Kowalczyk: - Jeg har samlet meg lenge for å skrive denne teksten

I en aviskommentar forteller Justyna Kowalczyk om det å være kvinne i et mannsdominert skimiljø.

Justyna Kowalczyk har opplevd mye suksess i skisporet. Her på medaljeseremonien etter 10-kilometeren i Sotsji-OL, et renn den polske veteranen vant.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Justyna Kowalczyk har slitt veldig denne sesongen, men det er liten tvil om at 32-åringen fortsatt er blant Polens største idrettsprofiler.

Og Kowalczyk har aldri hatt for vane å gjemme seg unna samfunns— og idrettsdebatter i hjemlandet. I forrige uke gikk hun til verbalt angrep på det polske skiforbundet.

Mandag skriver Kowalczyk, i en spalte for sport.pl, om det å være kvinne i en mannsdominert langrennsverden.

— Jeg har samlet meg lenge til å skrive denne teksten. Jeg spurte til og med treneren min om dette var en smart idé, innleder Kowalczyk, før hun senere skriver om sine mindre feminine sider.

— Jeg forelsket meg i stereotypen av en verden hvor testosteron, anerkjennelse og penger regjerer. Jeg rasler med sabelen. Jeg prøver å kjempe. Jeg stanger hodet i veggen. Jeg pakker det ikke inn i sølvpapir, for enkle og konkrete beskjeder når lettest frem til folk. Jeg bruker en mannlig sjargong, forteller skistjernen.

Les også

Kowalczyk dukket ikke opp til dagens start

Dette er Kowalczyks forbilder

I artikkelen hyller imidlertid Kowalczyk kvinnen.

TOUR-FIASKO: Justyna Kowalczyk går her i mål på prologen av Tour de Ski i Oberstdorf. Touren endte ikke bra for det polske skiesset.

— Jeg liker alle kvinners svakheter. Jeg er sikker på at det er nettopp i våre svakheter at vår største styrke ligger, skriver hun.Videre i artikkelen hyller Kowalczyk Joanna Mucha, som var sport- og kulturminister i Polen fra november 2011 til november 2012. Kowalczyk mener Mucha fikk gjennom mange positive endringer.

— Jeg beundrer måten ministeren bevegde seg i det mannlige, minelagte området, skriver Kowalczyk, som også beskriver de tidligere idrettsutøverne Barbara Sobanska, Teresa Socha og Zofia Kelpinska som forbilder.

Les også

Opprørt Kowalczyk: – Får nok bare jeg leser én Facebook-status fra en eller annen idiot

— Kjære mødre og fedre

Kowalczyk avslutter med å komme med en oppfordring til foreldre med idrettsglade døtre.

— Kjære engstelige mødre og fedre, dere må ikke bekymre dere for deres små prinsesser. Selv om de ikke har mottatt noen olympiske medaljer, så vil de hvert fall få mye erfaring, som er vanskelig å få i andre deler av livet. Stereotypiske «manne-menn» møter man ikke ofte lenger i min verden. Det finnes dog mange flere selvsikre, men følsomme kvinner som rett og slett trenger litt mer guts, sier Kowalczyk.

Kowalczyk viste i forrige uke misnøye med at det polske skiforbundet ikke hadde sendt kvinneløpere til junior-VM i Kasakhstan. 32-åringen er den første polske kvinnen som har hevdet seg i den absolutte verdenstoppen i langrenn.

Kowalczyks merittliste er imponerende. Hun har to OL-gull, to VM-gull, fire sammenlagtseire i verdenscupen og fire sammenlagtseire i Tour de Ski.

Denne sesongen er VM i Falun det store målet for Kowalczyk, selv om det mandag ble klart at hun

Les også

skal gå Birken og Vasaloppet senere denne sesongen

.

Basert på tidligere resultater, er tremila i klassisk Falun på mesterskapets nest siste dag, Kowalczyks beste medaljemulighet.

Publisert: