Sist Forfang hoppet normalbakke, ble det OL-sølv. Nå tror landslagssjefen på opptur.

Johann Forfang (23) ser fram til ny konkurranse i uvant øvelse.

REVANSJELYSTEN: Johann Forfang.
 • Tobias Stein Eilertsen
  iTromsø
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

INNSBRUCK (iTromsø): Det ble en helsvart dag for det norske hopplandslaget i Bergiselbakken med en meget skuffende 5.-plass med 20 poeng opp til Japan på bronseplass og vanvittige 87,3 poeng opp til suverene Tyskland i lagkonkurransen.

Én som får godkjent er Tromsø-hopperen Johann Forfang med sine to hopp på 122 og 127 meter.

– Det var veldig positivt fra Johann, men ikke bra nok. I en lagkonkurranse må to ha fire hoppere som gjør to gode hopp. Johann gjorde et greit hopp i 1. omgang og et bra hopp i 2. omgang og det er ikke godt nok til å kjempe om medaljer. Du må gjøre to fantastiske hopp, det samme så du i den individuelle konkurransen, sier landslagssjef Alexander Stöckl til iTromsø.

Les også

Kjempehopp fra Forfang hjalp ikke Norge

Tror på revansje

Den østerrikske treneren fikk et lite trivelig møte med hjemlandet med den skuffende norske plasseringen. Han tror imidlertid ikke lørdagens renn, der Forfang fikk en voldsom trøkk i landinga i 1. omgang, preget søndagens konkurranse, der Forfang var desidert beste av nordmennene.

Nå ser Stöckl fram til å flytte fokus til normalbakken i Seefeld. Det er en øvelse som ikke lenger er med i verdenscupprogrammet og sist det ble holdt konkurranse var i sørkoreanske Pyeongchang i fjor da Forfang tok OL-sølv og lagkamerat Robert Johansson sikret bronse.

– Det er uvant for alle. Det blir godt å starte helt fra scratch. Vi må finne ut av bakken så fort som mulig, sier Stöckl.

Som mener Forfang har sterke og gode referanser far fjoråret som kan hjelpe.

– Ja, absolutt. Jeg tror «setupen» han hadde der er noe han kan bruke. Vi har flinke menn i teamet som var med da. Nå må vi få ut potensialet i våre gutter, sier Stöckl.

Det tror også Tromsø-hopperen.

– Ja, det gikk jo veldig bra sist. Jeg har aldri hoppet i Seefeld, og ser fram til ny bakke, nye referanser og en ny start. Jeg tar med det som var bra herfra og ser framover. Det tror jeg alle gjør, sier Forfang.

Les også

Ny nedtur for de norske hoppgutta i VM: – Beklager at vi skuffer alle

– Ikke langt unna

Forfang er per dags dato kanskje Norges største håp i normalbakken i Seefeld fredag, men Forfang frykter mange av de samme konkurrentene som gjorde det så bra i Bergiselbakken.

– Nivået mitt nå er ikke langt unna de helt i toppen. Normalbakke blir en litt annen måte å tilpasse seg, men Bergiselbakken er en liten storbakke. Så de som var god her, tror jeg også blir bra i Seefeld.

Forfang var fattet etter den skuffende konkurransen, vel vitende om at han totalt sett var den femte beste hopperen i bakken søndag.

– At vi står igjen med 5.-plass er ikke bra og veldig kjedelig. På en god dag er vi god nok til å kjempe om alle tre medaljer, sier Forfang og viser til OL-gullet de tok i lagkonkurransen i Pyeonghcang i fjor.

Men i år har det gått trått i lagkonkurransene.

– Vi har hatt mye stang ut og uflaks. Det blandet med udyktighet, gjør at det blir store avstander i poeng. Jeg føler jeg gjør to godkjente hopp, men jeg og alle kunne ha gjort det bedre. Vi havner litt bakpå i alle puljene, dessverre, sier Forfang.

– Når vi først begynner og plages, er det vanskelig å justere inn i et VM, derfor blir det bra for alle med ny start i en ny bakke, sier Forfang.

Les også

Forfang forklarer VM-dramaet som utspilte seg i kulissene – nå gjør han permanent endring

Dobbelt tysk

Storfavorittene Tyskland festet med en gang et voldsomt grep om lagkonkurransen da samtlige fire hoppere var over K-punktet: Karl Geiger (129 meter), Richard Freitag (121 meter), Stephan Leyhe (126 meter) og gårsdagens VM-vinner Markus Eisenbichler (128 meter). Tyskerne ledet suverent (487 poeng) foran vertsnasjonen Østerrike (628,8 poeng).

Norges første (Halvor Egner Granerud) og sistemann (Robert Johansson) sviktet med hvert sitt hopp på 117,5 meter, mens Andreas Stjernens hopp på 123,5 meter og Johann Forfang (122 meter), sørget for at Norge lå på en 5.-plass etter 1. omgang, 21,3 poeng bak Japan på 3.-plass og med 18,9 poeng opp til Polen på 4.-plass.

I 2. omgang fortsatte tyskerne den gode hoppingen, mens Granerud startet med et nytt hopp på 117,5 meter, Stjernen fulgte opp med 120,5, før Forfangs hopp på 127 meter, før Johansson avsluttet med 121 meter. Dermed ble det fort kort og Norge havnet hele 20 poeng bak overraskelseslaget Japan, som tok bronsen.

OVERRASKELSEN: Yukiya Sato, Daiki Ito, Junshiro Kobayashi og Ryoyu Kobayashi.

Regjerende mester Polen var den store skuffelsen med sin 4.-plass, foran det norske laget, mens Japan tok sin første VM-medalje på 10 år.

Markus Eisenbichler som vant gull foran landsmann Karl Geiger i storbakkerennet kunne juble for nytt gull, denne gang sammen med landsmennene Richard Freitag og Stephan Leyhe. de var i en egen liga foran vertsnasjon Østerrike som sikret sølvet.

Publisert:
 1. Andreas Stjernen
 2. Alexander Stöckl
 3. OL
 4. Tyskland
 5. Robert Johansson

Mest lest akkurat nå

 1. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 2. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 3. Avhørte vitner kan ha husket feil

 4. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

 5. Bygget Norges billigste sykkel- og gangsti, helt uten byråkrati

 6. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter