Zlatan: - En legende kan fortsatt levere

Zlatan Ibrahimovic (34) har selv kalt seg en legende. Supersvensken lover at legenden fortsatt kan levere. 

Zlatan Ibrahimovic i godt humør på søndagens trening.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

SAINT-DENIS (Aftenposten): — Uansett hvor jeg har vært, har jeg dominert. Det er ikke noe å bekymre seg over!

Den 195 centimeter høye svenske fotballkjempen på podiet vrir litt på nakken, ser ned i bordflaten, før øynene fanger opp den engelsktalende reporteren i salen.

I FRANKRIKE: Journalist Erlend Nesje.

Zlatan Ibrahimovic. Sveriges fotballandslags kaptein. Hele Sveriges Zlatan. Kungen. Legenden En av de aller største stjernene i EM. I løpet av en 22 minutter lang seanse i kjelleren på Stade de France får 34-åringen ett spørsmål han ikke liker.

Les også

Polen måtte slite for å slå tappert Nord-Irland

En påminnelse om at han har dominert for sine klubblag, men ikke for Sverige i mesterskap.

— Jeg har dominert uansett hvor jeg har vært, svarer Zlatan og fortsetter med et stramt blikk:

— Jeg har selvtillit, jeg går inn i denne turneringen med en sterk sesong bak meg. Jeg føler meg sterk, mentalt veldig sterk, og jeg er kommet for å ha det moro. Jeg kommer til den byen hvor jeg har levd de fire siste årene. Jeg er 100 prosent sikker på at de kjenner meg bedre enn jeg kjenner dem. Uansett hvor jeg har dratt, så har jeg dominert. Det er ikke noe å bekymre seg over.

Omstridt og elsket

Zlatan Ibrahimovic er tilbake i landet og byen han la for sine føtter i fire år som spiller for Paris Saint-Germain. Det ble fire strake seriegull og utrolige 50 mål den siste sesongen. Her har han vært omstridt og elsket. Som da han spontant ropte til TV-kameraene at Frankrike var et "drittland" da han ikke fikk frispark i en kamp mot Bordeaux. Det såret en hel nasjon, og Marine Le Pen, lederen av innvandringsfiendtlige Front National, ba ham pelle seg ut av landet.

Les også

Modric-magi fikset seieren for Kroatia

Zlatan gjorde ikke det i mars i fjor. Selvfølgelig ikke. Men i mai i år bestemte 34-åringen seg for at han hadde gjort sitt i Paris.

Noen uker senere er han tilbake. Som kaptein for Sverige, som i kveld møter Irland i sin EM-åpningskamp på Stade de France i Saint-Denis, rett utenfor Paris.

Zlatan er Sveriges kaptein, han er troppens naturlige leder, like naturlig som at det er han som møter mediene dagene før dagen.

Legende som leverer

Alvorlig. Bestemt. Fokusert. Ekstremt skjerpet. Ikke antydning til et smil. Men han gir lange svar. Svar som forteller at han fortsatt har selvtillit før mesterskapet starter.

— Jeg kjenner meg fortsatt j ... sterk. Jeg blir bedre og bedre for årene som går, både mentalt og fysisk. Det handler om å utvikle seg hver dag, lære noe nytt hele tiden, og ta det til det neste nivået. Dersom jeg blir fornøyd bremser jeg meg selv. Jeg må hele tiden pushe meg selv, det er det det handler om. Alt sitter i hodet. Du kan ikke tenke på hva andre sier. Jeg vet hva jeg kan, hva jeg vil og at jeg kommer til å gjøre det. Simple as that.

Les også

Zlatan om supporterbråket: - Det skal absolutt ikke hende. Det skal være kjærlighet

— Du sa at du kom til Paris som en konge og dro som en legende. Hva mer kan du bli enn en legende?

- En legende kan fortsatt levere.

Kan sette EM-rekord

Ibrahimovic scoret sitt første EM-mål mot Italia i 2004. Svensken har allerede knust mange rekorder. Nå har han sjansen til å ta én til. Ingen har tidligere scoret i fire strake EM-sluttspill. Zlatan kan bli den første her i Frankrike.

— Det ville vært stort. Men individuelle prestasjoner kommer alltid i annen rekke for meg. Fordi det kollektive er mye viktigere. Det andre er bonus for meg.

Les også

UEFA advarer England og Russland - kan bli kastet ut av EM

Han har vært en stor spiller nesten siden tusenårsskiftet. Det er ikke noe å lure på. Men det å være både en stor leder og stor spiller samtidig?

— Man har mye ansvar både på og utenfor banen. Å bli en leder er ikke noe man velger – enten er man det, eller så er man det ikke. Jeg har hatt den rollen de siste årene og trives med det. Det har gjort meg enda bedre og sterkere mentalt.

- Hvordan kan du som rutinert kaptein påvirke unge mesterskapsdebutanter, ble det spurt i salen.

— Alle er profesjonelle og vet hva dette handler om. Vi har mange i gruppen som ikke har vært med i sluttspill tidligere. Det er klart det er press. Men det største presset har jeg. Og det legger jeg på meg selv. De andre skal bare lene seg tilbake og ikke kjenne på det presset som jeg har. Jeg tar den rollen. De skal bare gå på banen og gjøre sitt beste.

- Det skal være kjærlighet

Supporterbråket i Marseille har lagt en kraftig demper på EM-festen. Turneringen trenger sportslig fokus igjen.

— Det som skjedde utenfor banen, og til og med på tribunen, skal ikke skje. Det er ikke dette vi skal dele med verden. Vi skal spille fotball. Det skal være glede. Det skal være kjærlighet. Folk skal komme til arenaene for å nyte.

Han kan godt være mannen som får EM til å skinne. Scenen er din, Zlatan!

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og få gratis samlivsråd for sommeren, alt du trenger og ikke trenger å vite om EM i Frankrike:

Publisert: