Heltinne i hundre

<p><strong>Lisleby:</strong> Når landslagskaptein Ane Stangeland Horpestad entrer fotballbanen foran kampen mot USA i morgen, er det for å spille sin A-landskamp nummer 100. — Kjekt, mener forsvarskjempen.</p>

ane stangeland horpestad
  • Kristina Overn
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

— Det er jo ikke sånn at jeg hopper rundt og tenker "yes, nå er det den hundrede landskampen min". Men det er kjekt, det er det, smiler Ane Stangeland Horpestad.

Når fotballjentene møter USA til den første kampen i OL-precampen i Fredrikstad i morgen, spiller Norges kaptein sin A-landskamp nummer 100 med flagget på brystet. Det er drøye ni år siden hun spilte den første, som innbytter mot Italia. Kampen endte 2-2, men selve kampen husker ikke Ane så mye av.

— Jeg husker bare at det var en sinnssykt lang busstur. Jeg kom innpå mot slutten og syntes det var bare skummelt. Det er jo sånn, du er livredd for å gjøre feil. Men etterpå syntes jeg det var veldig moro, erindrer hun.

Høres mye ut

. Gjennom 99 kamper på landslaget har den 165 centimeter høye stavangerjenta blitt en av langslagets stødigste og største bautaer. Når OL tar til i Kina om en drøy måned, er forsvareren en av Bjarne Berntsens aller viktigste ingredienser i medaljeoppskriften. Det er det ikke sikkert hun hadde trodd hvis du hadde spurt henne etter debuten i mai 1999. — Det høres veldig mye ut, ler 28-åringen.

- Vi har jo mange kamper i løpet av et år, så hvis du får tillit hele veien, blir det fort ganske mange. Jeg har gått gradene fra alle de aldersbestemte landslag og oppover, så det har forberedt meg godt på hvordan det er å spille på landslaget. Du forstår de ulike rollene godt etter hvert, sier hun. Det inkluderer også rollen som mesterskapsspiller - som alltid er noe spesielt. Og nå venter snart det eneste mesterskapet hun ikke har fått med seg.

Viktig oppkjøring

— OL blir veldig spennende, det blir en helt ny opplevelse. Nå er det godt at vi får gjort oppkjøringen mot så gode lag (USA, Tyskland og Sverige). Da ser vi bedre hvordan vi ligger an, sier landslagskapteinen, som etter 99 landskamper ennå ikke har tenkt på når det er nok.

- Jeg tar et år om gangen og ser hvordan det går. OL er jo noe jeg veldig gjerne har villet få med meg.

— Betyr det at du vil vurdere satsingen etter OL?

- Nei, det har jeg ikke tenkt på, sier hun.

FAKTA:

11. spiller til 100 kamper

Ane Stangeland Horpestad blir den ellevte spilleren som når 100 kamper for Norges kvinnelandslag i fotball.

Spillerne med flest kamper:

Hege Riise 188

Bente Nordby 172

Linda Medalen 152

Heidi Støre 151

Unni Lehn 134

Solveig Gulbrandsen 120

Brit Sandaune 120

Ann Kristin Aarønes 111

Gunn Nyborg 110

Gro Espeseth 105

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Stor aktør legger ned butikken på Norwegian Outlet på Ålgård

  2. Etterlyser eiere av tyvegods i Sandnes

  3. – Så har nok en stemme fra barn­dommen stilnet

  4. Mener han blir holdt i klubben mot sin vilje

  5. Nå løftes den nye brua på plass

  6. Dødsulykken på Stor­haug: Under­søkelser av mobil­telefon svekker mis­tanken mot bil­isten