Dette taler for historisk Ruud-seier: – Favoritt på grunn av det

Flere faktorer gir håp om norsk seier i søndagens US Open-finale mellom Casper Ruud (23) og tennisens tenåringssensasjon Carlos Alcaraz (19).

STERKT TEAM: Casper Ruud har et stort støtteapparat med seg. Her er Christian Ruud, fysisk trener Marcel Da Cruz og fysioterapeut Alexander Brun fornøyd etter et poeng.
Publisert: Publisert:

De siste seks dagene har finalemotstanderne Casper Ruud og Carlos Alcaraz spilt tre kamper hver, men med noen potensielt avgjørende forskjeller:

  • Spanjolen har hatt en hektisk uke og har spilt fire sett mer enn Ruud gjennom de tre kampene.
  • Alcaraz har spilt 13,5 timer tennis mot nordmannens 8,9 timer.
  • Alcaraz’ kamp mot Marin Cilic var ferdig kl. 02.23 på natten i New York. I kvartfinalen mot Jannik Sinner var han ikke ferdig før kl. 02.50 – tidenes senest avsluttede kamp i US Open.

– Da la han seg kl. 06.45 på morgenen. Restitusjonen hans har vært dårligere den siste uken, og han kjenner nok de siste kampene i kroppen. Han er ikke umenneskelig, mener tennisekspert hos Eurosport Christer Francke.

– Det viktigste for restitusjonen, er søvnen. Hvis han får for lite søvn, kan også skadefrekvensen gå opp, sier Ruuds fysiske trener Marcel Da Cruz om tallene.

Følg finalen på VG!

Alcaraz er Spanias store fremtidshåp i tennisen. Toni Nadal, Rafael Nadals onkel, håper imidlertid på norsk seier i finalen. 61-åringen har fulgt den norske stjernen tett på Nadal-akademiet, hvor Ruud har trent siden 2018.

Onkel Toni trekker frem Ruuds finaleerfaring som en fordel og krysser fingrene for akademieleven mot landsmannen Alcaraz.

– Det blir en vanskelig kamp for vår spiller. Han møter en motstander i toppform, men jeg stoler på at Casper har våpnene til å slå Carlos, sier han til Marca.

TRENER: Toni Nadal har også trent Rafael Nadal, en av tidenes beste tennisspillere.

Da Cruz har jobbet tett med Ruud i flere år og følger opp tennisstjernen under US Open. På telefon fra USA kan han berolige norske fans: 23-åringen er fremdeles i topp fysisk forfatning.

– Den er nesten overraskende bra, det viser seg på testene. Alle kjenner det i kroppen etter å ha vært gjennom som mye, men han har ingen vondter eller skader. Casper har ingen problemer med å stå fem nye sett, fysisk sett, forteller Da Cruz.

Han samarbeider tett med fysioterapeut Alexander Brun, og sammen har de ansvaret for at Ruud er fysisk rustet til finalen.

Finalen starter rundt klokken 22.00 og sendes på TVNorge og Discovery+.

MOTSTANDEREN: Carlos Alcaraz er mannen Ruud må tukte om det skal bli en historisk Grand Slam-tittel.

Da Cruz har jobbet med andre utøvere som Cecilia Brækhus, Joshua King, Ezinne Okparaebo og Devon Kershaw. I arbeidet med Ruud har han fått bruk for den brede kompetansen, for en tennisspiller må være god på «alt».

– Det er en så kompleks idrett. I tennis trener du hurtighet, kondis, styrke, balanse, motorikk, timing – og selvfølgelig teknikk. Vi har ikke bygget opp Casper over natten, det har krevd mange års arbeid, sier den fysiske treneren.

På en pressekonferanse tidligere i år snakket Ruud om sin fysiske utvikling.

– Jeg er mer forberedt nå enn i fjor. I fjor hadde jeg kun spilt tre Grand Slam-turneringer før US Open og hadde bare spilt én femsetter. Nå har jeg spilt flere kamper over fem sett. Jeg er mer forberedt mentalt og fysisk. Det var 12 måneder med hardt arbeid i treningsstudioet og ute på banen, men jeg vil si alt er mentalt.

Han også latt seg imponere over finalemotstander Alcaraz, som han beskriver som mer naturlig eksplosiv enn Ruud. Det behøver imidlertid ikke alltid være en fordel.

– Casper har hatt mange færre skader og vært mindre borte enn Alcaraz, tross at Alcaraz er fire og et halvt år yngre, forteller Da Cruz.

Francke, som selv har vært tennisspiller, har latt seg imponere over hvordan Alcaraz har taklet de mange lange kampene.

– Alcaraz kan få en dipp, men jeg har ikke sett det ennå. Hvis Casper greier å male han i stykker, få lange dueller, og få Alcaraz til å flytte seg, kan det gi en fordel, tror tenniseksperten.

Tidligere i år spilte Ruud en Grand Slam-finale for første gang. Det endte med tap for Rafael Nadal. Francke mener imidlertid at erfaringen er uvurderlig.

Han mener det er er svært sjelden at en spiller går til topps første gang man spiller en Grand Slam-finale, og viser til at Alcaraz aldri har kommet lenger enn en kvartfinale i en av de fire store turneringene. Da kan nervene komme på søndag.

– Det er fryktelig vanskelig å vinne på første forsøk. Casper har mest erfaring i en slik setting og er kanskje en liten favoritt på grunn av det. Han kommer til å gå inn i denne kampen med ro, sier Francke.

Det er blitt spilt 102 Grand Slam-finaler de siste 25 årene. I 40 av de har det vært en førstereis-spiller. I fire av kampene har to finaledebutanter møttes. I de 36 andre kampene har den mer erfarne spillerne seiret 77,8 prosent av gangene, ifølge statistikkleverandøren Sofascore.

De siste 18 årene har imidlertid tre spillere vært i særklasse i tennisverden: Roger Federer, Rafael Nadal og Novak Djokovic. Tar man dem ut av ligningen over, stiger seiersprosenten for finaledebutantene til 50 prosent.

VG+ Sport: Se Casper Ruud i Davis Cup på Lillehammer direkte på VG+ Sport fredag og lørdag 16. og 17. september.

Publisert: