Planen var egentlig lagt. Så innså Johann at han måtte avbryte Europa-turneen for å snakke med gammel stjerne

Fem hopp på to dager vil avgjøre om Johann Forfang blir å se i den første VM-øvelsen i hopp. For å stille best mulig forberedt tok han et uvanlig valg.

FIKK HJELP: Roar Ljøkelsøy (til venstre) kan vise seg å få en viktig rolle i Johann Forfangs VM-form.
 • Rune Robertsen
  iTromsø
Publisert: Publisert:

Gjennom mange gode sesonger har Johann Forfang blitt fast inventar, når Norge skal ta ut de som skal hoppe i mesterskap. Både i 2017 (VM. Lahti), 2018 (OL, Pyeongchang) og 2019 (VM, Seefeld) har Forfang hoppet i liten bakke, stor bakke og lagkonkurransen. I motsetning til vanlige individuelle verdenscuprenn er det bare fire utøvere fra hvert land som får hoppe i VM.

Og per i dag er Johann Forfang nummer fem blant de norske utøverne som skal til tyske Oberstdorf. Halvor Egner Granerud, Robert Johansson, Marius Lindvik og Daniel Tande er per i dag de fire fremste noen dager før VM som starter med liten kvalik for liten bakke fredag den 26. februar. Uvant for tromsøværingen.

– Jeg har ingenting å tape de neste dagene, og er ikke en soleklar kandidat på laget. Jeg må steppe opp. Nå er jeg 100 prosent i angrepsposisjon, sier Forfang til iTromsø på telefon fra Trondheim.

Tok sjefsavgjørelse

Etter å ha hoppet ned til en brukbar ellevteplass i polske Zakopane for en uke siden, var planen opprinnelig å dra videre til Romania der hopperne i helga har de siste verdenscuprennene før VM.

Den skrotet han kort tid etter hoppene i Polen. Og tok en sjefsavgjørelse om å dra hjem i stedet, etter en vinter med mye reising under strengt koronaregime.

– Dette er et drastisk grep jeg ikke har gjort tidligere. Jeg måtte bruke dagene her på å finne ut hva som måtte til for å finne tilbake til formen. Prestasjonen må bli bedre enn den har vært. Et siste desperat forsøk, sier en dønn ærlig Forfang til iTromsø.

Derfor forlot han resten av laget og trenerne, til fordel for en gammel kjenning. Forfang måtte vite at han «hadde gjort alt i sin makt» for å stille best mulig forberedt til VM.

– Torsdag og fredag har jeg hatt brukt i Granåsen sammen med Roar Ljøkelsøy. Vi fant ut av en del ting, og jeg fikk veldig gode svar, sier Forfang om den den tidligere hoppstjernen som etter karrieren blant annet er blitt trener i Trønderhopp.

Svarene Forfang nevner skal sette han i posisjon til å ta en VM-plass. Bortimot 25 hopp fordelt på den lille og store bakken i Trondheim, pluss videoanalyse og lange samtaler mellom duoen er noe av kjernen i det som ble gjort.

Les også

Forfang hoppet seg opp ni plasser

– Jeg kjente at ting løsnet litt, og gir meg trua inn mot VM. Vi terpet på små detaljer, og Roar er veldig klok på det hopptekniske. Vi har gått veldig i dybden og evaluert etter hvert hopp. Kvaliteten blir en helt annen enn når du hopper et par treningshopp i verdenscupen før kvaliken. Alle disse hoppene gir en annen selvtillit enn et par medelsvensson-resultater i Romania, sier Forfang til iTromsø.

Ljøkelsøy forteller om fine samtaler med hopperen han tidligere har hatt som utøver.

– Vi prata litt om hopping, og hva som skal til for å hoppe lenger på ski. Han har fått jobbet med de tingene, sier Ljøkelsøy til iTromsø.

– Johann virker veldig motivert, og det er veldig gøy. Før han kom hjem var han klar femtemann på laget. Men vi har jobbet hardt, og det lyktes godt etter hvert. Johann har i seg å kunne kjempe helt oppe i toppen. Om han klarer det blir spennende til å se, sier Ljøkelsøy til iTromsø.

Fem hopp avgjør

Nå venter dermed to avgjørende dager i Tyskland. Mandag reiser skihopperen til Tyskland, og kommende onsdag og torsdag hopper Forfang og de andre hopperne totalt fem treningshopp. Disse vil danne grunnlaget for hvilke fire som tas ut til kvaliken i den lille bakken som skjer fredag.

– Der handler det om å få noen gode repetisjoner der jeg kan hoppe på meg selvtillit. Det er vanskelig å skulle vrake noen fra det norske laget, men hvis jeg er soleklart bedre på trening så forventer jeg å få en plass på laget, sier Forfang.

Han er glad at forventningene er høye til hva han skal levere. Tross alt vant han sølv i liten bakke i OL i 2018.

– Det er kjedelig å være i den posisjonen jeg er i nå. Jeg er vant til å være inne på laget, slår Forfang fast.

Publisert:
 1. Johann André Forfang
 2. Hopp

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

 4. Fukt- og råteskader på boliger bygget i 2012. Nå går huseierne til sak mot Jadarhus

 5. Aftenblad-journalisten har testet positivt på korona. Hva skal nærkontaktene gjøre?

 6. – Pizzaene er kanskje sånn midt på treet, men det er godt nok rett som det er, også til take away på travle hver­dager