Tidligere landslagsprofil er bekymret: – Det er en skrekk å se yngre lag i jentefotballen i Norge

Både nåværende og tidligere landslagsspillere mener trenere må stille større krav til fokus og kvalitet på jentelag i norsk fotball.

Solveig Gulbrandsen mener trenere i jentefotballen må stille strengere krav.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

APELDOORN: Med to tap har Norges EM-innsats så langt vært langt under forventningene. Det norske spillet har vært like skuffende som resultatene.

– Vi må treffe på tremeterspasninger, sukket Ada Hegerberg etter 0–2 for Belgia.

Solveig Gulbrandsen, TV 2-eksperten med 184 landskamper for Norge, mener det øves for lite og for dårlig på pasninger i norsk fotball.

– Det er en skrekk å se yngre lag i jentefotballen i Norge, hvor lite fokus det er på pasningskvalitet. Du ser treninger hvor pasningsøvelsene er oppvarming, men hvor de står og skravler og prater. De er ikke opptatt av kvalitet og detaljer, men det er jo hele greia. Pasninger er jo noe av det viktigste vi har i fotballen, sier Gulbrandsen som nå jobber som toppspillerutvikler.

Hun baserer seg på egne observasjoner, og understreker at hun ikke kan trekke generelle konklusjoner for hele Fotball-Norge.

Hun ser imidlertid en holdning i mange klubber at det sosiale er det viktigste, og hvor det ikke er nok fokus på det å ville bli god. Det er en misforståelse at dette må være motsetninger, mener hun.

Selv krever hun nøyaktighet og fokus under de viktige øvelsene.

– Alle som trener jenter må tørre å stille krav allerede fra de er små, for det begynner å bli for sent når de er blitt 16 år. Det er en automatikk som inn.

Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg mener det må stilles sterkere krav i kvinnefotballen.

Bli tatt på alvor

Det to største profilene på landslaget er enige med sin tidligere lagvenninne.

– På jentelag er det utrolig mye fokus på at det skal være sosialt, at folk skal få venner og hele den pakken der. Da starter du jo i helt feil ende! Det må være fokus på at det skal være kvalitet, at treningene skal være gode, som det er på guttenivå. Da blir det sosialt og bra, sa en engasjert Ada Hegerberg i et intervju før EM.

Hun mener jenter er akkurat like klare for å bli stilt krav til som gutter, da blir også treningene gøyere. Dette bør skje helt fra de er små.

– Det er så mye fjas når det kommer til jenter, og det er jeg så utrolig lei av å se på. Det må jeg helt ærlig si. Hvorfor skal ikke vi bli tatt på like stort alvor som guttene?

  • Mange har lest artikkelen vår om fotballrevolusjonen Norge ikke er med på: – Det er egentlig hårreisende!
Caroline Graham Hansen var Norges beste mot Belgia, men det holdt ikke til poeng.

Forberedelse på voksenfotballen

På egentreningsøkter i Oslo har Hegerberg sett jentelag som hun mener kaster bort en halvtime i starten av økten på det hun kaller fjas og tull. Det samme tror hun ikke ville skjedd med et guttelag.

Caroline Graham Hansen er enig. Selv spilte hun på guttelag gjennom barndommen.

– Der var det veldig rett på sak, de skulle bare spille fotball. Målet var å bli best mulig, sier Wolfsburg-profilen.

Hun legger til at hun møtte mange av de samme holdningene hos jentene hun trente sammen med.

– Det var en god blanding av dem som bare ville være sosiale og de som ville bli seriøse. Vi hadde en trener som turte å stille krav. Det var noe for alle da de startet opp den store jentesatsingen, som er blitt fantastisk i dag, sier hun om barndomsklubben Lyn.

Hansen mener det er viktig å ha blitt stilt krav til i fotballoppveksten hvis man en dag vil leve av spillet.

– Det er ikke bare å danse ut av Norge til Europa om man har lyst til å være profesjonell. Det er ganske annerledes å spille ute enn hjemme.

  • Denne saken har engasjert mange: Roper varsko om økte forskjeller mellom gutter og jenter i norsk fotball
Caroline Graham Hansen (t.v.) og Ada Hegerberg (t.h.) fortviler etter åpningstapet for Nederland. Det samme gjør trener Martin Sjögren.

Flest mulig med

Dan Eggen er seksjonsleder for trenerutdanningen i fotballforbundet. Han forteller at ideologien i barnefotballen er at så mange som mulig av dem som er interesserte skal være med.

– Vi mener at det også er det som gir best resultater på topplan. Vi siler ikke ut noen få som de gjør andre steder, men vil gjøre det best mulig for mange, sier Eggen.

Fra 13-årsalderen får de største talentene et utvidet tilbud gjennom for eksempel kretslag.

– Der vil pasningsspillet være helt avgjørende, sammen med de kvalitetene som ligger til grunn om du skal opp på det nivået her, sier han, og peker ut på landslagsspillerne under lørdagens trening.

Norsk fotball er helt avhengig av foreldretrenere for å ha et tilbud til alle som vil spille.

– Det er vår jobb å skolere dem i størst mulig grad, og sørge for at vi har klubber som via sine strukturer sikrer at det skjer utvikling på hvert eneste lag i hvert eneste årstrinn, sier han.

Les også

– Det var tøft, gjorde vondt og førte til en veldig tung periode

Dan Eggen i aksjon da Norge møtte Brasil i 1998-VM.

Ulik økonomi gir ulikt tilbud

For at treningstilbudet i hverdagen skal være best mulig, utdanner NFF i år mellom 1500 og 2000 i Grasrottrener-konseptet.

Der tar man, i tillegg til ulike temaer knyttet til barnefotballen, for seg det fotballfaglige og hva som gir best læring for barna og ungdommene i de ulike aldersgruppene.

For å bli med i Kvalitetsklubb-konseptet er det også krav til at klubbene har en trenerveileder.

– Den har i oppgave å se at det som skjer tirsdag kl. 18 når Jenter 11-laget trener er bra.

– Er det forskjell på hva voksne tenker at gutter og jenter synes er gøy på trening?

– Inntil videre er det slik at herreklubbene har en større økonomi. Det vil si at de kan sette i system et mye mer profesjonalisert trenerteam. Det betyr at det blir en forskyvning av hvilket tilbud gutter og jenter får i Norge i dag.

Publisert: