Nordmannen kjempet mot McGregor i 2011 – nå stempler han stjernen som kvalm og uoppdragen før «tidenes kamp»

Flere kampsportfans ser på søndagens UFC-kamp mellom Khabib Nurmagomedov og populære Conor McGregor som «tidenes kamp». Norske kampsporteksperter er ikke helt enige.

Conor McGregor er glad i litt oppstyr før kamp.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Natt til søndag norsk tid møtes russiske Nurmagomdedov og irske McGregor i buret i Las Vegas. Flere ser på oppgjøret som en av tidenes største kamper i UFC, som er mixed martial arts-sportens største scene.

Grunnen til det ekstra store oppstyret rundt kampen er en hendelse i april. Da angrep stjernen McGregor og flere i teamet hans en buss med utøvere. Blant utøverne på bussen var Khabib Nurmagomedov og flere av treningskameratene hans.

– Han er kvalm og uoppdragen, sier den norske MMA-utøveren Aron Jahnsen.

Les også

Conor McGregor arrestert: Gikk til angrep etter pressekonferanse

Sloss mot McGregor i 2011

McGregor måtte møte i retten etter bussangrepet. Der erklærte han seg skyldig i å ha opptrådt voldelig. 30-åringen ble dømt til fem dagers samfunnsstraff, i tillegg til at han måtte gjennomgå et sinnemestringskurs.

– Han oppførte seg som en drittunge, sier Jahnsen.

McGregor skal ha angrepet bussen på grunn av en tidligere uoverensstemmelse mellom treningskompisen Artem Lobov Nurmagomedov, skriver flere medier, blant annet kampsportnettstedet Bloody Elbow.

Jahnsen har selv møtt McGregor i octagonen, buret MMA-utøverne kjemper i. Nordmannen møtte UFC-stjernen til kamp i 2011, noen år før McGregor inntok sin plass på UFCs stjernehimmel. Da vant iren på teknisk knockout.

– Hadde ikke baller til å møte meg

Den irske stjernen har hatt stor suksess som en såkalt «trash talker» – en som snakker for å bygge opp forventningene til kamper. Han har vært ute og meldt hardt i forkant av søndagens kamp.

– Jeg takker Herren Jesus Kristus for at den mannen (Nurmagomedov, jou.anm) ikke hadde baller nok til å gå ut av den bussen for å møte meg. Om den bussdøren hadde åpnet, ville den mannen vært død nå. Han ville vært i en kiste, jeg ville vært i en celle og vi ville ikke hatt denne herlige kampen foran oss, sier McGregor, ifølge The Telegraph.

Nurmagomedov svarte med å le det hele bort:

– Jeg kommer til å knuse deg. Du kan gå tilbake til boksing etter denne kampen, sa han, med henvisning til McGregors profilerte boksekamp mot Floyd Mayweather i fjor.

Jahnsen mener alle episodene og uttalelsene fra McGregor skyldes hans ønske om å bygge egen merkevare.

– Han må opprettholde sitt image – det må vel alle? Den dagen han ikke gjør det, blir han nok sett på som en fallende stjerne, forteller Jahnsen.

Les også

Familiefar fra Vennesla tok historisk NM-gull i MMA: – Galskap at det ikke er lovlig i Norge

Aron Jahnsen er profesjonell MMA-utøver. Han sloss mot McGregor i 2011.

Psykologisk krigføring

Andreas Roaldsnes skriver om MMA for nettstedet MMA-revyen. Han forstår selv hvorfor enkelte kan se ned på McGregors generelle oppførsel.

– Han skrur nok opp en del av personligheten. Vanligvis er det vanskelig å gjøre seg til i kampsport, som i andre former for underholdning. For egen del synes jeg han er utrolig interessant. Han har skilt seg ut helt siden han debuterte i UFC. Det er en fremtoning man husker, og det er ikke rart om folk ser på den som motbydelig. Det handler rett og slett om du liker han og heier på han.

Roaldsnes mener at McGregor også kan vise seg fra flere sider.

– Han gjør det han gjør og bruker psykologisk krigføring for å skape en reaksjon hos motstanderen, men McGregor har også mer enn nok av respekt og ydmykhet. Han møter for eksempel alltid på pressekonferanser etter tap.

Les også

Sander Berge: Verre å besøke Sarpsborg enn tyrkisk heksegryte

En mester på å skape forventninger

UFC-president Dana White bruker store ord før bataljen:

– Det er den største «fighten» vi har gjort noensinne. Vi har bokstavelig talt solgt hver eneste billett.

– Den er stor fordi Conor har vært borte i noen år. Nå kommer han tilbake og møter den største og tøffeste fyren som finnes der ute, sier White, ifølge Daily Express.

Den norske MMA-pionéren Thomas Moon Lee Hytten mener McGregor har lykkes med å «hype» en kamp mellom han og Nurmagomdedov.

– For Conor er all PR god PR, sier den tidligere utøveren.

Thomas Moon Lee Hytten er kjent som en legende i det norske MMA-miljøet.

– Det er mye «hype», takket være Conor, som er en mester i det spillet. Ja, for mange kampsportfans er det den største kampen, men jeg synes ikke nødvendigvis at Conor og Khabib er de største navnene. Slik er det kanskje for mannen i gaten, grunnet alt mediehysteriet.

Aron Jahnsen er enig med sin norske kollega.

– Nei, vi får aldri se tidenes fight, men det blir uten tvil helgens høydepunkt for kampsportinteresserte. Det som har skjedd før denne kampen, gjør den imidlertid enda mer interessant, sier nordmannen, som blir kalt «Iron Fist».

Publisert: