Tallene som gir Høgmo hodeverk

— Det er dette som har plaget oss lenge, sier Stefan Johansen.

Per-Mathias Høgmo måtte se Norge tape 3-0 mot Portugal søndag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

PORTO: At et reservepreget Norge tapte klart borte for EM-klare Portugal var ikke annet enn å forvente. Ser man bak resultatet var imidlertid kampen i Porto også et kraftig deja Vu fra den mislykkede EM-kvalifiseringen for landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

Han noterte fem målsjanser til hjemmelaget og tre til Norge. Likevel lyste det 3-0 fra storskjermen inne på stadion. Norges bane i EM-kvaliken ble at mens motstanderen scoret på én av tre målsjanser trengte Høgmos elever i snitt seks målsjanser for å få ballen der den skal.

Skal drømmen om VM-spill i Russland bli virkelighet om to år må tallene endres radikalt.

Les også

Spillerbørs: Ett lyspunkt på en tung norsk kveld

Håper på King

Finnes det håp om bedring? Høgmo mente å finne dem i duoen han brukte sammen på topp søndag kveld.

  • Det tenker jeg at det gjør. Joshua King har åpnet målkontoen i Premier League. Markus Henriksen gjorde en god kamp. Her ser jeg et økt potensial for å få uttelling etter hvert, sier landslagssjefen.

Da hadde han allerede skrytt kraftig av innsatsen til King, som også Aftenposten kåret til Norges beste spiller mot portugiserne.

  • Jeg tar med meg at vi er i ferd med å få en spiss på internasjonalt høyt nivå, sier Høgmo.
Les også

Debutant Trondsen tilbake til U21

4. september kommer verdensmester Tyskland til Ullevaal til første kamp i VM-kvalifiseringen. Mot slik motstand nytter det ikke å sløse med sjansene, de får man som regel få av.

— Du ser det spesielt når vi møter gode nasjoner. De trenger ikke så mange sjansene for å score, det gjør dessverre vi. Det er absolutt noe vi må få i gang i kvalifiseringen, sier Henriksen.

Han tror det har mye med selvtillit å gjøre, og håper målene begynner å renne inn i det øyeblikket det først løsner litt. Også Henriksen ser muligheter i samspillet med King.

Bournemouth-spissen var derimot ikke like fornøyd med innsatsen i Portugal, selv om han kom til to sjanser og trolig burde fått et straffespark. Med så klare sjanser mener han selv at det skal være mål.

Les også

Derfor slapp ikke Høgmo til spilleren «alle» ville se

Ensom og alene

King ble vraket av Høgmo til de to avgjørende kvalikkampene mot Ungarn sist høst, en avgjørelse han ikke satte stor pris på. Norge trenger imidlertid sårt en sterk spiss som kan krige, holde på ballen, skape sjanser på egenhånd og være en trussel foran motstanderens mål.

Mot Portugal ble han liggende mye alene lengst fremme, spesielt etter at Høgmo flyttet Henriksen ned på midtbanen etter at Norge ble overkjørt det første kvarteret.

  • Jeg har spilt alene på topp før. Når vi ligger så lavt blir du isolert når du først får ballen og vi skal kontre. Det blir meg alene mot to-tre-fire stykker. Gutta prøver jo å komme etter, men når vi ligger så lavt så tar det lenger tid enn om vi har to spisser. Vi får se mot Island om vi går litt mer offensivt ut, sier King.
Les også

Portugal herjet med Høgmos reservelag

Stefan Johansen startet med kapteinbindet rundt armen i Porto. Han er også oppgitt av tallene som viser uttelling på sjanser for Norge og motstanderne.

  • Det er dette som har plaget oss lenge, sier Celtic-spilleren, som forteller at tematikken har stått på dagsorden både under denne og forrige samling.
  • Det er dette vi må bli bedre på, sier han, og håper på bedring allerede mot EM-klare Island onsdag på Ullevaal.

Søndag venter Belgia i Brüssel. På FIFA-rankingen er de best av alle fra Europa. Flere gode anledninger til å øve, altså.

Publisert: