12. desember: Da Benny var på «Play of the Day»

<p>... men tv-giganten fikk aldri med seg Viking-trenerens strekk.</p>

Stavanger stadion:Trener Benny Lennartsson.fotball UEFA-cupen 1. runde 2. kamp Viking - Chelsea 4-25-4 sammenlagt
Publisert: Publisert:
Stavanger stadion:Trener Benny Lennartsson.fotball UEFA-cupen 1. runde 2. kamp Viking - Chelsea 4-25-4 sammenlagt
Stavanger stadion:Trener Benny Lennartsson tar "fygaren".fotball UEFA-cupen 1. runde 2. kamp Viking - Chelsea 4-25-4 sammenlagt
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

TIL: DEG!

FRA: DEG! (...med litt hjelp fra 100% Fotball.)

--- Den siste uken har våre lesere hatt muligheten til å stemme over de fotballbegivenhetene de ønsket seg i årets julekalender. Her følger det åttende av 24 minner du kan kose deg med i adventstiden. Hele julekalenderen finner du HER !

--- ## Eventyret i Stavanger

Chelsea hadde verdensmester Emmanuel Petit, supertalentene William Gallas og John Terry, tidligere landslagsspiller og kaptein Graeme Le Saux, kommende England-stjerne Frank Lampard, den italienske eleganten Gianfranco Zola, lovende Eidur Gudjohnson fra Island og kruttønna Jimmy Floyd Hasselbaink fra Nederland.

Alle var de på banen da underet på Stavanger Stadion utspant seg en sen og forblåst oktoberkveld i 2002.

Som følge av fasilitene på den gamle stadion på Eiganes fikk kun 5.555 tilskuere slippe inn portene, men hele byen burde fått plass den kvelden Viking nedsablet selveste Chelsea i UEFA-cupen.

«It was Roga and out»

Seieren går inn som en av de største i norsk klubbfotball, og bragden gikk verden rundt. Naturlig nok var engelske aviser like sjokkert over det som traff dem som det daværende Chelsea-manager Claudi Ranieri var.

«It was Roga and out» var ordspillet tabloiden The Sun brukte. Det viste til Chelseas farvel i UEFA-cupen til et lag fra Rogaland.

«The Blues var bare tre minutter fra avansement i en del av Norge kalt Roga Land (!), men tapte mot et lag bestående av en Premier League-flopp (Erik Nevland red.anm.) og en hobbypianist (Peter Kopteff red.anm.), refset den engelske storavisen.

Det var imidlertid ikke mye hobbypreg over spillet til finnen den kalde torsdagskvelden i oktober 02. Han slo hjørnesparkene som ga 1-0 og 3-1 og scoret selv 2-0 med et velplassert skudd med høyrefoten.

(Artikkelen fortsetter)

PUNKTUM FINALE: Erik Nevland setter inn 4-2-målet den historiske oktoberkvelden i 2002. Chelsea-kaptein Graeme Le Saux, liggende, kan bare konstatere nederlaget. (Foto: Fredrik Refvem)

Premier League-floppen Nevland sprudlet også i forestillingen der de aller fleste Viking-spillerne leverte opp mot sine beste 90 minutter i karrieren.

Kopteff og Nevland var involvert i samtlige fire Viking-mål. Den nåværende Fulham-proffen scoret 3-1-målet og fastsatte sluttresultatet til 4-2 fire minutter før full tid.

På pressekonferansen etter kampen fikk Nevland spørsmål om hvorfor han ikke fikk det helt til i Manchester United. Da grep Benny Lennartsson mikrofonen.

– Treneren var ikke god nok, sa Viking-treneren ironisk til en rungende latter.

Julekalenderen 2008:

1. desember: Sveisen cupfinale

2. desember: Klinsmania

3. desember: Skorpionsparket

4. desember: Snøballkrigen

5. desember: Golden goal ga gull

6. desember: Det tyrkiske EM-fenomenet

7. desember: Carlos' umulige mål

8. desember: Den utrolige snuoperasjonen

9. desember: — Det var vel ikke så verst...

10. desember: Zidanes finale

11.desember: Van Bastens superscoring

Tråkket over på Stamford Bridge

I tillegg Nevland og Kopteff fikk også den svenske fargeklatten oppmerksomhet langt utover Norges grenser, og det var ikke bare på grunn av den sensasjonelle seieren. I de nervepirrende sluttminuttene på Viking Stadion klarte heller ikke han, i likhet med de 5.555 tilskuerne, å sitte stille.

Da den nederlandske kamplederen, Jack van Hulten, blåste sluttsignalet tok Lennartsson av gårde på en ellevill jubeltur. Han inntok Alf Kåres Tveit legendariske «fygar», tok av seg capsen og pådro seg samtidig en strekkskade (!).

Se Bennys strekkfeiring her:

– På Stamford Bridge tråkket jeg over, på Stadion fikk jeg strekk. Men det var vel å merke en solid spurt, rask og elegant, sa Lennartsson til Aftenbladet.

Klippet av en jublende glad Benny gikk verden over og var også CNNs «Play of the Day» dagen etter bragden. De fikk imidlertid aldri med seg svenskens skade...

11 toppkarakterer

Også på hjemmebane sto pressen på hodet. Rogalands Avis rullet like godt terningkast seks til samtlige spillere. Aftenbladet var også sjenerøse med børskarakterene.

De kåret Peter Kopteff til banens beste og ga han karakter ni. Det samme fikk Erik Nevland.

(Artikkelen fortsetter)

VANVITTIG KAMP: Peter Kopteff leverte til nier på spillerbørsen til Aftenbladet. I Rogalands Avis fikk han terningkast seks. Her i duell med John Terry. (Foto: Fredrik Refvem)

Dårligst ut kom imidlertid backveteran Thomas Pereira. Sarpingen ble regelrett herjet med av Chelseas danske ving Jesper Grønkjær.

– Grønkjær er den vanskeligste motspilleren jeg har møtt. Å plassere seg korrekt i forhold til en så rask spiller er rett og slett håpløst. Heldigvis gikk det bedre etter hvert, sa Pereira til Aftenbladet etter 90 hektiske minutter.

I ettertid betyr det så lite at han var rundingsbøye. For målgivende pasninger kom det aldri fra høyresiden til hurtigtoget fra Danmark.

Resultattavlen viste 4-2. Sammenlagt ble det 5-4, og et avansement som vil være i historiebøkene for alltid.

SLAGEN MANN: Claudi Ranieri og Chelsea fikk hard medfart i engelske medier etter nederlaget i Stavanger. (Foto: Fredrik Refvem).

Publisert: