Norge enkelt videre i VM etter målkalas – slik blir veien mot kvartfinale

Norge gjorde jobben som var forventet av dem mot Østerrike. Nå venter blant annet fjorårets EM-overraskelse.

Sander Sagosen fikk hvile fra start, men ble likevel kampens toppscorer mot Østerrike.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Norge – Østerrike 38–29

Selv om Østerrike til tider hang med Norge, ble det aldri veldig spennende i den siste kampen av de innledende rundene.

Landslagssjef Christian Berge valgte før start å hvile flere førstevalg. Deriblant stjernespiller Sander Sagosen. Det gjorde derimot ingenting.

Til slutt ble det en komfortabel seier for Norge og videre avansement til hovedrunden i VM. Der venter Portugal, Island og Algerie.

Slik blir veien videre

Tidligere mandag vant Frankrike 25–24 mot Sveits. Det betyr at Frankrike tar med seg fire poeng inn i hovedrunden, Norge får med seg to og Sveits går tomhendt videre.

I hovedrunden pares Norges gruppe med gruppe F.

Den vant fjorårets EM-overraskelse Portugal foran Island og Algerie.

Det betyr at tabellen i hovedrunden før kampene starter ser slik ut:

LagMålforskjellPoeng
Portugal+94
Frankrike+54
Island+132
Norge+22
Sveits-70
Algerie-220

De to øverste lagene i gruppen etter at hovedrunden er ferdigspilt går videre til kvartfinale.

Med sin annenplass blir Norges kamper i hovedrunden slik:

Onsdag kl. 20.30: Norge – Portugal

Fredag kl. 20.30: Norge – Algerie

Søndag kl. 18.00: Norge – Island

Nøkkelkamp mot EM-overraskelsen

I og med at Norge på forhånd ligger to poeng bak Frankrike og Portugal er Berges menn etter all sannsynlighet avhengig av å vinne alle sine tre kamper i hovedrunden for å bli blant de to beste lagene som tar seg videre til kvartfinalen.

Der mener Sagosen at Norge ikke har råd til noen feilskjær etter tapet mot Frankrike tidligere i VM.

– Vi har kniven på strupen og må vinne hver eneste kamp. Island og Portugal blir ekstremt tøft. Det blir en krig. Vi skal være klar, så blir det moro det her, sier han til TV 3 etter at hovedrunde-billetten er sikret.

Allerede onsdag kommer den antatt tøffeste kampen mot Portugal.

– Vi møter en veldig tøff motstander i den første kampen. Det er en betydelig jobb som skal gjøres på hotellet etterpå. Vi skal «hjem» og se på video, sier landslagssjef Christian Berge til TV 3.

I EM i fjor tok Portugal seg overraskende videre fra Norges gruppe på bekostning av Frankrike. Norge på sin side slo Portugal 34–28. Til slutt Portugal på en overraskende 6. plass i mesterskapet.

Før VM ble Portugal igjen nevnt av flere eksperter som ett av lagene som kunne overraske i mesterskapet.

Landslagssjef Christian Berge fikk noen av svarene han ønsket seg mot Østerrike, men vedgår at Norge fortsatt mangler litt på toppformen.

To dager senere venter altså Algerie. Det vil etter alt å dømme bli en ren transportetappe for Norge der det kan bli et poeng å vinne med flest mulige mål. På forhånd har Norge dårligere målforskjell enn de tre andre reelle utfordrerne til en kvartfinale.

Med eventuelle seire mot Portugal og Algerie, venter til slutt Island i hovedrunden. Samtidig møtes Frankrike og Portugal.

Ut ifra hva som skjer ellers i hovedrunden, er det mange forskjellige utfall som kan bli gjeldende i den siste kampen av hovedrunden, men én ting er sikkert:

Norge bør vinne også mot Island.

Vinner Norge alle tre kampene i hovedrunden, har de lagt et godt grunnlag kvartfinale. Det fordi innbyrdes oppgjør gjelder før målforskjell.

Men om Portugal i et slikt scenario vinner mot både Frankrike og Sveits, og Frankrike vinner mot Island og Algerie, vil Norge, Frankrike og Portugal stå med åtte poeng hver. Da er det innbyrdes målforskjell mellom de tre lagene som vil bli gjeldende.

– Det skal bli moro å komme i gang med hovedrunden. Jeg har ventet litt på det, sier Berge til TV 3.

Les også

Ser Norge på TV: – Jeg måtte ta ansvaret for min egen kropp

Tønnesen tilbake for alvor

I Østerrike-oppgjøret fikk landslagssjef Berge også muligheten til å «få i gang» flere spillere i mesterskapet. En av dem var Kent Robin Tønnesen som har slitt med spilletid i klubblaget Vezprém.

Til pause gikk Tønnesen av banen med en uttellingsprosent på hundre. Fem av fem skudd gikk i mål.

– Outstanding. Fantastisk. Deilig å se. Nå begynner det å ligne den Kent Robin Tønnesen vi kjenner. Det er ikke mange andre som har et slikt skudd som Tønnesen har. Stør førsteomgang, heldigvis, var dommen til TV 3-ekspert Joachim Boldsen.

Også Alexander Blonz, som ble skadet på oppvarming før Sveits-kampen for to dager siden, fikk prøve seg fra start og leverte målpoeng på rekke og rad.

Etterhvert fikk også Sagosen komme innpå, og svarte med å score fem mål også han. Det hjalp Norge til å gå til pause med en tremålsledelse, 20–17.

Kent Robin Tønnesen storspilte mot Østerrike og scoret syv mål.

Målkalas

I den andre omgangen slapp Norge seg virkelig løs fremover på banen. Det gjorde at målene rant inn i begge ender.

Fremover på banen fortsatte Sagosen, Tønnesen, Blonz og de andre norske spillerne å bøtte inn med mål.

Norge ga seg ikke før de hadde satt inn 38 mål bak Østerrikes målvakter. Da gjorde det heller ingenting at Østerrike på sin side satt inn 29 mål.

– Det var en kamp i et forrykende tempo, men vi bommer litt for mye. Jeg syne det begynner å ta form det vi holder på med, men defensivt står vi ikke tett nok, var dommen til landslagssjef Berge i et intervju med TV 3 etter kampen.

Sander Sagosen ble igjen Norges toppscorer med ni mål, men kampens beste spiller ble kåret til å være Tønnesen som scoret syv mål på åtte forsøk.

– Jeg vet at jeg har det inne. Jeg må bare tro på egne ferdigheter, så det var deilig å få det ut i dag, sier Tønnesen til TV 3 etter kampen.

Publisert: