Fem spørsmål og svar om koronavirus og sport

– Vi ser an utviklingen, sier Uefa som skal arrangere fotball-EM.

Det er kort tid til OL i Tokyo, men når truer spredningen av koronaviruset hele idrettsleken som foregår i den japanske hovedstaden i juli og august.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Det er ikke bare fotball-EM og OL som plutselig er kommet i faresonen.

Allerede er fotballkamper både i Europa og Asia avlyst, og sommerens EM kan bli påvirket av koronavirusets spredning.

Les også

Virusutbruddet gir trøbbel for idretten. Dette tenker den norske leiren fem måneder før OL.

1. Hva skjer med OL i Tokyo og sommerens fotball-EM?

– Akkurat nå er vi avventende og følger med i land etter land. Vi må følge de reguleringene som blir iverksatt i hvert enkelt land. Det må bli verre enn dette før vi begynner å avlyse, sier italienske Michele Ulva til den statlige italienske kringkasteren RAI.

Han er medlem av styret i Uefa (Det europeiske fotballforbundet) som er arrangør for fotball-EM som skal avvikles i 12 forskjellige land i juni/juli.

Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) avventer foreløpig. Et sommer-OL er et gigantisk arrangement. Derfor sitter en avlysning av sommer-OL i Tokyo (i juli/august) langt inne. Men det er ikke utelukket.

– Du kan holde alt inntil to måneder før start. Da må du starte sluttspurten med å få på plass sikkerhetssystemet, matleveranser og gjøre klart stedene folk skal bo, sier styremedlem i IOC Dick Pound til AP.

Les også

IOC-topp frykter at OL blir avlyst: – Dette er den nye krigen

2. Hvorfor blir idrettsarrangement stoppet av viruset?

Det er ikke hensynet til fotballspillerne og andre idrettsutøvere som er årsaken til at store idrettsarrangement blir avlyst eller utsatt.

Koronaviruset overføres ved såkalt dråpesmitte. Derfor vil myndigheter unngå store ansamlinger av mennesker hvor det er stor fare for at mange mennesker kan bli påført smitte samtidig. Dette vil igjen øke antall smittede og dermed også antall syke.

Les også

Norske stjerner frykter ikke koronasmitte: Dropper treningsleir av én grunn

3. Hva skjer med avslutningen av vinterens verdenscuper?

Det er allerede klart at verdenscupavslutningen for alpint i Cortina 18.–23. mars er i fare. Lombardia i det nordlige Italia er den delen av Europa hvor det i dag er flest smittede av koronavirus. Nå ligger ikke Cortina i Lombardia, men i naboprovinsen Alto Adige/Trentino. Cortina-arrangementet kan likevel bli rammet.

Den samme helgen er det også VM i skiflyvning i Planica. Det ligger i Slovenia på grensen mellom Østerrike og Italia og kan fort bli et område med stor spredning av viruset.

Skiskytternes avslutning går i Holmenkollen i Oslo. Norge har ingen smitteutbrudd og ingen begrensninger i dag. Langrennsløperne skal til Canada og USA i avslutningen. Foreløpig er det ingen større utbrudd av viruset i Nord-Amerika.

Les også

Koronaviruset: Norge og Sverige avlyser OL-reiser til Kina

4. Hvilke arrangementer er allerede påvirket av koronaviruset?

I Europa er det Italia som foreløpig er hardest rammet. Flere seriekamper i Italia er allerede utsatt. Kampen mellom Inter og ungarske Ludogorets i Europa League kommende torsdag spilles i Milano uten tilskuere til stede.

I Kina, Sør-Korea og Japan er det full stopp i fotballen. I Iran, som har en rekke utbrudd, spilles seriekamper uten tilskuere fra og med denne uken. Innendørs-VM i friidrett i Kina er utsatt ett år.

Alpinistenes verdenscuprunde i Kina er avlyst og blir arrangert i Østerrike. Formel 1-runden i Kina er utsatt. I tillegg er en hel del mindre arrangement i Asia utsatt eller avlyst.

Les også

Virusfrykt kan gi tomme fotballtribuner i Italia

5. Når kan sportens verden fungere som normalt?

En rekke av de arrangement som allerede er avlyst, kommer aldri til å få sin avgjørelse. Noen vil bli arrangert senere.

Fortsatt er frykten for spredning av koronaviruset stor. Det kommer trolig ikke til å normalisere seg før det er globale indikatorer på at smittefaren og utbredelsen er på vei ned.

Publisert: