169 russiske utøvere godkjent for OL-deltakelse

Russiske idrettsledere opplyste torsdag at 169 russere er godkjent for deltakelse i de olympiske vinterlekene i Pyeongchang.

169 russere er klarert for deltakelse i vinter-OL i Pyeongchang, meldte russiske idrettsmyndigheter torsdag.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Vår påmelding av OAR-utøvere er nå godkjent for 169 utøvere. Dessverre er mange ledende utøvere ikke blant de godkjente, sa visepresident Stanislav Pozdnjakov i Russlands olympiske komité under en pressekonferanse i Moskva.

Les også

Utestenges fra OL – nå har VM-kongen reserveplanen klar

Det er ikke gitt at alle de godkjente utøverne reiser til Sør-Korea.

– Utøverne avgjør selv om de velger å delta eller ikke, men disse 169 er den endelige listen over godkjente utøvere, sa idrettsminister Pavel Kolobkov.

Tidligere har IOC meldt at den endelige listen over inviterte russiske utøvere vil bli klar lørdag 27. januar.

Betingelser

I desember ble Russland som nasjon utestengt fra Pyeongchang-lekene på grunn av systematisk dopingjuks, men IOC åpnet for at russiske utøvere som oppfyller strenge kriterier får lov å være med likevel.

Det skal de gjøre under OL-flagget, med forbud mot bruk av nasjonalfargene og under betegnelsen «olympiske utøvere fra Russland» (OAR).

Les også

Her er IOCs liste med krav til de russiske OL-utøverne

Kolobkov la til at Russland kan komme til å arrangere alternative konkurranser for utøvere som ikke får være med i OL.

Han sa også at man vil kjempe videre for utøverne som er nektet OL-deltakelse, både i Idrettens voldgiftsrett (CAS) og eventuelt sivil sveitsisk rett.

Utsiling

Opprinnelig gikk et IOC-panel gjennom en liste over 500 russiske kandidater, og 111 av disse ble underkjent på grunn av «sterk mistanke» om at de hadde vært involvert i dopingjuks.

Blant disse var profiler som langrennsløper Sergej Ustjugov, skiskytter Anton Sjipulin og kortbaneskøyteløper Viktor An.

IOC la torsdag på sitt nettsted ut en forklaring om hva slags informasjon panelet brukte under utsilingen av utøvere med sterk dopingmistanke mot seg.

Les også

Ole Einar Bjørndalen gjør helomvending: - Jeg er utladet

– Vi har sett etter mistenkelige verdier i utøvernes biologiske pass, vurdert beviser i McLaren- og Schmid-rapportene og avgjørelser fra Denis Oswalds disiplinærkommisjon, samt informasjon fra WADA, olympiske vinteridrettsforbund og dopingjegerne som tester utøvere før OL, sier panelets leder Valérie Fourneyron.

– Dette er omfattende, men ikke uttømmende, og jeg vil understreke at vi har sett på mange opplysninger fra ulike kilder. Våre avgjørelser ble fattet enstemmig.

Utøverne som «overlevde» denne utsilingen ble vurdert ut fra andre kriterier, deriblant oppnådde kvoteplasser og kvalifiseringskrav.

(©NTB)

Publisert: