Ekspert etter Island-bragden: - Den største seieren i vår fotballhistorie

Islendingene vil ha landslagssjef Lagerbäck som president etter seieren over Nederland.

Robin van Persie måtte gi tapt for Islands Gylfi Sigurdsson (i midten) og Aron Gunnarson (til høyre)
 • Nicholas Bergh
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Island var allerede i ekstase etter seks poengav seks mulige i EM-kvalifiseringen. Det skulle imidlertid ikke ende der.

Mandag vant de igjen — denne gangen 2-0 mot selveste Nederland.

Nå har Island 8-0 i målforskjell, og det virker stadig mer sannsynlig at gutta fra sagaøya blir å se i Frankrike-EM i 2016, noe som i såfall vil være Islands første seniormesterskap for herrer.

— Alle er i ekstase etter denne seieren. Dette er den største seieren i vår fotballhistorie, å vinne mot landet som ble nummer tre i VM, sier redaktør for det islandske nettstedet Fotbolti.net Magnús Már Einarsson.

Les også

Den islandske vinneroppskriften: Haller og utdannede trenere for seksåringer

Billettene til kampen, som ble spilt på nasjonalarenaen Laugardalsvöllur (9.800 sitteplasser), var revet vekk kun én halvtime etter at de ble lagt ut for salg. 9.800 mennesker er forøvrig om lag tre prosent av Islands befolkning, som er på ca. 325.000. — Atmosfæren på stadion har aldri vært så bra på vår hjemmebane. Etter kampen ble folk for å synge i det iskalde været. Supporterne er veldig optimiske, nå, sier Einarsson.

Ulf-keeperen: - Ganske sprøtt

Selv om dagens islandske landslag har stjernespillere som Kolbeinn Sigthórsson (Ajax) og mandagens tomålsscorer Gylfi Sigurdsson (Swansea), er det fortsatt plass til innslag fra den norske Eliteserien.

Les også

Stokke-Blogg: - Se til Island, Norge!

Fem i gårsdagens startellever har vært, eller er, tilknyttet en norsk klubb. En av dem er keeper Hannes Halldórsson, som til daglig spiller i Sandnes Ulf.

— Vi tror på ferdighetene våre, og vi vet hva vi kan gjøre. Man hadde håpet på dette, men det er ganske sprøtt, sa Halldórsson til det Fotbolti.net etter seieren over Nederland.

Halldórsson går nå fra å holde nullen mot verdensstjerner som Robin van Persie og Arjen Robben til nedrykkskamp i Eliteserien med Sandnes Ulf.

Birkir Már Sævarsson fikk 45 minutter for Island i kampen mot Nederland. I Brann sliter han med lite spilletid.

Nedrykkskamp venter også Branns Birkir Már Sævarsson, som ikke har fått mye spilletid for Rikard Norlings menn denne sesongen, men som fikk 45 minutter mot Nederland.— Det var først og fremst morsomt å få sjansen i en slik kamp. Det var tøft å komme inn i pausen mot spillere i verdensklasse, men det gikk ganske bra, sier Sævarsson til Fotbolti.net.

Fra 108. til 34. på FIFA-rankingen

Lagets svenske trener Lars Lagerbäck har fått mye av æren for Islands utrolige form. Lagerbäck, som tidligere har vært landslagstrener for Sverige og Nigeria, tok over i oktober 2011. Da hadde Island tapt syv av sine siste ni landskamper. Lagerbäck tok også over et lag som var nummer 108 på FIFA-rankingen.

Lars Lagerbäck var ikke alltid så populær da han ledet det svenske landslaget, men på Island har han nå fått heltestatus. Her fra pressekonferansen før kampen mot Latvia.

Nå har Island vunnet sine fire siste landskamper. Gutta fra sagaøya er nå nummer 34 på FIFA-rankingen, en plassering som vil bli forbedret etter seirene over Latvia og Nederland denne måneden.— Vi har ikke gjort noe ennå. Vårt mål er å komme til Frankrike. Nå har vi spilt tre kamper, og det er et bra springbrett for fremtiden, sa Lagerbäck etter kampen ifølge Aftonbladet.

Einarsson forteller at svensken nå er svært populær på sagaøya.

— Noen supportere vil ha ham som president. Han har gjort det så bra. Folk bare elsker ham her, sier Einarsson.

Lagerbäck skal etter planen slutte som Islands landslagssjef etter EM. Foran denne kvaliken ble Heimir Hallgrímsson ansatt som medansvarlig for landslaget, altså likestilt i trenerteamet.

Hallgrímsson har tidligere trent den islandske klubben IBV, men jobbet kun for noen måneder siden som tannlege.

Robben: - Vi ga bort målene

Mens ekstasen råder på Island, er ikke stemningen like god i Nederland. Landslagssjef Guud Hiddink har fått en svært skuffende start på sin andre periode som Nederland-trener.

Nederland begynte kvalifiseringen ved å tape mot Tsjekkia på bortebane. Fredag lå de under 1-0 mot Kasakhstan ved pause hjemme i Amsterdam, før de snudde kampen til 3-1 etter hvilen. Så kom altså tapet for Island mandag.

Nederland har dermed tre poeng, og det er seks poeng opp til Tsjekkia og Island, som begge har full pott. De to beste fra hver gruppe, samt den beste treeren på tvers av gruppene, går til EM.

Guud Hiddink ledet Nederland til VM-semifinale sist gang han var landslagstrener for hjemlandet. Nå er han allerede under press etter en dårlig start på hans andre periode. Her fra kampen mot Kasakhstan fredag.

— Vi må kontrollere følelsene vår og ta en nøyaktig kikk på tilstanden til nederlandsk fotball. Så må vi snakke om hvordan vi skal utvikle oss, sa Hiddink etter Island-nederlaget ifølge espnfc.com.Bayern München-stjernen Arjen Robben mener Nederland kunne takke seg selv.

— Det er veldig skuffende. Det var et vanskelig tap, for nå må vi jage to lag. Vi trengte en seier i denne kampen, og det er frustrerende hvordan vi ga det bort. Det var selvfølgelig vanskelig for oss, men vi må være veldig selvkritiske, for ga bort to mål som gaver, sa Robben ifølge UEFA.com.

Spiller for U21-EM-plass

Dagen etter Islands drømmekveld kan islendingene sørge for nok en fotballbragd.

Tirsdag møter Island-Danmark til U21-landskamp, også den skal spilles på Laugardalsvöllur i Reykjavik. Dersom Island vinner den kampen blir de en av åtte europeiske nasjoner som får delta i U21-EM i Tsjekkia i 2015. Den første kampen i Danmark endte nemlig 0-0. Blant spillerne på det islandske U21-landslaget er Sarpsborgs Gudmundur Thórarinsson og Vikings Sverrir Ingi Ingason.

Les også

 1. Island med sensasjonell seier over Nederland

 2. Thrandarson: - En drøm som går i oppfyllelse

Publisert:
 1. Internasjonal fotball
 2. Islands herrelandslag fotball

Mest lest akkurat nå

 1. På papiret var alt i orden. Bak hyttefasaden skjulte det seg underbetaling, falske timelister og livsfarlige arbeidsforhold

 2. Slåsskamp inne i togvogn

 3. Smittevernoverlege: – Kan bli en fin vår og sommer, men ny bølge til høsten

 4. Staten kan ikke betale for alt

 5. Borgli testet banesykling: - Hjelmen knuste momentant

 6. Dilara (16): – Det var ikke tydelig at jeg skulle bli en av de unge som havnet utenfor