Dette er tidenes styggeste fotballdrakter

Hva i all verden tenkte designerne på? spør draktblogger Eivind Aarre.

Her er noen av tidenes styggeste fotballdrakter.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Har du noen gode forslag til stygge drakter som kan komme seg inn på topp ti-listen, er du velkommen til å kommentere nederst i dette innlegget.

Drakter med frynser. Grelle mønstre. Overdrevet bruk av effekter og farger som ikke passer sammen. Alt er med når Draktbloggen nå kan presentere den definitive listen over de ti styggeste draktene gjennom historien.

Hva er så en stygg drakt? For meg handler det om at designerne har fått en litt for god idé, og lesset på med alt for mange effekter og tullball. Det er ikke tilfeldig at mange av draktene på denne listen er fra 90-tallet, da det åpnet seg nye muligheter når det gjaldt trykk på draktene. Muligheter som mange brukte litt for godt.

Kåring om 16/17-sesongen:

Les også

Dette er Premier Leagues styggeste og fineste drakter

På listen er det også flere eksempler på drakter fra lavere divisjoner i Spania, der det har vært en trend de siste årene med drakter som skal vise fram råvarer fra klubbens distrikt. Blant dem som ikke kom med på listen, er drakter som viser både blekksprut, blåbær og jordbær. Vakkert og nedtonet er det i hvert fall ikke.

OBS: Er du ekstra interessert i stygge drakter, anbefaler jeg boken "The Worst Football Kits of All Time" av Dave Moor. Det er en morsom liten bildebok med beskrivelser av noen av tidenes verste drakter.

stockporthjemme9394.jpg

10. Stockport County hjemme 1993/94

Jeg har ofte beskrevet 1990-tallet som et mørkt tiår for draktdesign. Denne Stockport-drakten er er godt eksempel på det. Dette mønsteret så sikkert fint ut på PC-en til designeren, men det blir rett og slett litt for mye når det blir til en drakt. At det i tillegg er krage, trekker ikke akkurat opp.

australia.1990.jpg

9. Australia 1990

Sikkert en god idé å la landslagsdrakten til Australia se ut som et maleri, men særlig fint er det ikke.

norwich.jpg

8. Norwich City tredjedrakt 2016/17

Drakten som var så stygg at designet ble brukt på ny, 24 år senere. Fra 1992 til 1994 så det ut som Norwich sin førstedrakt var en gul drakt som fugler hadde gjort fra seg på. Av en eller annen grunn fikk drakten en viss kultstatus, og til denne sesongen ble det altså laget en tredjedrakt sonm skulle "hylle" dette designet. Grøss og gru. Ok, litt morsomt var det jo...

Fra sommerens EM:

Les også

Derfor spilte Frankrike med en nøddrakt

oxfordborte9394.jpg

7. Oxford United borte 1993/94

Denne drakten gjør det rett og slett vondt å se på over tid. Det var kanskje det som var tanken også — at motstanderne skulle se bort så Oxford-spillerne slapp lettere til?

stoke9394.jpg

6. Stoke City borte 1993/94

Denne minner meg om en av de mest kjente sangene til Jimi Hendrix — Purple Haze. Verken farge eller mønster treffer planken her, for å si det forsiktig.

lahoyalorca.jpg

5.La Hoya Lorca borte 2014/15

I de lavere divisjonene i Spania har det kommet en del forferdelige drakter de siste årene. En av trendsetterne har vært La Hoya Lorca fra Murcia-området (laget skiftet i juli i år navn til FC Lorca). Klubbens klengenavn er " El Brócoli Mecánico", og da fikk noen den lyse ideen at andredrakten kunne ha et brokkoli-tema. Dette har blitt gjennomført gjennom flere sesonger, sikkert med kvalmetendenser blant motspillerne. Dette ser ikke ut — men oppmerksomhet har de i hvert fall fått.

peterboro9394.jpg

4. Peterborough borte 1993/94

Hva er det med 93/94-sesongen? Den har i hvert fall sørget for mange kandidater til tidenes styggeste drakter. Her er det Peterboroughs bortedrakt som er representert — en drakt der mønsteret har tatt totalt over, og nærmest spist opp det som ser ut som en ganske streit drakt helt underst. Fryktelig.

cd-guijuelo-reveal-ham-away-kit (1).jpg

3. Guijuleo borte 2015/16

Skinke, skinke! Guijuleo kommer tydeligvis fra et distrikt i Spania som er kjent for sin skinke, og hva passet vel da bedre enn å ha en andredrakt med dette temaet? Over hele drakten? Dette er morsomt i ti sekunder, og så frembringer denne drakten kun vemmelser. Jeg er glad jeg har sluppet å se den i aksjon, for det kan ikke ha sett bra ut.

palencia.jpg

2. Palencia play off-drakt 2015/16

Palencias playoff-drakt omtalte jeg før i år. Jeg synes fortsatt den er helt i verdenstoppen når det gjelder stygge drakter. Kappa pleier å ha bra kvalitet på sine design, men her er det nok et lyst hode i klubben som absolutt ville ha noe slikt til de avgjørende playoff-kampene. Spillerne gir alt for klubben, liksom. Nei, nei, nei!, sier jeg.

caribous.jpg

1. Colorado Caribous 1977

Den stolte vinneren av denne kåringen, og vinner av mange andre, lignende kåringer. Her er det aller meste feil. En bred krage som må være svæt lite funksjonell å løpe rundt i. De store tallene på ermene. Grelle farger. Og rosinen i pølsa, toppen av kransekaka, prikken over i-en: FRYNSER!? Hva i alle dager tenkte designerne på? Har de tenkt på at spillerne kanskje skal løpe litt rundt, og hvordan det vil se ut? Dette er en høyst fortjent vinner av kåringen av tidenes styggeste drakt.

HVA SYNES DU?

Publisert: