Svensk skistjerne med ultimatum: - Blir dette lov, legger jeg opp øyeblikkelig

Johan Olsson er ikke begeistret for de kontroversielle oksygenmaskene.

Johan Olsson reagerer på disse oksygenmaskene. Til høyre benytter den finske landslagsløperen Iivo Niskanen seg av hjelpemiddelet under en høydetreningsøkt i Val Senales.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Bruk av oksygenmasker har vært en het potet i langrennsmiljøet denne vinteren. Debatten blusset opp da det finske skilandslaget ble observert med maskene under høydetrening i Val Senales i oktober.

I januar offentliggjorde Expressen at oksygenmaskeneer tillatt i konkurranse. Ingen toppløpere har imidlertid benyttet seg av denne muligheten.

Kritikken fra spesielt norsk og svensk hold har vært massiv, mens finnene har slått knallhardt tilbake.

Nå går Johan Olsson (35), av mange sett på som en skiløper av «den gamle skolen», ut med sitt synspunkt.

— Det høres helt utrolig ut at man skal få bruke en gassmaske i konkurranse. Det fatter jeg ikke. Hvis man får gjøre det, legger jeg opp øyeblikkelig, sier Olsson, som denne sesongen satser på langløp, til Dagens Nyheter.

Bakgrunn:

Les også

Her er finnenes nye langrennsvåpen: Robotmasken

Russisk kritikk

Maskene har en slange som leder til en ryggsekk med ekstra oksygen. Å bruke dem skal blant annet bedre restitusjonen i høyden.

Olssons mangeårige konkurrent Petter Northug har tidligere beskrevet bruken av oksygenmasker som «helt feil». Landslagssjef Trond Nystad har sammenlignet maskene med Star Wars-skurken Darth Vader.

Idrettsstyret tror maskedebatten kan hjelpe i kampen mot høydehus. Les mer her.

Denne uken har det også kommet kritikk fra russisk hold.

— Jeg forstår det ikke. Det er tillatt å gå med masker? Det er jo helt sykt. Men det er ikke den første merkelig beslutningen fra WADA (det internasjonale antidopingbyrået), sier den russiske landslagstreneren Jurij Kaminsk til den russiske avisen Sport Express, ifølge svenske Expressen.

— Masken gir en usportslig fordel og forbedrer prestasjoner. Det gjelder ikke bare i konkurranser, men også i trening, fortsetter han.

Den finske landslagssjefen Reijo Jylhä har tidligere åpnet for å bruke maskene i konkurranse, men tidligst i 2019-VM i Seefeld.

— En flaske holder i 15 minutter, så det kan være aktuelt i en sprintstafett, sa Jylhä i januar, ifølge den svenskspråklige nettsiden til YLE.

Aftenpodden Sport diskuterer høydehus: - Idrettens gråsoner bør farges svarte. Lytt til denne ukens podcast her:

Publisert: