Island er et lag bygget av menn. Da blir selv Messi liten.

OM FOTBALL: At Island tar poeng i VM-kamp mot Argentina er ikke noe mirakel. Men det er en stor bragd.

Lionel Messi fortvilet etter uavgjortkampen mot Island.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Argentina-Island 1–1

MOSKVA: Argentinas nummer 10 rev seg i håret, skjøt ballen så hardt han kunne i løse luften og tok av seg det blå kapteinsbindet.

Lionel Messi sto med hoftefeste og så ned i bakken i nesten to minutter.

Så tuslet han sakte av gresset. Noen lagkamerater forsøkte å trøste. Men verdens beste fotballspiller var ikke interessert. Han stirret tomt frem og gikk inn i spillertunnelen.

Les også

Får det glatte lag av NRK-ekspert: - Har aldri sett Messi dårligere

Bak seg hørte Messi lyden av jublende islendinger på tribunen. Han fikk det neppe med seg, men Islands keeperhelt Hannes Halldorsson tok fart og hoppet over reklameskiltene på den andre siden av banen.

Mannen som har reddet 10 av de 24 siste straffesparkene siden 2011, og kastet seg til riktig side da Messi forsøkte seg etter 64 minutter, løp opp på tribunen og feiret med supporterne.

Her avverger Island-keeper Hannes Halldorsson straffesparket fra Lionel Messi,
Les også

Pengeutpressing, trekantdrama og slåsskamp. Her er de omstridte stjernene som mister VM

Islands keeperhelt

Argentina 1. Island 1.

At Island tar poeng fra Argentina i en VM-kamp er ikke noe mirakel. Det er å undervurdere Island.

Men det er en gedigen prestasjon. En bragd.

– Jeg visste at dette kunne skje, derfor har jeg studert mange av straffesparkene til Messi. Jeg har også sett på hvordan jeg selv har opptrådt på straffe. Det var en god følelse å ta det, det var nesten litt uvirkelig, smilte Halldorsson på den internasjonale pressekonferansen.

– Vi var bedre og vi skapte sjanser. Men straffemissen var smertefull, erkjente Messi.

Da Halldorsson var 14 år, skadet han ankelen i en snowboardulykke. Han kunne ikke spille fotball og gjorde helt andre ting. Halldorsson er sønn av en filmregissør og hjalp pappa med å klippe kortfilmer i stedet for å spille fotball.

Men islendingen kjempet seg tilbake. Som keeper.

Det tok sin tid før han nådde toppen. Om det å spille for Bodø/Glimt, Sandnes Ulf og Randers kan kalles for det.

Men som 32-åring, under fotball-EM, var Halldorsson en av Islands helter.

Her på Spartak stadion ble han det igjen. En islandsk helt. Å redde et straffespark fra Lionel Messi, i en VM-kamp, det blir ikke mye større for en keeper.

Halldorsson svevet på en sky av lykke.

Det gjorde ikke Messi.

Hannes Halldorsson ble Islands store helt. han reddet straffe og hadde flere andre gode inngripener.

Alt handlet om Messi

For hele denne varme junidagen i Moskva var det Argentinas nummer 10 alle snakket om, noen timer etter at Cristiano Ronaldo hadde scoret tre ganger da portugiseren innledet sitt VM mot Spania.

Rundt stadion hang det bannere av Messi. Samt en hel del av Diego Maradona, den argentinske helten og legenden Messi alltid måles opp mot i mesterskap.

Den gamle nummer 10, altså Maradona, var høyt og lavt bak oss på VIP-tribunen. Diego trosset «røyking forbudt»-skiltet, fyrte opp en stor sigar og blåste røyken ut over stadion.

Som om han bryr seg om regler. Det har han aldri gjort.

Men han er svært til stede. Så her hoppet han og spratt, i takt med de tisuener av andre argentinere på tribunen.

Det var 90–10 i favør Argentina på tribunen. Det føltes som å være i Buenos Aires. Island med sine 340.000 innbyggere opp mot Argentinas 44 millioner blir smått. Island kunne fått plass i en høyblokk i Buenos Aires.

Men i en fotballkamp er 11 mot 11.

Da er alt mulig. Også å stoppe Messi. Landslagssjef Heimir Hallgrímsson sa dagen før kampen at det ville være urettferdig å sette én mann til å markere verdens beste fotballspiller.

Ragnar Sigurdsson og de andre islandske spillerne feiret sammen med supporterne.

Pakket inn Messi

Messi ble i stedet pakket inn av tre-fire menn. Islendingene var over Messi hele tiden. Han fikk ikke rom, uansett hvor mye han forsøkte.

Messi ble tidlig frustrert. Det så du på ansiktsuttrykket.

Men da Sergio Agüero ga Argentina ledelsen etter 18 minutter, trodde vi at resten av kampen kom til å handle om det ble tre-fire eller fem til søramerikanerne.

Så feil kan man ta. Island er bygget av noe helt spesielt. De har stamina. De er menn. De gir aldri opp.

Trener Hallgrimsson var like rolig da Argentina tok ledelsen. Han sto ved sidelinjen i shorts og overtrekksjakke med armene i kors. Ga tydelige beskjeder. Men på en rolig måte.

På den andre trenerbenken satt det ingen trener. Argentina-boss Jorge Sampaoli vandret hvileløst frem og tilbake i det tekniske området. 10 skritt til høyre. Så tittet litt ut på det som skjedde på banen. Deretter 10 skritt til venstre. Frem og tilbake. Hele tiden. Og et lite splitthopp da Argentina tok ledelsen. Ellers gikk han frem og tilbake. Jeg vet ikke om han hadde skritteller, og hvilke utslag den eventuelt ga, men mannen må ha tilbakelagt adskillige meter.

Forsvarte seg heroisk

Da Argentina-keeper Wilfredo Caballero måtte gi retur etter 24 minutter, og Alfred Finnbogason satte ballen i det tomme buret, måtte kortene deles ut på nytt.

Island forsvarte seg heroisk og satset på kontringer. De dro ned tempoet. De skulle ikke underholde. Messi ble pakket inn like godt gjennom hele kampen, argentinerne ble mer og mer frustrerte etter hvert som minuttene fløy av gårde.

Heller ikke Messis forsøk på straffe reddet ettermiddagen. Halldorsson kastet seg helt riktig til høyre side og reddet. Messi var bare fortvilet. Han visste trolig spørsmålene som ville komme. Om at han ikke leverer godt nok for landet han ble født i. Samtidig satt Cristiano Ronaldo et eller annet sted i Russland og humret for seg selv.

Det er en evig konkurranse mellom dem om å være beste. De skal hele tiden overgå hverandre.

CR7 har fått sin praktfulle start på mesterskapet.

Messi bør glemme sin fortest mulig.

Om presset var stort på ham før VM, bli det ikke noe mindre de neste dagene og ukene. Dette er trolig hans siste sjanse til å gjøre det samme som Maradona, å lede Argentina til VM-gull.

Island kan derimot se inn mot de neste kampene svært senkede skuldre. De har fått en pangstart i det mange kaller «dødens gruppe».

Publisert: