Milans førstekeeper er yngre enn Ødegaard: - Ekstremt overraskende

Da Gianluigi Donnarumma var guttespiller, måtte moren vise frem sønnens fødselsattest for skeptiske motstandere.

STORTALENT: De fleste ble overrasket da Gianluigi Donnarumma fikk Serie A-debuten for AC Milan 25. oktober. Siden har 16-åringen beholdt plassen.
 • Daniel Røed-Johansen
  Kommentator, Aftenposten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Som 11-åring ruvet Donnarumma høyt over resten av spillerne på banen. Moren Marinella hadde med sønnens fødselsattest på alle kampene. Til stadighet måtte hun vise frem dokumentet overfor motstandere som mente at sønnen måtte være for gammel for nivået han spilte på.

Historien fortelles av The Guardian.

Gianluigi Donnarumma har vekket internasjonal oppsikt etter at han ble valgt som førstekeeper i den italienske storklubben AC Milan. 25. oktober startet han kampen mot Sassuolo, bare 16 år og åtte måneder gammel. Han ble med det den yngste keeperen noensinne til å starte en kamp i Serie A. I uken etterpå fikk han fornyet tillit både mot Chievo og Lazio. Med Donnarumma mellom stengene har Milan vunnet tre kamper på rad for første gang siden våren 2014. Han ble noe overraskende tatt ut på U21-landslaget i dag, onsdag.

For å dra en sammenligning: Donnarumma er tre måneder yngre enn Martin Ødegaard.

SETT DENNE?

Les også

Ødegaard skuffet igjen: - Problemet er at han er for god

— Ble veldig overrasket

Han har vært med hele veien på aldersbestemte landslag for Italia og imponerte for Milans førstelag under sommerens sesongoppkjøring. Det var likevel få som hadde sett for seg at han ville presse Diego López ut av laget, selv etter 14 baklengsmål på åtte ligakamper.

Milan-manager Sinisa Mihajlovic.

Milan-manager Sinisa Mihajlovic viste imidlertid nok en gang at han ikke er redd for å ta tøffe avgjørelser.— López hadde ikke noen ideell start på sesongen. Ingen har klippekort under Mihajlovic, og han mente at Donnarumma hadde vært bedre på trening. Jeg personlig ble veldig overrasket over nyheten. Det å benke fjorårets kanskje beste Milan-spiller virker som galskap, men det er blitt tre seiere. Foreløpig er det ingenting å klage på, men det var ekstremt overraskende, sier Per Asbjørn Solberg, redaktør i Milans norske supporterklubb, til Aftenposten.

Drømte om Milan

For Donnarumma er det en drøm som går i oppfyllelse. Da han var seks år gikk broren Antonio, også han keeper, til Milan. Broren greide aldri å slå gjennom i klubben, men Gianluigi Donnarumma hadde bestemt seg for hvor han ville spille. Derfor ble fremstøt fra klubber som Internazionale, Napoli og Juventus avvist, og som 14-åring ble han en del av Milans akademi.

Mot slutten av forrige sesong fikk han sitte på benken for førstelaget. I sommer gikk han forbi klubbveteran Christian Abbiati som andrekeeper. Og for halvannen uke siden tok han steget helt opp som klubbens nye førstekeeper.

I ettertid er det kommet frem at López har slitt med en kneskade i lengre tid og må gjennom behandling. Det kan ha påvirket den tidligere Real Madrid-målvaktens prestasjoner, men skal ikke være grunnen til at Donnarumma fikk sjansen fra start.

Sammenlignet med Buffon

Flere har sammenlignet 16-åringen med keeperlegenden Gianluigi Buffon, som står med 151 A-landskamper for Italia.

— Han kan bli vår keeper de neste 20 årene. Jeg misunner mine etterfølgere, som ikke behøver å investere i en ny keeper de neste årene, har Milans klubbpresident Silvio Berlusconi uttalt.

Les historien om Buffon:

Les også

Legenden som står i veien for den norske EM-drømmen

— Han har alle forutsetinger for å bli en vanvittig god keeper. Han har vært fast på alle U-landslag, også over eget alderstrinn. Nå skal han opp på U19-landslaget. Men det er vanskelig å si om han kan bli en ny Buffon, det er mange som er blitt spådd å bli det opp gjennom årene. Men av dem er han en av de mest lovende jeg har sett, vurderer Per Asbjørn Solberg.

Gianluigi Donnarumma er blitt sammenlignet med den italienske keeperlegenden Gianluigi Buffon.

Han trekker frem den 196 centimeter høye keeperens fysikk, igangsettinger og reflekser, men påpeker at Donnarumma har vist at han fortsatt mangler litt på klokskap og i posisjoneringsspillet.Donnarumma vil trolig få flere førstelagskamper i tiden fremover mens López behandles, men Solberg mener det vil være svært overraskende om han greier å beholde statusen som førstevalg gjennom hele sesongen.

Milan-manageren reagerte på kritikk

Etter Serie A-debuten fikk Donnarumma kritikk for målet han slapp inn i 2-1-seieren. Kritikken fikk Mihajlovic til å riste på hodet. Han kaller keeperen «Milans juvel».

Diego López er blitt vraket for en 16-åring.

— Til alle dere som dømmer ham, har jeg et spørsmål: Hva gjorde dere da dere var 16 år? Han må riste av seg kritikken og fortsette i samme spor, fastslo Milan-manageren.Donnarummas far, Alfonso, føler seg trygg på sønnens mentale styrke.

— Det vil ikke gå til hodet på ham. Gianluigi er en stille og rolig gutt, og han går gjennom dette med ydmykhet. Etter treninger og kamper foretrekker han å møte venner fra juniorlaget eller dra hjem til familien. Han prøver å lære noe nytt fra hver sitasjon. Han hater å være uforberedt og gjør mye research, også på skolen, har faren fortalt Tuttomercatoweb, ifølge Football Italia.

- Donnarumma-valget viser at han har baller

Etter en vinnerrekke på tre kamper har Milan nå klatret opp til sjetteplass på tabellen. Det begynner å bli lenge siden klubbens forrige storhetstid, men Solberg ser omsider tegn til bedring. Han mener valget om å gi keeperansvaret til en 16-åring sier myeom Mihajlovic.

— Å tørre og putte en 16-åring i mål etter den sesongstarten der viser at du har baller. Han hadde dårligere poengsnitt enn Filippo Inzaghi, som fikk fullstendig slakt. Nå ser det veldig mye vedre ut. Han har brukt tid på å sette et lag, men har tatt den del riktige avgjørelser den siste tiden, sier Per Asbjørn Solberg.

De neste årene vil vise om Milan igjen kan bli en klubb å regne med i Europa-toppen, og om Gianluigi Donnarumma kan bli en ny Buffon. I tiden fremover vil alles øyne være rettet mot en 16-åring som lever ut guttedrømmen.

Les også

 1. Ødegaard om draktsalget: - Er det sant? Det er jo helt utrolig

Publisert:
 1. Italiensk fotball

Mest lest akkurat nå

 1. Kortvarig tomatlukke for «Geggi»

 2. 270 var med i trekningen for å få kjøpe de 30 boligene. Nå kjemper huseierne for millioner i erstatning

 3. Ruskeværet torsdag var bare en liten forsmak på det som kommer i helgen

 4. Fra koronaskam til deling av positive tester på sosiale medier: – Overhodet ikke flaut

 5. Vekter ble kuttet med kniv på legevakten

 6. – Hver helg gikk jeg i badstue i Giskehallen. Jeg ville ikke lukte mink på fest