Vikings midtbanekriger ble oppdaget ved en tilfeldighet som 16-åring

Han skulle bli Vikings nye midtstopper, men etter at Karol Mets gikk i krigen et ledd høyere opp har vinden snudd. Med Mets på midten nekter Viking å tape.

Publisert: Publisert:

MANNEN I MIDTEN: Karol Mets har havnet litt i skyggen av klubbens nigerianere, men gjør en vel så viktig jobb med å balansere midtbanen. Foto: JON INGEMUNDSEN

 • Jan-erik Larsen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

STAVANGER (Aftenbladet): Gode kjøp, sier Viking-tilhengerne når de skal forklare årsaken til at klubben rir på en medgangsbølge etter flere salg. Og i neste åndedrag er det de to herlige nigerianerne Samuel Adegbenro og Suleiman Abdullahi som omtales som "gull". Men litt under radaren hos de fleste medier har Karol Mets gått. Estlenderen har en stor og vesentlig rolle i Vikings sportslige framgang.

— Jeg dro til Estland for å se spissen Henri Anier i Flora Tallinn. Da fikk jeg også se en ung midtstopper som markerte seg.

— Ja, absolutt, samtykker trener Kjell Jonevret.

— Vi har veldig mange offensive spillere på midten. Da er det viktig med balanse. Og Karol er en spiller som er dyktig til å tette rom. I tillegg har han en strålende pasningsfot. For oss har det vært veldig bra å ha en så anvendelig spiller, selv om han i utgangspunktet ble kjøpt som midtstopper. Men den tiden kommer nok. Indridi Sigurdsson drar jo hjem til Island etter sesongen, minner Jonevret om.

Les også

Sverrisson og Solli  i troppen – Nisja skadet

Les også

«Krisen har gjort noe godt med Viking»

Oppdaget tilfeldig

Selv synes Mets det er helt greit at det er andre som stjeler overskriftene:

— Jeg leser uansett ikke norske medier, så jeg vet ikke hvilken omtale jeg har fått, sier han til Aftenbladet.

Mets kom til Viking i vinter, og skrev en treårskontrakt. Da var han et ubeskrevet blad, og for Viking var det også tilfeldigheter som gjorde at han havnet på speider Gary Goodchilds blokk.

— Jeg dro til Estland for å se spissen Henri Anier i Flora Tallinn. Da fikk jeg også se en ung midtstopper som markerte seg. Det er fem-seks år siden, og jeg tror ikke Mets var mer enn 16 år gammel da. Likevel noterte jeg meg navnet hans. Og da Kjell (Jonevret) i fjor varslet at han ønsket å få inn en venstrebeint midtstopper, gikk jeg tilbake til notatene mine. Deretter fulgte jeg opp Mets, både i kamper for klubblaget og på det estiske landslaget. Også her ble han benyttet på midtbanen, sier Gary Goodchild.

Jeg synes vi har vært heldige med ham.

Tilbakemeldingene til Viking var at dette var en mann å satse på, en ung, ambisiøs, atletisk og hardtarbeidende spiller.

— Dessuten oppfyller han klubbens strategi, om å rekruttere unge spillere med utviklingspotensial og muligheter for videresalg. At han i tillegg er anvendelig i flere posisjoner ikke noe minus. Jeg synes vi har vært heldige med ham, sier Goodchild.

Les også

Dadi innkalte til familieråd da overgangen til Tyskland røk

Trives i Stavanger

Etter at Mets første gang havnet på Viking blokk gjennomførte han noen treningsopphold hos utenlandske klubber, uten at det endte med kontrakt. Så ble det ny kontakt med Stavanger i fjor.

— Viking var veldig konkrete, og selv om jeg hadde et par andre muligheter, var det Norge som fristet mest. Det er jeg glad for nå. Jeg trives veldig godt i Viking, bor i gangavstand fra Stadion og trives i byen. Det gjør også min samboer. Jeg er glad for å ha henne som en god støtte, sier 22-åringen.

Han har ingen god forklaring på hvorfor han ble midtbanespiller på det estiske landslaget.

— Jeg tror faktisk det var slik at landslagstreneren (svenske Karl Magnus Pehrsson, red. anm.) gjerne ville prøve meg på midtbanen. Og han må ha vært fornøyd, for etter det har jeg spilt midtbane for Estland, sier Mets.

- Hvilken posisjon fortrekker du selv?

— For meg er det ett fett. Prinsippene er det samme, og jeg spiller der treneren synes jeg gjør den beste jobben. Det spiller rett og slett ingen rolle, forsikrer han.

Les også

Et bunnsolid bortelag

Roser samholdet

Mets erkjenner at starten i Viking ikke var god, laget tapte for både Mjøndalen borte og ble utklasset hjemme av Rosenborg. Så forenklet Viking spillet — og til tross for at profiler som Veton Berisha og Yann-Erik de Lanlay er borte - har resultatene kommet.

— Samholdet i troppen er fantasisk. Vi jobber for hverandre og trives på både trening og i kamp. Jeg håper også vi kan avslutte med stil, i både serie og cup. Da handler det å holde fokus på en kamp av gangen. Akkurat nå er det Odd borte, som imponerte i Europa-ligaen mot Dortmund.

- Hvordan takler du byttet mellom kunstgras og naturgras?

— Jeg skal ikke legge skjul på at jeg trives best på naturgras, men jeg er blitt så vant til kunstgras at det ikke er noe problem. I Estland spilles det på kunstgras når sesongen starter i mars, på grunn av klimaet. Men når vi kommer til mai, er det påbudt å flytte til naturgras. Derfor har klubbene to baner, forklarer Mets.

Ikke garderobe-kongen

Han er godt likt i Viking, og står ofte bak artige påfunn på feltet eller i garderoben. Men selv om han er ny i klubben bedyrer Mets at han ikke når Thomas Pereira (fysisk trener) til knærne når det gjelder "practical jokes".

— Selv om Thomas ikke spiller lenger, er han fortsatt kongen på det området, humrer 22-åringen.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
11Sarpsborg 08124261412214
12Sandefjord Fotball124171120-913
13Viking123271423-911
14Start131661324-119
15Mjøndalen122281018-88
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Frankrike, Tsjekkia, Monaco og Sveits blir røde regioner, samt Skåne og Kronoberg

 2. Solberg varsler koronainnstramminger - men skjermer helsevesen, barn, unge og arbeidsplasser

 3. Myndighetene kommer trolig med munnbind­anbefaling fredag

 4. Viking har signert ny keeper

 5. Var helt utslitt etter Lysebotn Opp: – Så brutalt som det ikke går an å forestille seg

 6. Tre personer fra Stavanger testet positivt for koronaviruset etter å ha reist med Color Line

 1. Eliteserien
 2. Odds BK
 3. Viking FK