Stortinget vil blokkere utenlandske spillselskaper

Opposisjonen går sammen om en rekke konkrete tiltak for å stramme inn spillpolitikken.

Geir Jørgen Bekkevold i KrF er blant stortingsrepresentante som støtter innstrammingene i spillpolitikken.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

18. januar presenterte Geir Jørgen Bekkevold (KrF) og Anette Trettebergstuen (Ap) åtte forslag for å stramme inn tiltakene i spillpolitikken.

Tirsdag gikk flertallet i familie- og kulturkomiteen inn for seks av de åtte forslagene. Det bekrefter Bekkevold overfor Aftenposten.

Tiltakene blir formelt vedtatt av Stortinget 7. mai, skriver VG, som først meldte om saken.

De seks tiltakene har støtte fra opposisjonen. Altså: Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet.

  • Fikk du med deg denne saken?
Les også

Oppsiktsvekkende Frp-forslag: Vil åpne kasino på travbanene

DNS-blokkering

Det kanskje mest omstridte tiltaket, om å IP-blokkere utenlandske spillselskaper, er det imidlertid ikke flertall for.

Der fikk regjeringspartiene Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet støtte fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

I stedet ble det fattet enighet om en mindre omfattende blokkering av utenlandske spillselskaper, en såkalt DNS-blokkering.

Det innebærer at når norske spillkunder går inn på utenlandske spillselskaper, vil de få opp en melding. Der vil det stå at siden er i strid med norsk lov. Det vil imidlertid likevel være mulig for kundene å gå inn på siden.

– Det blir som å sette opp et tau foran en park. Det blir forbudt å gå inn i parken, men det går an å komme seg rundt det, forklarer Freddy André Øvstegård i SV til Aftenposten.

– Handler om personvern

Øvstegård sammenligner den kommende blokkeringen med praksisen for ulovlig fildelingsnettsider i dag.

I det opprinnelige forslaget var et av punktene IP-blokkering av utenlandske spillselskaper. Det ville innebært at spillkunder ble blokkert fra nettsidene avhengig av hvor de er når de logger inn.

Det var, ifølge Øvstegård, nettopp SV som tok initiativ til å heller gå inn for DNS-blokkering. Til slutt fikk regjeringspartiene Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre også med seg Arbeiderpartiet på den mildere blokkeringen.

– IP-blokkering er ikke en teknologi vi ønsker å bruke. Det er en viktig forskjell. Det handler om personvern, sier Øvstegård.

– Men hvis kundene kan omgå DNS-blokkeringen, hva er da poenget?

– Det er viktig å gi en tydelig beskjed. Nå må kundene gjøre en innsats for å komme seg rundt det. Det gir også en anledning til å tenke seg om.

Les også

Atle tapte syv millioner på pengespill. Dette var hans råd i møtet med kulturministeren

– Veldig glad

Hensikten med initiativet er å beskytte monopolet til Norsk Tipping og gjøre det vanskeligere for utenlandske spilleselskaper.

Geir Jørgen Bekkevold i KrF er fornøyd med utfallet.

– Jeg er veldig glad for at vi har fått flertall for veldig mange av forslagene våre. Det er stort at opposisjonen ser verdien av å stramme inn spillpolitikken i Norge ved å gjøre den mer ansvarlig, sier Geir Jørgen Bekkevold i KrF til VG.

I tillegg til punktet om IP-blokkering, går imidlertid heller ikke følgende punkt gjennom:

«4. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om innføring av krav om registrert spill knyttet til alle digitale pengespill».

Her er de seks forslagene som det er flertall for:

  • Få fortgang i arbeidet med å gi Lotteritilsynet mulighet til å kreve årlig rapportering fra bankene om transaksjoner til uregulerte spillselskaper og betalingsleverandører.
  • Få fortgang i arbeidet med å gi Lotteritilsynet mulighet til å pålegge bankene å avvise transaksjoner til uregulerte spillselskap.
  • Vurdere sterkere begrensninger på reklame for lovlige pengespillaktører, samt vurdere om andre målemetoder enn pengebruk må brukes i reguleringen av omfanget.
  • Fremme forslag om å gi Lotteritilsynet mulighet til å ilegge overtredelsesgebyr ved brudd på forbudet mot markedsføring av uregulerte pengespill.
  • Fremme forslag om at Lotteritilsynet skal få utvidet mulighet til å granske saker, blant annet med tilgang til offentlige registre, og til å kreve framlegging av opplysninger fra aktører som helt eller delvis medvirker til markedsføring eller gjennomføring av uregulerte pengespill.
  • Utrede grunnlaget for å trekke Statens pensjonsfond utland (SPU) ut av pengespillselskaper med sikte på en vurdering i forbindelse med den årlige forvaltningsmeldingen om fondet.
Publisert: