Full forvirring om hva som skjer etter skandalescenene i Argentina: – Et kaos uten like

Da verdens øyne var rettet mot «århundrets kamp», startet bråket. Tirsdag skal veien videre pekes ut, men situasjonen beskrives som en kjempeknipe.

Det ble bråk mellom supportere og politi utenfor River Plates stadion lørdag. Tirsdag skal det holdes et møte der det skal avgjøres hvordan finalen skal fullføres.
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I løpet av tre dager ble fotballverdenen presentert for argentinsk fotball på sitt beste – og sitt verste.

På torsdag var Boca Juniors stadion, kjent som La Bombonera, stappfull. Lidenskapelige supportere kjempet for å komme inn og overvære lagets trening.

Så, på lørdag, skulle vi få hovedretten. Det var returkamp i finalen av Copa Libertadores, Sør-Amerikas svar på Champions League. Og for første gang i historien var det de argentinske rivalene River Plate og Boca Juniors som skulle møtes i finalen.

Det ble beskrevet som «århundrets kamp». Men den ble aldri noe av.

  • LES MER: «Århundrets kamp» utsatt – spillere skadet da bussen ble angrepet

– Skammens dag

Spillerbussen til Boca Juniors ble angrepet på vei til River Plates hjemmearena, Estadio Monumental. Ruter ble knust, spillere ble rammet av tåregass og bussjåføren skal ha besvimt.

Spillerne var rystet. Kaptein Pablo Pérez ble sendt til sykehus med en øyenskade.

– Argentina hadde store deler av verdens øyne rettet mot seg. Så ble det en skammens dag, sier Petter Bø Tosterud.

Eurosport-kommentatoren skulle lose TV-seerne gjennom kampen. I stedet ble det utsettelser. Først flere ganger lørdag kveld, før kampen ble utsatt til søndag kveld. Men da det nærmet seg ny kampstart, kom enda en utsettelse. På ubestemt tid.

Boca Juniors-leiren mente at de ikke var i stand til å spille kampen. Vilkårene var ikke like for begge lag.

Copa Libertadores-finalen mellom River Plate og Boca Juniors ble utsatt etter at spillerbussen til bortelaget ble angrepet.

Møte tirsdag

Tirsdag skal det avgjøres hva som skjer videre. Klubbenes presidenter møtes hos det søramerikanske fotballforbundet (CONMEBOL) i Asuncion, Paraguay for å finne ut av hvor og når finalen skal fullføres.

En rekke hindringer ligger i veien.

– Det blir vanskelig å gjennomføre denne uken med G20-møtet i Buenos Aires. Det krever mye sikkerhet. En annen utfordring er at klubb-VM kommer ganske snart, og vinneren av Copa Libertadores skal delta der. Samtidig pågår vanlig ligafotball.

– Det er et vanskelig puslespill å få til. Det som skulle bli den største fotballfesten noen gang i Argentina bortsett fra VM, har endt med en kjempeknipe, sier Tosterud.

Klubb-VM begynner i De forente arabiske emirater allerede 12. desember.

Et annet spørsmål er om kampen i det hele tatt kan spilles i Buenos Aires. Tirsdag rykket den italienske klubben Genoa ut med et tilbud om å være vertskap for finalen.

Beskyldningene hagler

De siste dagene har beskyldningene og konspirasjonsteoriene haglet.

Ordfører i Buenos Aires, Horacio Rodriguez Larreta har pekt på River Plates ekstreme supportermiljø, som han omtaler som fotballens «mafia». Larreta mener at bussangrepet var hevn for at politiet kvelden før raidet hjemmet til en lederskikkelse i miljøet – og beslagla billetter som skulle selges på svartebørs.

Boca Juniors-kaptein Pablo Pérez med en lapp over øyet etter angrepet på spillerbussen.

– Det spekuleres alle veier. Hvor skadet var spillerne egentlig? Noen mener at de sa at skadene var verre enn de var. CONMEBOL ville ha egne leger til å undersøke dem, men så viste det seg at et par av de legene var supportere av River Plate, sier Tosterud.

Det er også blitt spekulert på om Boca Juniors ønsker å få tilkjent seieren. I 2015 ble River Plate tilkjent seier over Boca Juniors i kvartfinalen av Copa Libertadores – etter at Boca-fans hadde sprayet tåregass mot River Plate-spillere i spillertunnelen.

– Det har vært et kaos uten like de siste dagene. Men å avlyse en finale, ville vært en fullstendig katastrofe for turneringen, sier Tosterud.

Bråket skjer i et samfunn der fotball gjennomsyrer det meste. Det er også et land som sliter kraftig økonomisk. Mange folk er sinte.

Forbud mot bortefans

For argentinsk fotball er dette uansett en kjempesmell.

I 2013 ble bortesupportere nektet adgang til argentinske fotballstadioner. Forbudet ble opphevet i august i år, men ikke for de fem største lagene.

Ifølge The Guardian fører interessegruppen Salvemos al Fútbol en liste over hvor mange som har mistet livet i forbindelse med fotballrelatert bråk i Argentina. Antallet er 328.

Men i forkant av denne finalen uttalte landets president og tidligere Boca Juniors-president, Mauricio Macri at finalen var en anledning til å «vise modenhet og at vi har endret oss».

Conmebol-president Alejandro Domínguez snakket om et løft, og at avstanden til europeisk fotball ikke skulle bli større.

I stedet ble fotballen vist frem fra sin verste side foran verdenspublikumet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Familien prøvde å overtale kvinnen til å ta vaksinen. Men hun sto på sitt

  2. Dei sat i baksetet då foreldra døydde

  3. – Veldig overrasket over bivirkningene. Hadde ikke trodd jeg skulle bli så preget

  4. Førstemann til mølla-prinsippet skaper både sinne og tårer for skuffede badegjester

  5. Kulturlivet er ikkje stengt. Men lørdag kveld var det heilt tomt

  6. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er koronasmittet