Juss-ekspert: - Dette er en sak for politiet

<p>Jussekspert mener saken ligner veldig på bedrageri og mener politiet bør se om det er gjort noe kriminelt.</p>

Friidrett20.07.2010Foto: Morten Olsen, DigitalsportPressekonferanse Norges Fri-idrettsforbundUllevaal StadionAnledning av at kappgjengeren Erik Tysse har avlagt en positiv dopingprøveL-R:Gunnar Martin Kjenner - Erik Tysse
 • Øyvind Nordli
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

OSLO (aftenposten.no): Påtalenemnda anmelder Stabæk, Vålerenga og Inge André Olsen, sportslig leder i Stabæk, Erik Loe, styreleder i Stabæk, samt Vålerengas sportslige leder, Truls Haakonsen for bevisste forsøk på å lure den franske fotballklubben Nancy for penger .

— Når påtalenemnda legger til grunn for at det er en sammenheng mellom salgsavtalen og opsjonsavtalen, så ligner denne handlingen her veldig på bedrageri. Derfor er jeg litt forundret over at politiet ikke er på banen og etterforsker saken. Strafferammen for bedrageri er jo veldig streng. I denne saken her handler det om store beløp og det er en sak som har fått mye oppmerksomhet. Derfor er jeg forundret over at politiet er passive, sier Gunnar-Martin Kjenner, advokat og FIFA-agent som er ekspert på idrettsjus.

— Hvorfor må politiet inn?

— Ikke nødvendigvis for at de tre skal straffes, men jeg mener politiet bør se nærmere på saken for å se om det er noe kriminelt. Handlinger som gjøres innen idretten fritas ikke nødvendigvis fra resten av samfunnet, sier Kjenner.

Reflekterer godt

Påtalenemnda har grunn til å tro at oppgjøret for Veigar Pall Gunnarssons overgang fra Stabæk til Vålerenga i begynnelsen av august i år skal ha blitt forsøkt kamuflert ved en underprising av spilleren . Samtidig skal Stabæk-talentet Herman Stengel (16) ha blitt tilsvarende høyt priset i en opsjonsavtale.

(Artikkelen fortsetter)

I SØKELYSET: Herman Stengel og Veigar Páll Gunnarsson er ufrivillig blitt dratt inn i konflikten.

Franske Nancy sitter igjen som den store taperen ettersom klubben skulle hatt 50 prosent av overgangssummen.

I tillegg skal Rosenborg ha lagt inn et bud på 5 millioner kroner for den islandske landslagsspissen. Da spilleren gikk til Vålerenga skjedde det offisielt for en femtedel. Vålerenga sikret samtidig opsjon på lovende Stengel for 4 millioner kroner. Hverken Stengel eller hans foresatte skal ha blitt informert om opsjonsavtalen.

— Hvor alvorlig er saken for norsk fotball?

— Den er jo veldig alvorlig. Jeg tror den påstanden påtalenemnda har gått inn for reflekter godt det straffenivået som er i domstolene. Jeg synes de treffer godt, mener Kjenner.

Klubbene kan også reagere

Både Ingé Andre Olsen, Stabæk og Truls Haakonsen, Vålerenga har et ansettelsesforhold til sine klubber, og kan i teorien jobbe videre. Erik Loe er leder og er dermed tillitsvalgt. Nå kan de bli utestengt fra å ha verv i fotballen i over ett år hvis Doms— og sanksjonsutvalget finner dem skyldig.

— Hvis domsutvalget slutter seg til påtalenemnda, får de et forbud mot å ha tillitsverv. De sier til Haakonsen og Olsen om at "det her har du ikke gjort i egenskap av å være tillitsvalgt, men du har gjort det som ansatt". Likevel vil det få konsekvenser for muligheten av å ha tillitsverv. Det tror jeg er veldig viktig fordi man kan ikke bare dømme tillitsvalgte og la de ansatte gå fri. Det vil bli urettferdig når begge parter jobber innenfor det samme.

(Artikkelen fortsetter)

KAN BLI DØMT: Truls Haakonsen, Erik Loe og Ingé Andre Olsen risikerer straff.

— Hva med troverdigheten og omdømme til lederne, vil det skades hvis de blir funnet skyldig?

— Ja, det vil det nok helt klart få. Men det interessant her er også å se hvordan klubbene vil reagere overfor dem. Om det vil få noen konsekvenser for hvilken rolle de vil få senere. Det må klubbene selv vurdere.

Utelukker "skittpakke"

Erik Loe er av mange blitt utpekt som en mulig presidentkandidat om han vinner valget mot Yngve Hallèn. Noen har antydet at Loe er utsatt for en "drittpakke" med tanke på det foregående presidentvalget i denne saken.

Det utelukker Kjenner helt.

— All ære til fotballen for det NFF innførte på siste fotballting. De flyttet retten til å anmelde fra styret til en egen påtalenemnd. Med den gamle praksisen ville styret i Norges Fotballforbund vært anmelder i denne saken. Da kunne Hallèn ha gått inn for en anmeldelse for å bli kvitt en motkandidat til presidentvervet. Nå slipper man slike spekulasjoner. Jeg mener hele norsk idrett burde hatt en slik ordning. Samme forslaget var oppe på idrettstinget nå sist, men ble nedstemt.

Kjenner mener at saken er den mest alvorlige norsk fotball har opplevd.

— Ja, jeg kan ikke huske noe som har vært på dette nivået. Det er i hele tatt sjeldent at ledere blir anmeldt. Det er bare unntaksvis , sier han.

Les også

 1. Bandyprofil blir Stabæk-leder

 2. - Stengel er jo bare et barn

 3. Dom før nyttår for Stabæk og Vålerenga

 4. Kommentar: Nå skremmes jukserne bort

 5. Klanen: - Fryktelig streng dom

 6. Stabæk-Loe: - Dette er svært overraskende

 7. Hallén: - Negativt for fotballens omdømme

 8. Loe trer til side som Stabæk-leder

 9. Klubbledere kan fratas retten til NFF-verv

 10. Stabæk: - Vi har ikke lurt Nancy

 11. Ingen kritikk fra Stabæk Support

 12. RBK svarer gjerne NFF

 13. RBK tilbudt Gunnarsson-pakke

 14. Skeid har kjempet for Braaten-penger i tre år

 15. VIF: - Ikke gjort noe galt

 16. Stabæk kan ha ført RBK og Nancy bak lyset

Publisert:
 1. Eliteserien

Eliteserien

SVUTMP
1Bodoe/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. En svært farlig mann

 2. Demonstrasjon mot rekordhøye strømpriser torsdag

 3. Denne gjengen skal bli yrkessjåfører, men det kan oppstå problemer for andre som vil følge samme spor

 4. Kommunen snur – Ellen Marie (102) får plass på sykehjem likevel: – Nå kan jeg slappe helt av

 5. Gjorde nazihilsen i retten

 6. - Den mest kunn­skaps­rike vi kjente