Hoppkvinnene mister konkurranse - erstattes av menn. Det får OL-helt til å reagere.

– Jeg forstår ikke helt hvorfor det er slik, sier Maren Lundby.

Maren Lundby er i kjempeslag om dagen, og hun skulle gjerne fått lov til å hoppe mix i verdenscupen. Men slik blir det ikke.
 • Mette Bugge
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Skihopperen Maren Lundby reagerer på at den eneste mix-konkurransen før VM faller bort til fordel for lagkonkurranse for menn.

– Det virker veldig merkelig, sier den olympiske gullvinneren, som i Granåsen tirsdag leverte et rekordhopp på 149 meter. Da overbeviste hun stort.

Det hun, i likhet med andre synes er trist, er at et viktig renn i verdenscupen til vinteren likevel ikke kan arrangeres, selv om det står på terminlisten.

 • Fått med deg denne? Lundby med supersvev: Hoppet tre meter lenger enn stjernens bakkerekord - på plast

Rennet skulle ha foregått i tyske Titisee-Neustadt 8. desember. Det internasjonale skiforbundet (FIS) har sendt ut melding på nettet om at konkurransen i storbakken for to menn og to kvinner likevel ikke kan arrangeres. Det har ført til en rekke kommentarer på sosiale medier, spesielt siden konkurransen er erstattet av lagkamp for menn.

Ellers blir det individuell konkurranse for kvinner og menn denne helgen i Tyskland.

– Jeg synes dette er kjedelig, og jeg forstår ikke helt hvorfor det er slik. Dette var eneste mulighet for oss til å konkurrere i den grenen før vi skal gjøre det samme i VM i Seefeld. Vi har jo kjempet for å få flere renn denne sesongen, kommenterer Lundby.

Hun var verdens beste i vinter, men nå er det VM i Seefeld som blir det store.

Mer butikk med herrene

Mixedkonkurransen, der kvinner og menn er på samme lag, er noe Norge har gått inn for. Under VM i Falun ble det medalje.

– Det er sikkert mer butikk å ha herrekonkurranse enn mix. Det er nok så enkelt som det, kommer det fra verdens beste hopper på kvinnesiden.

Også landslagstrener Christian Meyer beklager at kvinnene ikke får være med herrene i en konkurranse alle hadde gledet seg til. Han tror i likhet med Lundby, noe også Det internasjonale skiforbundet (FIS) har formidlet, er at arrangøren sliter økonomisk.

– Ja, de tjener mer penger på lag herrer enn mix. Vi hadde sett frem til en slik konkurranse i stor bakke. Det ville vært banebrytende. I VM skal mix foregå i liten bakke.

Landslagstrener Christian Meyer har med Maren Lundby (f.v.), Silje Opseth og Anna Odine Strøm på landslaget.

– Har potensial

Sportssjef Clas Brede Bråthen bekrefter at det er finansene som setter en stopper for mix-konkurransen.

– Men hvorfor har man da råd til en ny konkurranse for menn i samme arrangement?

– Det er fordi avtaler ofte forhandles fem år av gangen med sponsorer og TV. Mix er priset mye lavere enn en lagkonkurranse for herrer. Derfor har arrangøren ikke noe valg for å klare å gå i pluss. Mix gir færre inntekter enn så lenge. Jeg mener at mix har vist at den har et potensial. Det tar bare litt tid å få alt på plass.

Får ikke lenger noen test

Bråthen mener at tyskerne er like ivrige som nordmenn på å bygge opp om mixproduktet, men når arrangøren sliter for å få endene til å møtes, var det ikke noen annen utvei.

– Det var eneste test før VM?

– Ja, det stemmer. Vi er alle enige om at dette er synd. Så er det slik at vi må sørge for å få bygget opp hoppsporten på en hensiktsmessig måte. Vi har ingen mulighet til å bruke penger som andre sjenerer.

Publisert:
 1. Maren Lundby
 2. Mette Bugge
 3. Hopp

Mest lest akkurat nå

 1. Helseministeren: – At Nord-Jæren nå innfører munnbindpåbud viser at de tar situasjonen på alvor. Et eksempel til etterfølgelse

 2. Det går ikkje så bra med Knut (42) på Mallorca

 3. Disse korona­reglene gjelder nå

 4. 8 myter om koronavaksinen

 5. Marcus (8) er koronasmittet. Det var ikke åpenbart for noen. Så ble det for første gang masse­testing på skolen

 6. 41 smittet på bedehus-basar