ført til at mer blir gjort på breddenivået for å få unge jenter til å begynne å spille, sier Theivam.

Les også

Tidligere landslagsprofil er bekymret: – Det er en skrekk å se yngre lag i jentefotballen i Norge

Fra 10.000 til 147.000

Ifølge FA spilte over 147.000 jenter og kvinner ligafotball sist sesong, noe som er opp fra 10.400 i 1993, da registreringen startet.

– Det er likevel fortsatt et enormt vekstpotensial og ulike barrièrer som må brytes ned. 1,1 million jenter spiller fotball for gøy på fritiden, skriver FA på sine nettsider.

Om de hvite nå blander seg inn i kampen om EM-trofeet, vil det naturlig nok bety økt omtale i de engelske mediene.

Theivam tror også det vil legge ytterligere press på FA til å øke investeringene.

– Et suksessrikt landslag vil også få oppmerksomheten til unge jenter. De får plutselig rollemodeller å se opp til, det gir dem håp om at de en dag kan bli den neste Lucy Bronze eller Fran Kirby, sier han om Manchester City- og Chelsea-profilene.

De er sentrale brikker på landslaget, men også i den engelske toppligaen som blir stadig bedre.

Laura Bassett, Jordan Nobbs og Karen Carney før avreise til EM.

50 år med forbud

I år ble FA cupfinalen spilt på Wembley foran mer enn 35.000 tilskuere. Andrine Hegerbergs Birmingham tapte klart for Manchester City, som også spilte seg til semifinalen i Champions League. Der ble det tap for Ada Hegerbergs Lyon.

Men selv om de store klubbene som City, Chelsea, Arsenal og Liverpool legger stadig mer i potten også for kvinnelagene sine, mener utålmodige sjeler at utviklingen går for sakte på klubbnivå.

Den nylig pensjonerte Arsenal-profilen, Kelly Smith skal ha uttalt at oppmerksomheten rundt ligaen fortsatt er så svak at hun av og til fikk spørsmål om hvorfor hun bare spilte en klubbkamp i året, nemlig cupfinalen som gir så mye ekstra omtale.

The Guardian-skribenten Suzanne Wrack mener det nå er en bedre infrastruktur på plass i klubbene og Fotball-England generelt til å utnytte den ekstra boosten EM-suksess vil gi.

Hun tror også at økt medieomtale også mellom de store høydepunktene vil sørge for å gjøre fotballen mer tilgjengelig.

– FA, som innførte et forbund mot kvinnefotball i 1921 som varte i over 50 år og underfinansierte den i ytterligere tiår, har nå prøvd å gjøre opp for sine synder. I år annonserte de målet om å doble deltagelsen og støtten innen 2020, skriver hun.

Les også

Roper varsko om forskjellene mellom gutter og jenter: - Det blir et stadig større klasseskille

Maren Mjelde spiller en sentrale rolle på Chelsea-laget som vant årets vårserie.

Spansk balltrilling, engelsk seier

I 2-0-seieren over Spania søndag kveld, var det spanjolene som hadde ballen i tre fjerdedeler av tiden.

Det ble imidlertid altfor mye trilling på tvers, og England hadde stort sett full kontroll defensivt etter at Kirby sendte dem i en tidlig ledelse.

– Det var et fantastisk resultat for oss. Vi vil se tilbake på det og si at det var et stort øyeblikk fordi vi fant en måte å vinne på. Jeg er mektig imponert over spillerne. Det var virkelig en engelsk forestilling verdt å huske, kanskje vil det også vise seg å være et avgjørende øyeblikk, sa trener Mark Sampson etter kampen, ifølge The Guardian.

Publisert: