Ada Hegerberg herjet i comebacket for landslaget

SANDEFJORD (Aftenposten): Det tok 1823 dager. Men nå scorer Ada Hegerberg for det norske landslaget igjen.

Ada Hegerberg og Julie Blakstad gliser etter én av førstnevntes scoringer.
Publisert: Publisert:

NORGE-KOSOVO 5–1

Hun er tilbake, Ada Hegerberg. Og hun er tilbake med et brak.

I VM-kvalifiseringskampen mot Kosovo torsdag scoret 26-åringen sine første landslagsmål på 1823 dager.

I den perioden har det vært konflikt, støy, anklager, medieoppslag - og til slutt gjenforening. Men nå kan det norske kvinnelandslaget endelig gå videre, med en stjerne på topp. Hegerberg scoret tre ganger i kveld.

– Det var en merkedag for meg personlig, sier Hegerberg på pressekonferansen etter kampen.

– Det er en glede å spille for landslaget igjen. Det er en utrolig vakker ting, sier Hegerberg.

I tillegg scoret Frida Maanum og Celin Bizet Ildhusøy i det som til slutt ble en suveren 5–1-seier.

Seieren sikrer at Norge beholder ledelsen i VM-kvalifiseringsgruppen.

Kan ta målrekord

Hegerberg tok en pause på landslaget etter EM i 2017. Hun har vært misfornøyd med Norges Fotballforbunds behandling av kvinnelandslaget, men aldri offentliggjort punktlisten hun leverte med forslag til forbedringer.

De siste månedene har dialogen med landslagsledelsen og NFF-president Lise Klaveness intensivert seg. Og nå er hun altså tilbake.

Hegerberg scoret landslagsmål nummer 39, 40 og 41 torsdag. De neste årene kan hun skrive seg inn i historien blant Norges aller største. Isabell Herlovsen har målrekorden med 67 mål.

– Kan du klare den?

– Én kamp om gangen! Men jeg er 26 år. Jeg regner med å være med i «gamet» en stund til. Neste jobb er Polen, sier Hegerberg til Aftenposten.

– Hvor lenge ser du for deg å spille?

– Det var tidlig å få det spørsmålet som 26-åring.... Så lenge som mulig. Så lenge jeg kan holde meg som «top dog» i «gamet» og har motivasjon til å holde på, kommer jeg til å fortsette, sier Hegerberg.

Landslagssjef Martin Sjögren ser ikke bort fra at Hegerberg tar Herlovsen rekord.

– Det tror jeg sikkert hun kan. Hun er jo ikke så gammel. Selv om hun har vært lenge borte fra landslagsspill, har hun scoret mange mål. Det er en bit igjen, det skal vi ha respekt for. Men fortsetter hun i denne takten, går det ganske kjapt, sier Sjögren.

To mål på to minutter

Norge slet tidvis med å få spillet til å flyte på den litt humpete gressbanen i Sandefjord. Det var snøstorm og vind gjennom hele kampen.

Men ekte måltyver står vel frem også på uværsdager.

Og etter 21 minutter vippet Caroline Graham Hansen ballen mot bakerste stolpe. Der sto selvsagt Ada Hegerberg og headet inn 1–0. Hegerberg pekte anerkjennende mot Hansen, den jevngamle driblefanten hun gikk gradene på juniorlandslagene med.

Da var hjemvendte Hegerberg i gang. Allerede to minutter senere ble hun spilt fri av Julie Blakstad. Hegerberg trillet ballen enkelt i mål.

Da var halvparten av første omgang spilt. Og allerede var det tydelig at Hegerbergs landslagscomeback ville bli en dundrende suksess.

Frida Maanum scoret også for Norge i snødrevet.

Kosovo yppet seg

Alt handlet ikke om Hegerberg. Caroline Graham Hansen var som vanlig en skapende kraft.

Og det var Frida Maanum som scoret Norges 3–0-mål, etter en retur fra keeper.

Kosovo, som kun har hatt et landslag i fem år, yppet seg av og til. De fikk full uttelling da Ereleti Memeti utnyttet en feil fra Ingrid Syrstad Engen og scoret.

Men hadde gjestene håp om poeng, ble det raskt knust. Ada Hegerberg ble spilt i gjennom og satte ballen nådeløst i hjørnet.

Kvarter før slutt ble Hegerberg byttet ut. Hun slentret av banen til applaus fra publikum, før hun klemte innbytter Celin Bizet Ildhusøy og landslagssjef Martin Sjögren.

Nettopp Ildhusøy scoret Norges 5–1-mål noen minutter senere. Etterpå var hun full av lovord om Hegerberg, som hun kaller «fasiten på å score mål».

– Det er veldig positivt for min del (å ha med Hegerberg). Hun er en ekstremt god spiller jeg kan lære av, sier Ildhusøy.

Norges neste kamp er mot Polen på Ullevaal Stadion tirsdag.

Publisert: