«Sørloths overgang er et eventyr om å ta ett steg tilbake for å kunne ta to steg frem»

KOMMENTAR: Nå er det igjen tid for å ta steg opp på karrièrestigen for Alexander Sørloth. Lange steg. Bratte steg. Er han klar for det?

Fotballekspert
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Rosenborg, Bodø/Glimt, Groningen, Midtjylland og så Crystal Palace. Det er de fem siste klubbene til den 22 år unge trønderen. I den rekkefølgen. Det forteller ganske mye.

I Rosenborg måtte han finne seg i å stå i kø bak eldre, og på den tiden skarpere, konkurrenter. Da hadde han to valg. Det ene var å akseptere situasjonen, det andre var å søke utfordringer andre steder.

Les også

Sørloth til Crystal Palace for rekordsum: – Det snur plutselig i fotball, og det er jeg veldig glad for

Turen gikk til Bodø og Glimt. Et dårligere lag, men nøyaktig det han trengte der og da. Han fikk spille kamper regelmessig. Hadde han en svak kamp fikk han likevel spille neste.

Spør hvilken som helst spiss om viktigheten av nettopp det. Mål scores aldri med høye skuldre, mål scores når omgivelsene gir deg aksept for å feile.

"Moneyball-prinsippet"

Tilliten ble betalt tilbake med 13 mål på 26 kamper. Det ga overgang til Groningen i nederlandsk æresdivisjon – to steg frem.

Om det var mangel på tillit eller et for stort steg er vrient å si, trolig var det en kombinasjon. Fakta forteller likevel om fattige fem mål på 42 kamper, riktig nok kun 15 av dem fra start.

Les også

Se eksklusivt intervju med Sørloth her: – En guttedrøm som har gått i oppfyllelse

Det er ikke tall som får trenere eller sportsdirektører til å by over hverandre i jakten på forsterkninger. Neste steg ville derfor etter alt å dømme bli ett skritt tilbake.

Heldigvis fantes det en dansk klubb som har spesialisert seg på å se potensialet i spillere i sånne situasjoner.

Midtjylland er en Superliga-klubb som drives etter "Moneyball-prinsippet". Veldig enkelt forklart handler det om å finne spillere som ut fra flere kriterier underpresterer der de er, og derfor "underprises" ved kjøp. De traff blink.

Fotballekspert Lars Tjærnås

En liten åpenbaring

Jeg har sett Sørloth i mange kamper i Superligaen denne sesongen. Nesten uten unntak har han vært en liten åpenbaring. En ting er tallene. Ti scoringer på kun 16 kamper fra start er imponerende nok.

Men den høyreiste spissen bidrar med så mye mer enn bare å sparke baller inn bak motstandernes keeper.

Han har alltid hatt gode fysiske forutsetninger, trolig også i form av gener, som sønn av en tidligere landslagsspiss. Det siste året spesielt har han utviklet duellkraft ganske enormt. Det gjør at han ikke blir skubbet vekk i de tette duellene like enkelt som tidligere.

Les også

Her er det viktigste som skjedde på «Deadline Day»

Økt kraft og større muskulatur har også gjort han til en strålende hodespiller. De som har sett Norges siste landskamper har sett en spiss som vinner langt flere av de lange oppspillene enn før, selv mot tøffe og svært robuste motstandere.

Kraft, finesse, strak vrist

Han har også en helt annen mobilitet enn han hadde tidlig i karrièren. Nå er han en spiss som er vrien å få tak i for forsvarere.

Det er ikke lett å flytte på han med kraft, det er ikke mye enklere å følge han når han er på jakt etter tomme rom og scoringsmuligheter.

Ved siden av dette har han blitt enda bedre til det han har vært ganske god til hele veien – å være rolig når mulighetene kommer.

Der litt for mange bruker rå kraft som eneste våpen nesten uansett vinkel og distanse, er Sørloth dyktig til å hente opp det riktige redskapet fra sin egen verktøykasse.

Kraft, finesse, strak vrist eller rolig innside – han behersker det meste av dette.

Les også

Rørt pappa Sørloth: – Veldig stolt og veldig glad. Det er nesten uvirkelig

Sørloth vil trenge tid for å tilpasse seg i Crystal Palace, særlig fordi han nå kommer fra en liga som er utenfor sesong, mener Tjærnås.

Tre fordeler

Nå er det igjen tid for å ta steg opp på karrièrestigen. Lange steg. Bratte steg. Er han klar for det?

Det vet vi selvsagt ikke, men tre fordeler har han.

  • Han slipper å konkurrere om plassen på laget med spisser i scoringsform. Christian Benteke har scoret to ganger på 19 kamper. Ingen av de andre rene spissene har scoret i det hele tatt denne sesongen.
  • Han vil få kantspillere med ferdigheter til å kunne fore han med innlegg. Både Wilfried Zaha og Andros Townsend er spillere som ofte vinner sine kamper i kampen bredt i banen, og kommer ofte til innlegg. Der er Sørloth god. Han er sterk nok til å vinne noen av duellene på kraft, smart nok til å bevege seg på en måte som gjør at han får rom.
  • Han kommer til en manager som kjenner det skandinaviske markedet, og som tidligere har hatt suksess med å få spillere derfra til å prestere i Premier League.
Les også

Sørloth til Premier League: – Summen i seg selv er galskap, men det er ikke hans feil

Grunn til å applaudere

Samtidig er dette en liga der alle motstanderne er klart bedre enn samtlige han tidligere har møtt. Alt han har gjort tidligere må han gjøre ganske mye bedre for å bli en suksess.

Det kan han selvsagt klare, men normalt vil han trenge tid for å tilpasse seg, særlig fordi han nå kommer fra en liga som er utenfor sesong.

Lykkes han vil det være fantastisk også for landslaget. Skal vi nærme oss det vi en gang var, er vi nødt til å få spillere ut i de største ligaene. Eller rettelse – vi er nødt til å få spillere ut i de ligaene som spiller fast. Spilletid i Midtjylland er bedre enn benk i London.

Inntil videre er det uansett grunn til å applaudere Midtjylland, som så talentet, og mest av alt gutten selv som har greid å foredle det.

Publisert:

Premier League

SVUTMP
1Arsenal20162245172850
2Manchester City21143453213245
3Manchester United2113353426842
4Newcastle United211010134122240
5Tottenham Hotspur22123741311039
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk