«Høgli-bildet som forteller alt»

KOMMENTAR: Å sette seg klubben foran seg selv kan alle fotballspillere si. Tom Høgli er en av få som faktisk gjør det.

SJELDENT: Her – i april 2018 – vet Tom Høgli, men ikke vi andre, at karrieren er over. Derfor er frustrasjonen over egne prestasjoner forståelig.
 • Rune Robertsen
  iTromsø
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

En lang karriere for Tom Høgli nærmer seg slutten. Torsdag formiddag gikk han ut gjennom iTromsø og fortalte at avgjørelsen om å slutte endelig er tatt.

34 år gammel har Høgli erkjent at kroppen har satt stopp. Når «Gutan» starter opp i januar 2019 på et iskaldt Alfheim, blir det uten den nasjonale fotballkjendisen.

Hyllestene lot ikke vente på seg – verken i tradisjonelle eller sosiale medier. Gamle lagkamerater, trenere og andre fotballprofiler ordla seg varmt og rosende til en TIL-spiller som fortjener hvert eneste ord. Dette er spilleren som med 49 landskamper har opparbeidet seg en status. Den har han aktivt brukt – i motsetning til de fleste av lagkameratene sine – på en forbilledlig måte.

Les også

Tom Høgli legger opp etter sesongen: Dette tenker han om framtiden

Les også

Sjekk Tom Høglis eget drømmelag: – Han scoret for moro skyld

Rune Robertsen, sportsredaktør i iTromsø.

Høgli har på eget initiativ gått i strupen på FIFA for å beskytte anleggsarbeidere i VM-landet Qatar. Han har engasjert seg mot mobbing, forsvart homofiles rettigheter og uttalt seg om økonomiske ulikheter i det norske samfunnet.

Noen liker å påpeke at hver og enkelt av disse sakene er saker det er lett å uttale seg i for å bli populær. Men til disse kan man kontre med at hvis det er så lett å for eksempel kritisere FIFA, hvorfor gjør ikke hele det norske landslaget det?

Slik jeg, og mange andre kjenner Høgli, vet vi at det aldri har vært Høglis motivasjon å gjøre seg interessant overfor noen. Det er ikke kokett jåleri. Han mener alt dette oppriktig. Jeg synes det også er viktig å poengtere at Høgli er en selvironisk fyr med humor, en side av ham som for sjeldent har kommet fram i offentligheten.

Da Høgli i august 2008 fikk Norge-debuten, var det neppe noen, og aller minst han selv, som trodde på en så lang og innholdsrik karriere med flagget på brystet. Likevel overvant han i det stille alle konkurrentene og fortjente hvert minutt. Selv om Egil «Drillo» Olsen på et tidspunkt uttalte at han «aldri hadde kjent igjen Tom Høgli på Karl Johan» var det nok av venstrevinger som gang etter gang ble frustrerte og forbannet over å kontant bli stoppet. Historien om da han tok luven av Ronaldo i 2011 er fortalt hundre ganger før, men må selvsagt nevnes her.

Les også

Dette mener de tidligere landslagskompisene at Høgli bør satse på etter karriereslutt

Tilbake til september 2018 handler resten av sesongen om å fullføre med stil for Høgli. Simo Valakari forsikret at han vil bli vurdert på lik linje med resten av laget i de oppgjørene som gjenstår.

For jeg tror åpenbart ikke at det var på denne måten Tom Høgli ville forsvinne ut av rampelyset. Og det er der bildet til denne teksten kommer inn.

Journalistkollega Øyvind Sivertsen fanget Høgli i et intervju med undertegnede et par dager etter at TIL hadde tapt 1-2 mot Molde i starten av april. Høgli var involvert – på negativ måte. På begge baklengsmålene kunne han blokkert avslutningene som kom.

Vel vitende om de store forventningene til hans comeback i nord var det derfor mange som den gang var skuffet.

Og Høgli svarte som alltid på spørsmålene jeg kom med – også de kritiske. Men jeg merket at spørsmål om hva han synes om kritikken fra blant annet egne supportere gikk inn på ham. Bildet viser en ubekvem og stram Høgli – ikke den blide og offensive mannen vi kjenner til.

Lite visste vi andre om at Høgli på det tidspunktet faktisk vurderte å legge opp umiddelbart. Et par måneder senere møttes vi i forbindelse med et VM-arrangement på Storgata Camping, der Høgli selvsagt stilte opp som gjest.

Da sa Høgli til meg at han kom til å legge opp etter sesongen, men at han ikke ønsket å slippe nyheten før ut på høsten. Han hadde informert TIL for lengst, og virket fast bestemt. Kontrakten skulle termineres, og de siste to årene av kontrakten hans kunne TIL bruke hans lønnsmidler på andre som i hans øyne kunne bidra.

I det som ble hans siste vinter som profesjonell fotballspiller fortalte Høgli hvordan han aldri har klart å glede seg over egne prestasjoner. Ved et kafébord i tyrkiske Belek snakket han åpenhjertig om hvordan han alltid har slitt med dette.

Selv om avslutningen ikke ble som verken han eller TIL hadde sett for seg, håper jeg Høgli tar seg tid til å nyte karrieren sin i ettertid fra godstolen.

Samt at han fortsetter å lage overskrifter når det er noe han synes er galt.

Publisert:
 1. Tromsø IL
 2. Tom Høgli
 3. Eliteserien

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Satser på nytt daglig­vare­kon­sept i Stavanger: – Tror det kom­mer til å bli veldig popu­lært

 2. Kritisk til planer om stor avlast­nings­bolig på Madla: – Jeg kom­mer aldri til å sende Vegard dit

 3. Gjorde rystende funn på havets bunn: – Et kjent miljøproblem

 4. FHI: Risikoen for syke­hus­innleggelse med omi­kron er 2 promille

 5. Amund Harboe hadde en av hovedrollene i «Lykkeland», så for­svant han brått: – Jeg angrer ikke

 6. – For meg virker det ganske åpenbart at det ville vært til kommunens fordel å ikke anke