Petter Northug dømt til syv måneders fengsel: – Idiotiske hendelser

OSLO TINGRETT (VG) Petter Northug avga mandag en uforbeholden tilståelse. Han forklarte at han filmet forbikjøringer mens han kommenterte med «kommentatorstemme».

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Klokken 13.45 ble Petter Northug (34) dømt etter siktelsen, som omhandler villmannskjøring i høye hastigheter og narkotikalovbrudd. Oslo tingrett setter straffen til syv måneders ubetinget fengsel, og tap av førerretten for alltid. Northug godtar dommen.

«For alltid» betyr at du ikke kan søke om å få tilbake førerkortet før om fem år.

Northug selv var ikke til stede i rettssal 250 i Oslo tingrett, men var representert ved sin forsvarer Halvard Helle. Forsvareren argumenterte for at fem måneders fengsel ville være et riktigere straffenivå, og at det ville være gunstig for Northug å kunne sone med fotlenke.

– Det er ingen tvil om at han satte seg selv og andre trafikanter i betydelig og unødvendig fare for å bli skadet eller drept, sier dommer Ole Kristen Øverberg.

Han peker på at det er skjerpende at Northug tok opp videoer av villmannskjøringen og viste disse til venner.

– Dette må slås hardt ned på. Det er skjerpende at siktede er dømt tidligere for flere brudd på veitrafikkloven og fratatt førerkortet for alltid. Bare ett år etter å ha fått igjen førerkortet, skjedde dette. Det tilsier at han ikke lærte av den første dommen, leser Øverberg opp fra dommen.

HØYE HASTIGHETER: Northug forklarte at han kjørte i høye hastigheter, filmet og kommenterte med «kommentatorstemme». Dette bildet viser kjøringen ved en av anledningene.

Ordknapp skikonge

Northug startet med å forklare seg om den uaktsomme kjøringen på E6 ved Espa, og videre tilsto han alle forholdene han er anklaget for.

– Den dagen kjørte jeg i retning Tønsberg, da filmet jeg og kjørte for fort, sier en ordknapp Northug.

– I siktelsen står det at du skal ha holdt en fart på 203 km/t i 110-sonen, stemmer det, spør dommeren.

– Det stemmer.

– Hvordan filmet du dette?

– Rent praktisk hadde jeg den ene hånden på rattet og filmet med den andre.

– Du er kjent med at det ikke er lov å bruke telefon når man kjører?

– Ja.

– Er dette uaktsom kjøring?

– Ja, absolutt. Og det skal ikke skje i trafikken, svarer Northug.

– Mitt stoff

  • Northug er siktet for å ha oppbevart over seks gram kokain og 0,6 gram MDMA.
  • Han skal også ha oppbevart tre tabletter som inneholder det narkotiske stoffet Diazepam og to tabletter som inneholder Alprazolam.

– Var dette ditt stoff, spør dommeren.

– Ja, det var mitt stoff.

– Stemmer kvantumet?

– Det er riktig.

  • Natt til tirsdag 11. august 2020 brukte Northug kokain, ifølge siktelsen.

– Stemmer dette, spør dommeren.

– Det stemmer, svarer Northug.

Filmet og kommenterte

Bilkjøringen handler om fire episoder - på tre ulike dager - alle med en Jaguar F-type med 5.0 liters V8-motor og 575 hestekrefter:

  • Mandag 10. august 2020: Skal ha kjørt i 203 km/t i 110-sone på E6 ved Espa.
  • Onsdag 12. august 2020: Skal ha kjørt i 204 km/t i 80-sone mellom Elverum og Trysil.
  • Torsdag 13. august 2020: Skal ha kjørt i 221 km/t i 80-sone mellom Trysil og Elverum.

Northug gjentar flere ganger at videoene fra kjøringen viser at han kjører uaktsomt og filmer hendelsene.

– Kjørte du forbi på alle filmene, spør dommeren.

– Ja, det er riktig. 

Northug forklarer at han på en av videoene kommenterer kjøringen og forbikjøringer. På spørsmål fra dommeren om hva han sier på videoene, svarer Northug først at han ikke vil «gå noe nærmere inn på det».

– Jeg har jo sett disse videoene. Jeg vet at du snakker om å ydmyke de du kjører forbi, sier dommeren.

– Ja, jeg prøver å kommentere at jeg kjører forbi, med en slags kommentatorstemme, svarer Northug.

Northug innrømmer at han viste disse filmene til venner.

Motsatt kjørefelt

Ifølge siktelsen filmet Northug speedometeret og veibanen under kjøringen:

«Samtidig foretok han flere forbikjøringer i denne hastigheten, blant annet i en venstresving. Han kjørte også flere ganger i motsatt kjørefelt mens han hele tiden filmet og kommenterte egen kjøring. Den beskrevne kjøringen innebar en stor fare for ham selv og andre trafikanter», heter det.

  • Den tidligere skikongen ble stoppet av politiet på E6 i Ullensaker torsdag den 13. august. Da skal han ha kjørt i 168 km/t i 110-sone på E6 i Ullensaker.

– Jeg blir stoppet på tur hjem fra Trysil. Jeg blir tatt med inn og det ble gjort et lite avhør. Det blir tatt en spytteprøve, der de har mistanke om ruskjøring. Jeg ble tatt inn til legevakta for urin- og blodkontroll, forklarer Northug.

– Stemmer det at du holdt 168 km/t i 110-sone, spør dommeren.

– Ja, det er riktig. Jeg ser på dette som idiotiske hendelser, svarer Northug.

Forsvarer Helle sa at dagen Northug ble tatt av politiet var «bunnpunktet».

– Han tar dommen til etterretning. Han ønsker å ta den straffen han har fått og gå videre i livet, sa Helle til pressen like etter rettsmøtet.

Les også

Northug åpner opp: – Det har vært noen tøffe måneder

Alvorlig rusproblem

Under en pressekonferanse 21. august innrømmet Northug at han slet.

– Jeg har et alvorlig rusproblem, bestående av alkohol, narkotika og piller i forbindelse med periodevis hard festing i det siste. Og det har blitt mye hard festing i det siste, uttalte Northug da han første gang snakket offentlig etter hendelsene.

– Jeg var på fest tirsdag kveld, til langt på natt på onsdag. Der ble det inntatt både alkohol og kokain, og sent onsdag kveld kjørte jeg til Trysil. Torsdag var jeg på skiskolen, sa Northug henvendt til medieoppbudet.

Skiforbundet, som fortsetter avtalen med merkevaren Northug om brillesponsorat, sier de skal støtte opp om den tidligere skistjernen.

– Dommen og det som kom frem i retten viser med all tydelighet hvor alvorlig handlingene til Petter Northug er. Som vi har uttalt tidligere, ser Skiforbundet svært alvorlig på det som har skjedd og forventer at Northug følger opp med å få den profesjonelle hjelpen som er nødvendig. Om Petter selv ønsker det, er også Skiforbundet klar til å bidra i den prosessen, skriver kommunikasjonssjef Espen Graff i en uttalelse.

I 2014 ble han dømt til 50 dagers ubetinget fengsel for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand. I tillegg mistet han førerkortet for «alltid». Det innebar i praksis at han måtte vente fem år før han kunne søke om å få tilbake førerretten.

Petter Northug har trent sammen med blant andre lillebror Even i høst.

Publisert: