Bekreftet: Serbia-kampen går som planlagt i Oslo

EM-omspillet i fotball mellom Norge og Serbia spilles på Ullevaal stadion 8. oktober. Norske helsemyndigheter innvilget et unntak fra covid-19-forskriften.

Erling Braut Haaland blir en viktig spiller for Norge mot Serbia.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Norske myndigheter har innvilget unntak fra covid-19-forskriften. Det gjelder landskamper både for menn og kvinner, samt klubbkamper, både i Norge og utlandet. Det betyr grønt lys også for norske klubbers europacupdeltakelse.

Serbia-kampen spilles uten tilskuere, men Lagerbäck er likevel lettet over at det skjer i Oslo.

– Vi er glade for å spille mot Serbia på Ullevaal. Det er viktig både sportslig og med tanke på våre forberedelser. Som på forrige landslagssamling skal vi følge Uefa-protokollen, og det betyr at smitteverntiltakene blir ivaretatt på en god måte, sier Lagerbäck.

Lars Lagerbäck og Norge jakter sitt første sluttspill siden 2000.

FHI negativ

Beslutningen ble offentliggjort på en pressekonferanse torsdag der kulturminister Abid Raja (V) og helseminister Bent Høie (H) deltok. Denne foregikk i friluft utenfor Statsministerens kontor i Oslo.

– Vi åpnet for unntak i kampen mot Østerrike, basert på Uefas protokoll og noen tilleggskrav vi har stilt. Den klarte de å følge, og nå er det en glede å meddele at vi vil gjøre de nødvendige unntak, sa Raja.

– Vi har gått gjennom kravene og tilleggskravene og kommet til at dette er smittevernfaglig forsvarlig. Folkehelseinstituttet (FHI) anbefalte ikke unntaket, ut fra et likhetsprinsipp, men vi kom til at vi vil gi det for et begrenset antall kamper, sa Høie.

– Så jobber vi med idretten om andre arrangementer planlagt i Norge i høst. Det må vi komme tilbake senere, men vi har en god dialog med idrettsforbundet om det. For fotballen var det viktig å få en avklaring nå, og det har regjeringen gitt i dag.

Lettelse

Hadde det ikke blitt innvilget unntak, ville kampen blitt flyttet ut av Norge. Serbia-oppgjøret skulle opprinnelig vært spilt 26. mars, men den ble utsatt på grunn av pandemisituasjonen.

Det kreves unntak fra covid-19-forskriften i forbindelse med innreisereglene for spillere med base utenfor Schengen-området.

Protokollen til Det europeisk fotballforbundet (Uefa) er svært streng med tanke på å begrense virussmitte. Dette fikk Norges Fotballforbund (NFF) testet ut i hjemmekampen mot Østerrike (1-2-tap) tidligere i september.

Dersom Norge slår Serbia, venter en «finale» mot enten Israel eller Skottland. Den skal etter planen spilles i Oslo 12. november.

Norge har ikke vært med i et seniorsluttspill i herrefotball siden EM i 2000.

Les også

Haaland kopierte feiringen til kulthelten. Nå har han fått svar.

Fram og tilbake

Dette er andre nøkkeldatoer i den lange prosessen rundt Serbia-kampen:

10. mars: Helsedirektoratet uttalte at tomme tribuner i den viktige fotballandskampen mellom Norge og Serbia 26. mars er riktig vei å gå. – Når det gjelder landskampen er jeg redd dette betyr, for meg som for mange andre som har stor glede av fotball, at vi anbefaler at den ikke gjennomføres med publikum på Ullevaal om 14 dager, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på spørsmål fra NTB.

17. mars: Uefa besluttet følgende: Norges kamp mot Serbia i EM-omspillet i fotball går etter all sannsynlighet helt i starten av juni 2020.

17. juni: Uefa slo fast at Norge – Serbia spilles 8. oktober.

10. august: Det er ikke avklart om Norge får spille hjemmekamp mot Serbia i EM-omspillet i fotball i oktober. Smittesituasjonen spiller inn på vurderingene, sa helseminister Bent Høie (H).

EM-sluttspillet ble utsatt fra sist sommer til neste år. Det skal spilles i perioden 11. juni til 11. juli 2021 fordelt i tolv forskjellige byer rundt om i Europa.

Dersom Norge kvalifiserer seg, venter kamper mot Tsjekkia og Kroatia i Glasgow og mot England i London.

(©NTB)

– Vi åpnet for unntak i kampen mot Østerrike, basert på Uefas protokoll og noen tilleggskrav vi har stilt. Den klarte de å følge, og nå er det en glede å meddele at vi vil gjøre de nødvendige unntak i loven, sa Raja.

– Vi har gått gjennom kravene og tilleggskravene og kommet til at dette er smittevernfaglig forsvarlig. Folkehelseinstituttet anbefalte ikke unntaket, ut fra et likhetsprinsipp, men vi kom til at vi vil gi det for et begrenset antall kamper, sa Høie.

– Så jobber vi med idretten om andre arrangementer planlagt i Norge i høst. Det må vi komme tilbake senere, men vi har en god dialog med idrettsforbundet om det. For fotballen var det viktig å få en avklaring nå, og det har regjeringen gitt i dag.

Publisert: