Gullet Sagosen mangler: – Det største man kan vinne

På klubbnivå har han vunnet «alt». Nå vil Sander Sagosen ta gull med flagget på brystet.

Sander Sagosen er på plass i Tokyo for å vinne gullet han beskriver som det største. Men før det møtte han Adresseavisen hjemme i Trondheim.
Publisert: Publisert:

Gutten fra Charlottenlund har vokst seg stor. Faktisk 195 cm og omtrent 100 kg. Stort kan også beskrive det Sander Sagosen har levert på håndballbanen.

Tross sin unge alder har 25-åringen hatt en eventyrlig karriere. Gullfangsten på klubbnivå har mildt sagt vært god. Sagosen har blitt seriemester i alle land han har spilt i: Norge, Danmark, Frankrike og Tyskland.

Det ferskeste kom i Tyskland, med hans nåværende klubb TWH Kiel. Der har han i sitt første år også vunnet det aller gjeveste trofeet i europeisk klubbhåndball, nemlig Champions League.

Sagosen har fortsatt til gode å vinne den gjeveste medaljen med det norske landslaget. Den muligheten får han på nytt når håndballgutta for første gang på 49 år skal delta i OL.

Les også

Nyforlovet Sagosen tilbake på trøndersk jord: – Det flyter greit

– Få sjanser

49 år er det altså siden de norske håndballherrene deltok i München-lekene i 1972. Dermed er det ikke bare Sagosen som er OL-debutant, det gjelder for hele laget.

– Vi har ladet opp veldig godt, ler Sagosen og sikter til de 49 årene uten deltagelse.

Realiteten er likevel at oppladningen har vært en svært lang sesong fylt med kamper i tysk serie, mesterliga, VM og nå OL. Før avreise til Tokyo rakk Sagosen å tilbringe ti små feriedager i hjembyen.

Adresseavisen møtte verdensstjernen på et pressetreff arrangert av TrønderEnergi. På det tidspunktet var Sagosen nyforlovet og hadde akkurat kommet hjem til Trondheim for første gang på ett år.

Kiel sikret CL-triumfen etter å ha slått Barcelona med fem mål i finalen.

Med landslaget har han VM-sølv fra 2017 og 2019, i tillegg til en EM-bronse fra 2020. Kiel-spilleren legger ikke skjul på hvor høyt et OL-gull vil rangeres.

– OL er det største man kan vinne som idrettsutøver, fordi du har så få sjanser i løpet av karrieren.

Les også

Fem trønderske utøvere drar til Tokyo-OL: – Ikke helt fornøyd

OL-åpner midt på natta

Norge er i gruppe med Brasil, Spania, Argentina, Tyskland og Frankrike. I gruppespillet vil alt handle om å bli topp fire. En topp tre-plassering kan likevel bli gunstig med tanke på en kvartfinale, da vil man trolig unngå verdensmester Danmark, som er favoritt i den andre gruppa.

– Hvordan er Norges muligheter i OL?

– De ser jeg på som store. Vi var en favorittene inn mot VM i Egypt og har fortsatt et veldig bra lag, selv om vi kanskje ikke presterte helt som vi ønsket. Det er litt sånn idrett er, det går opp og ned. Jeg synes vi har like gode forutsetninger til å være med å spille om gullet som alle andre nasjoner, så får vi se hvem som lykkes, sier bakspilleren.

I vinterens VM røk Norge ut i kvartfinalen etter å ha tapt mot Spania.

Med Norge har Sagosen tatt tre mesterskapsmedaljer, men ingen av dem i gull.

Christian Berges menn åpner mot Brasil 24. juli kl. 02:00 norsk tid. De andre kampene vil i norsk tid spilles kl. 09:15, med unntak av Tyskland-kampen kl. 14:30.

– Av de jeg har rådført meg med om hvordan det er å være i et OL, så skal jeg prøve å unngå alt for mange forhåpninger på hvordan det blir. Jeg tror bare jeg må komme meg dit, nyte det, og se hva som kommer.

– Spiller for å vinne

Sagosen anser Norges muligheter som gode og legger ikke skjul på at han drømmer om gull.

Men hva vil håndballstjernen faktisk være fornøyd med?

– Jeg spiller hver eneste håndballkamp for å vinne, og hvis jeg vinner alle håndballkampene jeg spiller, så blir det gull i Tokyo, svarer Sagosen og legger til:

– Men om vi kommer til finale og tar medalje i mitt først OL, så vil jeg ikke legge meg ned å grine. Det er enormt små marginer i topphåndball, sånn kommer det til å være i OL også. Vi får håpe vi har stang inn og at vi har de ekstra marginene på vår side. Vi får egentlig bare telle opp til slutt, så kan jeg fortelle om jeg er fornøyd eller ikke.

For Sander fra Charlottenlund er det kun én ting som kan toppe klubbtriumfene. Å vinne gull med det norske flagget på brystet.

Publisert:
  1. Sander Sagosen
  2. OL
  3. Håndball

Mest lest akkurat nå

  1. Ingenting rocket på Sandnes’ nye festplass

  2. Hele livet lurte Tor på hva som skjedde da faren styrtet i døden med jager­fly. Så opprettet kona en hemmelig kon­takt

  3. Gikk fra Sandnes til Kristiansand av én spesiell grunn: – Det har vært litt av en tur

  4. Veton Berisha etter hat tricket: – Serie­gull med Viking ville vært det største

  5. Mia Gundersen og Espen Hana er aller best når de får skuldrene ned, puppene opp og herjer med seg selv

  6. – Problem­stillingen med parkerings­plasser ved Nye SUS er alvorlig