Rasisme ryster italiensk fotball. Ordfører gir klar beskjed: – En skammelig handling

Inter-supporter og ordfører i Milano, Beppe Sala, var nådeløs mot klubbens supportere etter 1–0-seier over Napoli.

Kalidou Koulibaly ble utvist etter to gule kort med kort mellomrom. Inters Mauro Icardi prøvde å roe ned senegaleseren, som tidligere i kampen opplevde å få aperop ropt etter seg fra tribunen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Det skulle være en gledens kveld for Inter, som kuttet avstanden opp til Napoli til fem poeng etter onsdagens 1–0-seier.

Blant de blå og svarte fargene på tribunen, sto Milanos ordfører Beppe Sala og jublet for overtidsscoringen til Lautaro Martinez.

Ti minutter tidligere hadde Napolis senegalesiske midtstopper Kalidou Koulibaly blitt utvist for to gule kort. Og det var nettopp Koulibaly som ble snakkisen dagen derpå. Rettere sagt hvordan han ble behandlet av hjemmesupporterne.

I italiensk presse er det igjen rasisme som er det store temaet.

– Kom hjem nedslått

Underveis i kampen ble det nemlig ropt mot Koulibaly, i form av apelyder. Dette provoserte også den Inter-frelste ordføreren, som dro hjem og forfattet et innlegg på sin Facebook-side. Der tok han et oppgjør med det han opplevde.

– I går kveld gikk jeg til stadion for å oppleve lidenskapen. Jeg frydet meg over seieren, men jeg kom hjem nedslått, innleder Sala i sitt Facebook-innlegg.

Giuseppe Sala – kalt Beppe Sala – er ordfører i Milano og tilhenger av den blå delen av fotballbyen.

– Lydene mot Koulibaly var en skam. En skammelig handling mot en seriøs idrettsutøver som bringer stolthet over fargen på huden hans, fortsetter han.

Det italienske fotballforbundet har nå bestemt at San Siro stenges i Inters to neste hjemmekamper, som nå må spilles for tomme tribuner. Tribuneseksjonen Curva Nord, der de mest hardbarkede Inter-supporterne står, stenges i ytterligere én kamp.

– Vil gjøre en gest

Sala er ikke den eneste som har vist sin støtte. Inter-spiller Keita Baldé Diao, som spiller med Koulibaly på landslaget til Senegal, la ut en Instagram-melding med et bilde av Koulibaly og teksten «Campione».

Nå vil ordføreren vise en gest mot egne fans neste gang, dersom tilropene fortsetter.

Keita Baldé Diao støttet sin lagkamerat på det senegalesiske landslaget.

– I dette tilfellet vil jeg gjøre en veldig enkel ting. Jeg vil fortsette å gå for å se Inter spille, men ved begynnelsen av slik buing vil jeg nå gjøre en gest. Jeg vil reise meg og gå, skriver Sala.

– Neste gang stopper vi kampen

Det ville også Napoli-trener Carlo Ancelotti, som sier at de hadde gjentatte forsøk på å få kampen stoppet.

– Neste gang kommer vi til å stoppe kampen, om vi så taper, sa suksesstreneren til pressen etter kampslutt.

– Jeg er veldig lei meg for hva som skjedde med Koulibaly. Gutten var opprørt. En rutinert spiller som var målet deres. Til tross for våre forespørsler om å avbryte kampen, ble vi ikke hørt. Jeg er ikke blid, for tre ganger spurte vi om å avbryte, legger han til.

Inter-manager Luciano Spalletti er klar:

– Rasisme skal ikke skje. Folk ønsker at fotball skal være et sted der alle kan samles. Dette er mentaliteten vi bør ha, sa Spalletti på pressekonferansen.

Forlot banen etter tilrop i fjor

På overtid ble også Lorenzo Insigne utvist for Napoli, som spilte sluttsekundene med ni mann.

Koulibaly la selv ut en Instagram-post der han beklaget fansen for 1–0-tapet og utvisningen, men la tydelig til hva han mener om tilropene:

– Jeg er stolt av min hudfarge. Over å være fransk. Over å være senegalesisk. Over å være napotilansk, skriver han.

Tidligere har navn som Medhi Benatia, Mario Balotelli og Kevin-Prince Boateng blitt møtt med rasisme i italiensk fotball. I 2017 forlot daværende Pescara-spiller og tidligere Mesterliga-vinner Sulley Muntari banen etter å ha fått tilrop i en kamp mot Cagliari.

Drept før kampen

I oktober ble Juventus ilagt bot på i underkant av 95.000 kroner og måtte stenge av deler av stadion etter rasistisk oppførsel blant fansen, også da rettet mot Koulibaly, skriver NTB.

De rasistiske tilropene var dessverre ikke det eneste triste som skjedde i forbindelse med onsdagens kamp. Før kampen ble en 35 år gammel Inter-supporter påkjørt og drept.

– Det som skjedde i går er en flause og en skam. Det legger en ekkel bismak på det som til tross for alt var en sterk kamp av Inter. I tillegg til rasismetilropene inne på stadion, ble fire Napoli-supportere knivstukket og en Inter-supporter døde som følge av en påkjørsel. Dette er uakseptabelt uansett, og spesielt i forbindelse med en fotballkamp, sier Christian Aannø.

Han er skribent i Inter Club Norvegia. Inter-eksperten er kritisk til scenene som utspilte seg i Italia i går, men snakker om en rasisme som går lenger tilbake i tid og som ikke bare går på hudfarge.

– Flere spillere har fått rasistiske tilrop, men Koulibaly er nok ekstra utsatt som følge av at han er så utrolig god og nærmest umulig å passere på sitt beste, og supportere dermed tyr til enkle og patetiske triks for å sette ham ut av spill. Bare det siste året har Koulibaly opplevd rasistiske tilrop fra Juventus-, Atalanta- og Inter-supportere, sier Aannø.

– Samfunnsproblem

– Men rasisme basert på hudfarge er ikke den eneste rasismen som finnes i Italia. Det er ingen hemmelighet at forskjellene mellom sør- og Nord-Italia er store, og Napoli opplever ofte det som kalles «territorial discrimination» på sine borteturer i Nord-Italia. Til tider har det faktisk vært så ille at Napoli har truet med å ikke spille ferdig kamper på grunn av anti-Napoli-sanger, fortsetter han.

– Hvordan skal de bli kvitt problemet?

– Man kan snakke om å stenge tribunedeler, bøter elIer å trekke poeng. I mine øyner vil det mest riktige være å stoppe fotballkamper hvor rasistiske tilrop høres, og nekte å fortsette å spille før det forsvinner. I bunn og grunn finnes det mange mulige straffereaksjoner, men rasismeproblemene i Italia løses ikke ved å straffe fotballklubber. Dette er et samfunnsproblem som må løses i alt fra klasserom til regjering, sier Aannø.

Publisert: