Bruttern var sjef da Island-helten slo gjennom i Glimt

Ingebrigtsen sammenligner Birkir Bjarnason med Rosenborg-profil.

VISTE TILLIT: Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen ga Birkir Bjarnason tillit i Bodø/Glimt. Nå er islendingen blitt en snakkis i Fotball-Europa.
 • Christian Skare Stendal
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Birkir Bjarnason hadde startet fem eliteseriekamper på to år for Viking. Så ble den da 20 år gamle islendingen leid ut til Bodø/Glimt.

Det ble starten på en karriere som tirsdag kveld fikk sitt foreløpige høydepunkt, da Bjarnason utlignet til 1-1 – målet som til slutt sikret Island et svært overraskende poeng mot Portugal i EM-åpningen.

— Det er meget sterkt, sier en imponert Kåre Ingebrigtsen om Islands prestasjon.

Det var RBK-treneren som var sjef i Bodø/Glimt da Bjarnason kom på lån i 2008. Der fikk islendingen tolv kamper fra start, ti som innbytter og scoret fem mål.

— Birkir er som islendinger flest. Han er en ambisiøs herremann og var fryktelig oppsatt på å bli god. Og han jobbet knallhardt for å oppnå det. Det er utrolig mye hardt arbeid som har tatt ham både til Basel og Italia – og ikke minst til EM, er Ingebrigtsens beskrivelse av den nå 28 år gamle midtbanespilleren.

Etter Glimt-tiden bar det tilbake til Viking, før han etter hvert dro videre til belgiske Standard Liege, italienske Pescara og Sampdoria – og nå i den sveitsiske storklubben Basel.

 • Ronaldo langer ut mot «destruktive» Island: – Feiret som om de hadde vunnet EM

- Like ambisiøse og målrettede

Men da Bjarnason var i Bodø var han lagkamerat med Rosenborgs Anders Konradsen.

— De to var veldig like. De var like ambisiøse, like målrettede og jobbet like hardt. Det var det første året i eliten for begge to, og med begge handlet det om å fortelle at de kom til å bli veldig god. At de bare måtte ha tid til å bli det, sier Ingebrigtsen.

- De var ikke så tålmodig selv?

— Nei, og det skal jo ikke sånne karer være- Det er trenerens jobb å sørge for. De har lyst til å oppnå ting hele veien, og sånn var Birkir. Det var ingenting som skulle få stå i veien for ham.

Det var ikke ett spesielt øyeblikk som gjorde at Ingebrigtsen forsto at Bjarnason virkelig kom til å bli god. Det handlet om at islendingen var gjennomført proff i alt han foretok seg.

Tente til mot Martins

Men én hendelse har brent seg fast i trenerens hukommelse.

— Han lar seg ikke pelle på nesen av noen. Og én gang da Thiago Martins, som var den store stjernen i Glimt da, taklet Birkir på trening, smalt det tilbake. Da måtte jeg sende både Birkir og Thiago i garderoben, sier Ingebrigtsen.

— De kom ut etter en halvtime. Ferdig dusjet og venner igjen.

Spennende gruppe

Rosenborg-treneren er i det hele tatt imponert over innstillingen, og hvor målrettet enkelte fotballspillere er. Noen jobber hele tiden for å bli et ørlite hakk bedre.

— Du har noen sånne typer i fotballen. Som tror at ingenting er umulig, sier han.

Etter det overraskende poenget i åpningskampen tror Ingebrigtsen Island er i rute til å ta seg videre fra gruppespillet i sitt aller første EM.

— Kommer de seg videre er det fantastisk. Muligheten er langt større nå, og slår de Ungarn er alt i egne hender. Den puljen lever, og Østerrike kan fort gjøre noe med Portugal også, sier han.

PS! Ungarn leder gruppen etter seieren over Østerrike. De to beste lagene er sikret plass i åttedelsfinalen. I tillegg går fire av seks gruppetreere videre.

Les også

 1. Ronaldo langer ut mot «destruktive» Island: – Feiret som om de hadde vunnet EM

 2. Glimt-keeperen i skyene

 3. Islandsk jubel etter EM-bragden: «Et eventyrlig øyeblikk»

 4. EM-sjokket: Tidligere Viking-spiller satte Ronaldo i skyggen

Publisert:
 1. Fotball-EM

Mest lest akkurat nå

 1. Ole Kallelid er død

 2. Spiste alene på rommet mens de andre koste seg på julebord. Nå sier hun takk for seg

 3. Stampuben er deres andre hjem: - Hadde den blitt stengt for godt, ville jeg satt meg ned og begynt å grine

 4. Anita Lundekvam (25) har flyttet og selger bilen: – Vi sparer på de siste vedkubbene

 5. Slik så Bjarne ut etter joggeturen

 6. Politiet ønsker tips i forbindelse med savnet kvinne i Haugesund