Øyeblikket som forandret alt for Granerud: – Den helgen er grunnen til resultatene

Sesongens dårligste renn sendte Halvor Egner Granerud (24) inn i analysemodus. Svarene han fant har gjort nordmannen til verdens beste skihopper.

RYNKER PÅ NESEN: En betenkt Halvor Egner Granerud på sletta i Zakopane i Polen.
 • Magnus Gamlem, VG
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Halvor Egner Granerud har vunnet fem av de seks siste verdenscuprennene, og med ti seire totalt ser statistikken over årets sesong svært imponerende ut.

Det er imidlertid et resultat som stikker seg ut i negativ forstand: 23.-plassen fra Zakopane i Polen 16. januar.

– Det er egentlig en bakke jeg liker godt, men i motsetning til alle andre renn denne sesongen, leverte jeg det dårligste jeg har gjort noen gang der. Jeg hadde litt problemer med farten sist, og håper at det er løst nå, sier Granerud til VG.

I lagkonkurransen samme helg ble Norge nummer tre. Det var imidlertid ikke Graneruds fortjeneste. Han var den desidert svakeste på det norske laget med det korteste hoppet i begge omgangene.

Kommende helg skal verdenscupsirkuset tilbake til den polske byen.

Les også

Graneruds drømmesesong: Hoppet inn over 1,6 millioner kroner

Det er imidlertid ikke med frykt Granerud vender tilbake til Zakopane. For det svake rennet i januar dannet på mange måter grunnlaget for suksessen som fulgte.

24-åringen ivrer etter å lære og utvikle seg. «Hva gikk galt og hvorfor?» var spørsmålet han og landslagsledelsen stilte seg etter fiaskoen. Graneruds totaldominans i etterkant tyder på at de fant svaret.

– Jeg måtte virkelig gå i dybden på alt som kan bli bedre. Den helgen er grunnen til at jeg har hatt de resultatene jeg har hatt i ettertid, innleder han.

Høyere fart er nøkkelen.

– Jeg måtte prøve å se på alt som kan gjøres bedre, og fant ting som handler om det å kjøre fritt i sporet. Det har jeg prøvd å ha fokus på i Lahti, Willingen og Klingentahl. Forhåpentligvis klarer jeg å kjøre fritt og godt i sporet, og ikke bli anspent og nervøs for at jeg skal ha dårlig fart, forteller Granerud.

Les også

Granerud preget etter Kvandals fall: – Ordentlig vondt å se på

På mindre enn én sesong har han skrevet seg inn i norsk hopphistorie. Roar Ljøkelsøy klarte syv seire på én sesong og er tidenes mestvinnende nordmann i verdenscupen med elleve triumfer totalt sett. Med én seier til tangerer Granerud rekorden.

– Det føles merkelig. Det er sånne tall nå som føles absurd. Jeg sliter med å tro på det selv, sier hoppsensasjonen om seiersfangsten.

Selv om mye har blitt bedre etter forrige besøk i Zakopane, tviler Granerud på at det er der han skal skrive nye punkter i norsk skihistorie.

– Hvis jeg skal bruke nyere historie, ser det ikke maks ut. Det gikk ikke fantastisk tidligere i vinter, men nå føler jeg at jeg i det minste kan være konkurransedyktig på fart. Jeg tror ikke tangeringen kommer der, men jeg gleder meg til å gå løs på utfordringen, forteller han.

– Det er spesielt at han presterer slik gang på gang på gang. Det er ikke mange trenere som får oppleve det. For oss er det bare å følge med, glede oss og ta med oss de følelsene inn mot det store som kommer – nemlig VM, sier trener Alexander Stöckl om egen elev og mesterskapet i månedsskiftet februar/mars.

Petr Prevc holder rekorden for flest seire (15) i en enkeltsesong. Det skjedde i 2015/16. Gregor Schlierenzauer fra Østerrike har flest enkeltseire (53) gjennom alle tider.

Les også

 1. Granerud vil lære av Lundby og Riiber: – Nysgjerrig på hva som går gjennom hodene deres

Publisert:
 1. Vintersport
 2. Hopp
 3. Halvor Egner Granerud

Mest lest akkurat nå

 1. Viking skuffet stort, men tok seg videre i Europa

 2. E39 nord­gående i Stav­anger stenges i natt

 3. Fare for lærerstreik: – Vi venter bare på at de trykker på den store, røde knappen

 4. Viking-børsen: «Hindret noen uhyggelige sluttminutter»

 5. Gammel storhet blir siste hinder for Viking

 6. Kvinnen (19) som omkom på rulleski i Strand var slovensk landslagsløper