Finsk TV-kanal hevder langrennsøvelse blir fjernet: – De har ikke rett, sier Åge Skinstad

Niklas Dyrhaug beskriver den angivelige endringen som «merkelig».

Niklas Dyrhaug stusser over at FIS angivelig skal fjerne fellesstart med skibytte. Her er han på seierspallen med gullvinner Petter Northug etter fellesstart med skibytte i NM i 2015.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

I Lahti-VM var fellesstartene med skibytte av det dramatiske slaget.

På herresiden vant Sergej Ustjugov etter at Martin Johnsrud Sundby brakk staven. På kvinnesiden vant Marit Bjørgen etter en duell med finske Krista Pärmäkoski.

Nå kan imidlertid øvelsen snart være historie. Hvert fall hvis vi skal tro YLE. Den finske TV-kanalen melder nemlig at det internasjonale skiforbundet FIS avskaffer øvelsen – som også er kjent som skiathlon – etter den kommende sesongen.

Åge Skinstad, som er Norges representant i langrennskomiteen i FIS, avviser imidlertid opplysningene til den finske avisen.

– YLE har ikke rett, men dette ble foreslått og skal diskuteres i tiden fremover. Ingen avgjørelse blir tatt før tidligst i mai 2018, skriver Skinstad til Aftenposten i en tekstmelding.

Han får støtte fra leder i langrennskomiteen Vegard Ulvang.

– Jeg kan bekrefte at dette (YLEs opplysninger, journ. anm.) er feil. Vi har under møtene i Zürich hatt en diskusjon om en eventuell revurdering av våre mesterskapsøvelser. Nasjonene er bedt om å diskutere dette hjemme og eventuelt komme med forslag før neste vårs møte i mai, sier Ulvang.

YLE hevder imidlertid at avgjørelsen allerede er tatt, og at FIS vil offentliggjøre endringen på vårparten i 2018. Dersom TV-kanalens kilder stemmer, blir altså det siste mesterskapsgullet i fellesstart med skibytte delt ut i Pyeongchang-OL.

Marit Bjørgen vant fellesstart med skibytte i Lahti-VM. Her jubler hun på oppløpet.
Les også

Bjørn Dæhlie forteller om kostbar pakt med Vegard Ulvang: – Det var den største tabben i livet mitt

Dyrhaug: – Litt merkelig

Niklas Dyrhaug har vært på NM-pallen i øvelsen de tre siste mesterskapene.

– Dette er helt nytt for min del, sier Dyrhaug om YLEs påstand.

– Jeg vet ikke noe mer enn deg, men jeg synes egentlig det er litt merkelig. Det er jo en øvelse som kårer den mest komplette skiløperen. Man må være god i både klassisk og skøyting for å kjempe om en seier. Det er litt rart hvis dette stemmer, fortsetter han.

Les også

Norsk OL-helt planla å ta sitt eget liv: Forteller om store personlige problemer i ny bok

Etter Lahti-VM i 2001 erstattet fellesstart med skibytte den tradisjonelle jaktstarten, som også besto av en klassisk- og en skøytedel. I Lahti-VM tidligere i år gikk kvinnene 7,5 kilometer klassisk og 7,5 kilometer skøyting, mens mennene gikk dobbelt så langt.

De norske kvinnene har vunnet øvelsen i de fire siste verdensmesterskapene. På herresiden tok Petter Northug gull i 2009-VM i Liberec. Niklas Dyrhaug har inntrykk av at fellesstart med skibytte har vært populært innad i det norske laget.

– Jeg kan egentlig bare snakke for meg selv, men mitt inntrykk er at gutta på laget synes det er en bra øvelse. Den er populær, og den er blitt godt tatt imot i Norge, sier Dyrhaug.

Verdenscupsesongen i langrenn begynner 24. november i Ruka, Finland. Helgen etter skal verdenseliten gå fellesstart med skibytte i Lillehammer. Det kan bli siste gang øvelsen arrangeres i verdenscupen.

Publisert: