Russland mister nye OL-medaljer: Nå er Norge beste nasjon fra Sotsji

Har nå flest gull i Sotsji-lekene etter nye dopingdommer mot russiske utøvere.

Kjetil Jansrud vant gull i Super G under Sotsji-OL. Nå har han fått selskap av flere landsmenn på medaljeoversikten etter de russiske dopingdommene.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Norge ble egentlig tredje beste nasjon etter Sotsji-OL i Russland i 2014. Men etter den siste månedens diskvalifikasjon av russiske utøvere, har vinneren Russland blitt dyttet nedover på listen.

Før diskvalifikasjonene toppet Russland statistikken med tretten gullmedaljer, foruten elleve sølv og ni bronse - 33 medaljer totalt. Men så kom avgjørelsene fra IOC, som kaster om på hele oversikten. Så langt har IOC diskvalifisert og utestengt mange utøvere på livstid, blant annet flere medaljører fra OL.

Les også

FIS-lege kritisk til McLaren-rapporten: – Antidopingarbeidet er på vei i feil retning

Flere nye utestengelser

Jelena Nikitina, Maria Orlova, Olga Potylitsyna og Aleksander Tretjakov har fått dommer. Alle deltok i aking i mesterskapet. Nikitina tok bronse, og Tretjakov tok en gullmedalje.

For to uker siden ble Maksim Vylegzjanin, Aleksej Petukhov, Jevgenia Sjapovalova og Julia Ivanova funnet skyldige i brudd på dopingbestemmelsene. Vylegzjanin tok tre sølvmedaljer under lekene.

Les også

Forvirret av dopingskandalen i Russland? Disse fem punktene gir deg oversikt

Les også

OL-utestengte Belov vant i Sverige: - De har ikke noe her å gjøre

Uken før ble Aleksander Legkov og Jevgenij Belov disket. Legkov tok gull på 50-kilometeren og sølv på stafetten. Men Russland beholder likevel gullet på 50-kilometeren, siden Ilja Tjernosov som kom på tredjeplass nå står som vinner.

Fredag kom nyheten om at den russiske bobføreren Aleksander Zubkov er fratatt gullene fra Sotsji-OL og utestengt på livstid av IOC på grunn av brudd på dopingreglementet.

Det er Den internasjonale olympiske komité (IOC) som har bestemt at Zubkov skal fratas OL-gullene i toer- og firerbob fra vinterlekene i 2014. Zubkov, som også er president i det russiske bobforbundet, er utestengt i all framtid.

Blant de andre utøverne som er fratatt medalje og utestengt er skøytesprinteren Olga Fatkulina som tok sølvet på 500-meteren i Sotsji.

IOC har fratatt en rekke russiske idrettsutøvere medaljer etter Sotsji-lekene. Ingen har avlagt positive dopingprøver, men en etterforskning ledet av Richard McLaren har avslørt omfattende juks og manipulering av dopingprøver under lekene.

Til sammen har det russiske laget mistet ni medaljer på statisikken, og dersom ankesakene ikke fører til opphelvelse av dommene, står de nå med 24 medaljer, ti gull, sju sølv og sju bronsemedaljer.

Les også

Den russiske langrennssjefen benekter at nasjonens løpere har dopet seg

Tre nye norske medaljer

Norge tok elleve gull, fem sølv og ti bronsemedaljer under Sotsji-lekene - 26 medaljer totalt. Etter de siste diskvalifiseringene har den norske troppen fått tre nye medaljer.

Martin Johnsrud Sundby har rykket opp fra fjerde- til sølvplass på 50-kilometeren. Herrenes stafettlag har fått bronsemedalje, og sprintlaget bestående av Ola Vigen Hattestad og Petter Northug har fått en bronsemedalje. Dermed står Norge med elleve gull i den nye oversikten, samt seks sølv og tolv bronsemedaljer - 29 medaljer totalt.

USA har 29 medaljer totalt - ni gull, ni sølv og elleve bronse, mens Canada står med 25 - ti gull, ti sølv og fem bronse.

Russland står nå med like mange gull som USA - ni - men står med 24 medaljer totalt.

Publisert: