Fotballpøbler varsler bråk: – For noen blir det en festival av vold

Russiske hooligans «garanterer» at det vil gå hett for seg under neste års fotball-VM.

Bildet er fra EM i Frankrike sist sommer. Nå varsler russiske hooligans at det blir bråk også i VM.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Sist sommers EM i Frankrike ble skjemt av tribunevold og opptøyer i gatene. Spesielt ille ble det i Marseille i forbindelse med kampen mellom England og Russland.

Nå sier flere russiske bråkmakere at det er «hundre prosent sikkert» at det blir bråk også under 2018-VM i nettopp Russland. Dette kommer frem i dokumentaren «Russlands hooliganarmé» som vises på BBC2 torsdag kveld, skriver The Guardian.

Les også

Fem fotballpøbler utestengt fra norske kamper i fjor

Særlig engelskmennene advares. De tenker med skrekk og gru tilbake på hva som skjedde I Marseille.

– Vår hovedmotstander er naturlig nok engelskmennene. De er forfedrene til fotballbråk, og vi venter på dem, sier en av bråkmakerne som har latt seg intervjue i dokumentaren.

– For en del dette bli en fotballfest. For noen blir det en festival av vold, sier mannen.

– Regn med å få juling

En annen sier at det kan være lurt å ha familie og barn rundt seg.

– Er du der sammen med en kompis, må du regne med å få juling, sier «Denis».

– De (engelskmennene) kan bare komme hit, så får vi se. Noen vil åpenbart gjøre noe, det er hundre prosent sikkert, sier han.

I forbindelse med EM-bråket i fjor var det flere britiske ledere som mente at de russiske bråkmakerne var sendt til Frankrike med velsignelse fra russiske toppledere. Dette inntrykket bekreftes av en annen hooligan i dokumentaren, som skal ha vært med på å organisere bråket i Marseille.

– Det var spesialstyrker av fotballhooligans sendt av Vladimir Vladimirovitsj Putin for å erobre Europa, sier den påståtte hooliganlederen til BBC.

Det oppsto voldsomme tumulter før, under og etter EM-kampen mellom England og Frankrike i Marseille.

Samles for å slåss

Dokumentaren viser også bilder der grupper av unge menn samles for å slåss og for å forberede seg til 2018-VM.

En hooligan som blir kalt «Morderen Vasilij» sier i dokumentaren at fotballbråket har gitt ham «prinsipper og mot», og følelsen av «å være på toppen av Everest og å kunne få til alt».

Tidligere i februar uttalte Russlands visestatsminister Vitalij Mutko at bråkmakere ikke får reise inn i landet før VM i 2018.

Les også

Vil nekte fotballpøbler å reise inn i Russland under VM

– De som ikke har planer om å støtte sitt landslag, men kommer med andre ærender, får ikke komme inn i Russland, sa Mutko til nyhetsbyrået Tass. Mutko er også president i det russiske fotballforbundet.

Det er lister over kjente hooligans som ikke slipper inn i landet. Mutko sa imidlertid ingenting om hvordan de skal stenge ute de russiske bråkmakerne.

Pøbler ble hyllet

I forbindelse med EM kom det sensasjonelle uttalelser fra den russiske fotballtoppen Igor Lebedev. Han er styremedlem i det russiske fotballforbundet, og medlem av det russiske parlamentet.

– Jeg ser ikke noe galt i at fansen slåss. Tvert imot. Bra gjort, gutter, skrev Lebedev på Twitter.

Les også

Russisk topp hyller pøblene: - De forsvarte landets ære

– Jeg forstår meg ikke på politikere og myndighetspersoner som kritiserer våre fans. Vi burde i stedet forsvare dem, og så kan vi finne ut av det når de kommer hjem. Det som skjedde i Marseille og i andre franske byer er ikke fansens feil, det handler om at politiet ikke organiserer det godt nok, skrev han videre.

Tidligere denne uken kunne Kripos og Norges Fotballforbund fortelle at det er tryggere enn på lenge å gå på fotballkamp i Norge.

Les også

Fem fotballpøbler utestengt fra norske kamper i fjor

– Vi har hatt en veldig fin utvikling de siste to-tre årene. Trenden er god sammenlignet med land som Danmark og Sverige, sa sikkerhetsrådgiver Geir Ellefsen i NFF.

Publisert: