Barcelona svarer kritikerne: – Alle lurte på om de hadde mistet det fullstendig

Barcelona-kjøp ble latterliggjort, og rundt klubben ble det snakket om krise. Så begynte målene å renne inn.

Kjøpet av Paulinho (i midten) ble mottatt med forbauselse. Her feirer han scoring sammen med Lionel Messi og Denis Suárez.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Seks seire av seks mulige. 20–2 i målforskjell.

Barcelona har hatt en forrykende åpning på sesongen.

Tirsdag kveld ble Eibar det foreløpig siste offeret i Barcelonas vanvittige rekke. Hele seks ganger kunne hjemmefansen på Camp Nou juble for scoring.

Barcelona-avisen Mundo Deportivo brukte ett år på å beskrive oppvisningen: «Barbarisk».

Etter en turbulent sommer der kritikken haglet mot Barcelona, hylles de nå i spanske medier.

Avisen Sport trekker frem følgende faktum: Ernesto Valverde er bare den femte Barcelona-manageren som vinner sine første fem seriekamper.

Peker på Messi

Da vi ber om en forklaring på Barcelonas strålende sesongstart, kommer svaret kontant fra Viasat-ekspert Petter Veland:

– Lionel Messi. Enkelt og greit.

Det argentinske fotballvidunderet scoret hele fire ganger mot Eibar tirsdag. På seks kamper har Messi 11 mål.

– Det er Messi som stjeler overskriftene i hver eneste kamp. Han har vært direkte involvert i stort sett alle scoringer, bortsett fra i åpningskampen mot Real Betis. Men da traff han aluminiumet tre ganger, sier Veland.

– Han er den mest intelligente fotballspilleren jeg noensinne har sett, roser Barcelona-manager Ernesto Valverde.

Krisesnakk før sesongen

Veland påpeker at Barcelona de siste sesongene har hatt for vane å starte sesongene sterkt, og at de i ligaen har møtt lag de skal slå.

Likevel: Før sesongen ble det snakket om krise.

Barcelona mistet Neymar til Paris Saint-Germain, de ble latterliggjort for kjøpet av Paulinho, og i Supercupen rett før ligastarten ble de utklasset av erkerival Real Madrid.

Kritikerne var mange.

– De har sovnet, sa Barcelona-legenden Xavi Hernández om klubbens overgangspolitikk.

– Vi må ikke glemme at de var flere hakk for små mot Real Madrid i Supercupen. Men de kampene kom nok litt for tidlig. De var fortsatt rystet av Neymar-overgangen, og det var litt kaotisk, sier Veland.

Les også

Norsk 18-åring trener med verdensstjerner: – Jeg ble sjokkert og veldig nervøs

Opprør mot presidenten

Tidligere presidentkandidat Augustí Benedito startet et opprør han håper skal ende med president Josep Maria Bartomeus avgang. De siste ukene har han brukt til å samle inn underskrifter. Totalt trenger han 16.570 signaturer.

Hvis han får nok signaturer innen tidsfristen, vil det bli en avstemning blant klubbens medlemmer. Der må 66,6 prosent av dem som stemmer være imot dagens ledelse for at det skal bli et nytt presidentvalg.

– Det ser ut som han er i stand til å få underskiftene han trenger, men de gode resultatene demper bråket rundt klubben. Ingen nyter bedre av sportslig suksess enn Bartomeu, sier Veland.

Benedito har brukt mye tid på å snakke om den uavklarte situasjonen rundt Messi. 30-åringens kontrakt utløper neste sommer. Selv om Barcelona-ledelsen hele tiden har hevdet at det ikke er grunn til bekymring og at kun signaturen mangler, skaper det usikkerhet.

– Jeg tenker at Barcelona har ting under kontroll. De har signaturen fra faren, som er representanten hans. De jeg har snakket med rundt klubben, sier at vilkårene i den nye kontrakten gjelder allerede. For eksempel er målbonusen allerede oppjustert, sier Veland.

Eksperten på spansk fotball tror det er helt bevisst at Messi fortsatt ikke har latt seg avbilde mens han setter pennen mot den nye kontrakten.

– Jeg tror han ønsker å se hva som skjer med prosessen rundt ledelsen. Det er åpenbart at Messi ikke er hundre prosent fornøyd med det som har skjedd. Det er en litt uggen situasjon, selv om jeg tror Barcelona har kontroll, sier han.

Barcelona-president Josep Maria Bartomeu har vært under hardt press.

Overgang ble latterliggjort

En av Barcelona-avgjørelsene som skapte misnøye, var kjøpet av Paulinho fra kinesisk fotball for 400 millioner kroner. 29-åringen har imidlertid fått en god start på det katalanske fotballivet. I helgen fikk han sitt første mål for klubben – og tirsdag scoret han igjen.

– Da ryktene kom, trodde man ikke på dem. Alle lurte på om Barcelona hadde mistet det fullstendig. Så kom bekreftelsen, og da kom et kollektivt hylekor jeg selv var en del av, sier Veland.

Etter hvert forsto han mer av hvorfor kjøpet ble gjennomført.

– Jeg tenker tilbake til Pep Guardiola-perioden og den rollen Seydou Keita hadde. Også han var en litt atypisk Barcelona-spiller, han var ikke et teknisk vidunder. Men han tilbød noe annet enn de andre midtbanespillerne.

– Også Paulinho kan tilføre noe de ikke har fra før. Scoringene er en bonus, men det man kan forvente, er litt større gjennombruddskraft, fysikk og mer tilstedeværelse på dødballer, mener Veland.

I spanske medier har kritikken mot Paulinho stilnet.

– Jeg er veldig takknemlig for måten Barcelona har mottatt meg på, sa brasilianeren etter tirsdagens seier.

Det vakte oppsikt da Neymar forlot Barcelona for Paris.

– Real Madrid er favoritter

Med Messi, Luis Suárez og Neymar hadde Barcelona kan hende tidenes beste angrepsrekke. Samtidig mente mange at det gikk utover noe annet som har vært så definerende for Barcelonas suksess: midtbanen.

– Man fikk inntrykk av at ballen skulle frem til en av de tre på topp så snart den var vunnet. Nå tar de i litt større grad tydeligere valg om de skal ta kontringene eller roe ned, gjerne via midtbanen. Det er et bevisst valg fra Ernesto Valverde.

– Midtbanen fungerte ikke like bra forrige sesong. Man så for eksempel stor forskjell på Andrés Iniesta for Barcelona og for landslaget, der han kom mer til sin rett, sier Veland.

Der Barcelona har hatt en perfekt sesongstart, har Real Madrid allerede gått på to poengtap. Likevel holder Petter Veland hovedstadsklubben som gullfavoritt.

– Real Madrid er favoritter basert på de siste sesongene, kvaliteten og bredden i stallen. Men Barcelona er aldri sjanseløse med Messi, sier han.

  • Hør Tom Nordlie fortelle om da han måtte «flykte» fra 200 medlemmer fra Klanen på trening på Valle:
Publisert: