Markus Hoelgaard har lagt grunnlaget i bakkene på Ålgård og i Sirdal. Nå er han klar for OL-debuten

26-åringen påstår at han ikke var så god som ung. Men som yngstemann av tre toppidrettsbrødre blir han den første som får delta i OL.

Markus Hoelgaard på trening ikke langt fra hjemmet på Ålgård. Turen rundt Edlandsvatnet passer fint inn i en rolig økt.
  • Bernhard Veland
Publisert: Publisert:

Stian, Daniel og Markus. Med fritidsbolig i Sirdal og en far som var med i den lokale skigruppa ble det en del aktivitet på snø, og de tre brødrene fra Ålgård spilte også fotball i barndommen. Alle fortsatte med idretten inn i ungdomsårene. Eldstebror Stian Hoelgaard fortsatte å gå langt på ski, de to andre valgte sykkelen, og alle driver fortsatt med idrett på øverste nivå.

Les også

Aftenbladets vurdering av lokale OL-deltakere: Flere kan ta gull i Tokyo

– Jeg var aldri god som ung, jeg er ikke eksplosiv nok, og alle løp i yngre klasser ender i spurt, sier Markus Hoelgaard. Men det er yngstemann i trioen som blir den første til å konkurrere i OL. 24. juli debuterer han som olympier.

– Det er en guttedrøm som går i oppfyllelse og blir et minne for livet. Dette er stort.

Syklistene skal over flere topper i løpet av landeveisrittet.

Tøff løype

Sportssjef Hans Falk i sykkelforbundet beskriver traseen syklistene skal gjennom i Tokyo som den tøffeste OL-løypa han noensinne har sett. 4865 høydemeter fordelt på 234 kilometer gjør at typiske spurtere som for eksempel Alexander Kristoff holder seg hjemme. Ifølge Hoelgaard er det ikke lagt en taktikk for det norske laget ennå, men Tobias Foss regnes på forhånd som den sterkeste nordmannen blant de fire som skal sykle.

– Det er en ekstremt hard løype. Vanligvis sykler vi mange runder i mesterskap, mens dette nesten blir som en fjelletappe i Tour de France. Det kan fort bli at de beste kjører fra i siste bakke. Jeg håper å vise meg fram, sier OL-håpet.

Han viste seg i alle høyeste grad fram under EM i fjor høst. Med en drøy mil igjen av fellesstarten rykket han fra hovedfeltet. 2,4 kilometer fra mål ble han tatt igjen, men det er i slike type scenarioer han har sin mulighet. Å få være med i et brudd kan være nøkkelen til OL-suksess.

Markus Hoelgaard har ideelle treningsforhold omtrent rett utenfor stuedøra.
Les også

OL-håpet fra Sandnes opplevde at pulsen plutselig hoppet fra 120 til 220: – Jeg ble veldig engstelig

God sesong

– Jeg er mest en allroundsyklist som kan gå i brudd. Det er litt på godt og vondt at jeg er så allsidig og passer til det meste. Historisk sett er jeg bedre i småkuperte løper og klatrer ikke så godt.

Hoelgaard har sterke resultater fra endagsritt i vårsesongen 2021 å vise til.

– Sesongen har vært todelt, og resultatene har variert. Men alt i alt er jeg veldig godt fornøyd.

Jeg har ikke hatt behov for å flytte så langt.

Ålgård-karen har i alle fall forberedt seg godt. De fleste OL-klare nordmenn har en mellomperiode i et europeisk land før de drar til Tokyo. Korona gjør det kronglete å reise til Japan, selv for dem som skal konkurrere. For Hoelgaard blir det et treningsopphold i Spania før kursen dreies østover, men grunnlaget har han lagt på asfalten rundt hjemstedet. 26-åringen og familien (har en datter på tre og et barn til på vei) har etablert seg like ved barndomshjemmet hans.

Les også

Norsk sykkellag imponerer ute i verden: – Nå er jeg sluttet å bli overrasket, nå begynner jeg å få forventninger

Hjemmekjær

– Jeg har ikke hatt behov for å flytte så langt. I Rogaland er Ålgård et av de beste stedene for en syklist. Lenger nord på Jæren er det mer trafikk. Dessuten går det an å trene med folk som Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm, det er et bra miljø i fylket.

Broren Daniel er også en hyppig treningspartner, men dagen da vi traff Markus, hadde han en rolig alenedag i området rundt Edlandsvatnet. Andre dager kan turen gå til Seldalsheia eller Gilja for å trene intervaller, mens langturen Helleland-Tonstad-Ålgård gjøres for å bryte litt opp og sykle en annen rute enn vanlig.

– Gulroten er utforbakkene ned Hunnedalen, flirer Hoelgaard.

Området rundt Mount Fuji utenfor den japanske hovedstaden er i alle fall upløyd mark. Etter OL venter Arctic Race og Tour of Norway, sistnevnte på hjemmebane i Rogaland. Det er viktig for det dansknorske laget hans, Uno-X, å vise seg fram på hjemmebane.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. – Vi står og stamper mot et stort selskap som ikke vil føre dialog

  2. Vekter ble kuttet med kniv på legevakten

  3. Sola truer med veto i Bymiljøpakken

  4. Ruskeværet torsdag var bare en liten forsmak på det som kommer i helgen

  5. Hun er den nye kommune­direktøren i Randaberg

  6. Bodde i hver sin etasje i boligblokk i Stavanger